Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

Upplysta liberaler slåss för inskränkta rättigheter

Uteserveringar har blivit ett hett debattämne under coronakrisen. Här på Lilla torg i Malmö.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det är en gåva som aldrig slutar att ge.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varje dag med coronavirus läser eller hör man något och tänker att nu slog vi väl ändå i botten. Men man sparkar med benen, famlar med tårna, och inte ens en liten kittling av bottenfast sjögräs. Ingenting. Bara tomhet. Rena Challengerdjupet.

Här är ett ordagrant citat ur Dagens Nyheters huvudledare i går:

”På Folkhälsomyndighetens webbplats konstateras bara: ’Verksamheterna måste säkerställa att det inte uppstår trängsel’. Och vad är trängsel? ’En riktlinje kan vara att hålla lite mer än en armlängds avstånd till varandra.’

Luddigare är faktiskt svårt att uttrycka sig. Riktlinje? Kan vara? Lite mer?”

Alltså, Dagens Nyheter, ”oberoende liberal”, är bekymrad över att staten inte beordrar medborgarna, i exakta centimeter, hur nära de får vara varandra.

Läs det där en gång till. Låt det sjunka in.

Oberoende liberal. Staten. Centimetrar.

”Men om ansvarstagandet inte räcker måste myndigheterna anpassa sig och skärpa tonen. Rekommendationer är bra, men ibland är regler bättre”, avslutar DN i något som säkert inte heller är botten. Det finns några meter kvar, innan vi slår i de riktiga Orwelldjupen.

”Frihet är slaveri”.

I torsdags hörde jag ett kommunalråd påpeka att det inte ”är någon mänsklig rättighet” att få besöka fastigheter som man själv äger om de råkar ligga i en annan del av landet än där man är skriven. Detta ganska exakt 160 år efter att Sverige avskaffade kravet på inrikespass. En drevkedja rikspolitiker hängde på.

Men hemtjänsten? Kan man verkligen kräva att små semesterkommuner ska erbjuda hemtjänst till överåriga sommargäster?

Nä. Men märker ni inte hur ett randproblem, som antagligen går att lösa, används som argument mot fri rörlighet inom det egna landet? Märker ni inte skevheterna i proportioner?

Hälften av er, kanske fler, gör antagligen inte det. Ni tycker inte att det är något konstigt med det här. Desperata tider kräver desperata åtgärder.

Nu kommer kraven på att vi bör behandlas som Ivan Pavlov behandlade sina betingade hundar.

Ni är att gratulera. Ni kommer att få ännu mer desperation inom kort.

Det är intressant. Hur amerikaner som demonstrerar för vad som brukade kallas medborgerliga rättigheter, samfällt hånas som hjärnslöa foliehattar. Hur krav på inskränkta rättigheter, undantagslagar, mötesförbud, tvångsstängningar, beskrivs som den enda vägen för upplysta liberaler. Det är intressant hur snabbt det kan gå. Hur de här idéerna kan skjuta skott, spira och prunka på bara några veckor.

Idéerna måste ha legat där och väntat på de rätta förutsättningarna. Något har avslöjats. En liberal strip-tease.

”Puffning”, ”nudging” på engelska, blev poppis bland liberaler för tio-femton år sedan. Det handlade om att staten skruvade till olika val, så att medborgarna naturligt valde som staten tyckte. Allt för att främja hälsa, välstånd och lycka, förstås. Puffningen var en viss typ av liberals våta dröm: den sortens liberal som egentligen tycker att vi borde styras av en junta av folkhälsoprofessorer.

Nu har vi just en sådan junta. Och nu räcker inte puffningen längre. Nu kommer kraven på att vi bör behandlas som Ivan Pavlov behandlade sina betingade hundar. Centimetrar. Skärp tonen. Regler. Stimuli och respons. När staten ringer i klockan ska vi salivera.

Ligg. Sitt. Mask på. Mask av. Ett steg vänster. Ett steg höger. Mittåt!

Och vi fortsätter att sjunka.

 

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: De dubbla budskapen börjar bli plågsamma 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Folkhälsonationalismen kan verka mysig – men är mörk 

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podcast om politik: Sveriges första kvinnliga statsminister 

Expressens politikredaktion – Tomas Nordenskiöld, Viktor Barth-Kron, Torbjörn Nilsson, Maggie Strömberg och Karolina Skoglund – gör podden Verkställande utskottet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON