Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

Uppfostrarna fick sparken – nu har de gjort comeback

Man glömmer hur det var i ett annat Sverige.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Man glömmer. Och fort går det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På sjuttiotalet och åttiotalet var vi alla ”somewheres”, vare sig vi ville eller inte.

Om ni missat hela den diskussionen: ”Somewheres” är folk som är ordentligt rotade någonstans och tänker mer traditionellt. ”Anywheres” är folk som kan bo på en flygplats.

Alltså, för inte så länge sedan var vi alla somewheres, för så såg världen ut. Det fanns järnridåer och valutaregleringar. Inget nät. Skulle man flyga till en annan kontinent fick man sälja av ett par organ, eller pantsätta en släkting i arbetsför ålder. Man kunde bli åtalad för att ha kopplat in en egen telefon i jacket. Det ingick i alkoholpolitiken att personalen på Systembolaget uppförde sig som lägervakter.

Man glömmer, men så var det.

Framförallt var det så att Sverige ägdes av skvallerbyttorna och ordningsmännen. Det var liksom underförstått att alla dessa vänner av ordning hade rätt att lägga sig i allt. Integritet var ett låneord som betrodda svenskar helst ville lämna tillbaka. Ingen slapp att uppfostras av politiker, byråkrater, journalister, trubadurer, busschaufförer, grannar och socialsekreterare.

Det fanns förstås gott om folk som trivdes i det där samhället. Det fanns också de som knappt stod ut.

Det var länge sedan jag mindes känslan av desperat instängdhet. Jag menar inte som en nostalgisk tripp, utan så starkt att den kom tillbaka. Men nu har det skett.

I det gamla, instängda Sverige var det lätt att veta vilka det gick att umgås med.

Det dök upp en människa på radion i går och pratade om sin ”medicinska ångest”. Hon var orolig för att hon INTE hade feber. Häromdagen, när jag gick ut genom porten, sprang en granne – ung och frisk – åt motsatt håll och gick en extra lov kring ett träd. Utan ett hej. I går skrev Ivar Arpi snudd på en helsida i Svenskan där han instruerade svenskarna att ägna sina kvällar åt att sy egna munskydd. På ledarsidan.

Foucault skrev om hur vansinnet skildes från samhället, förnuftet och det mänskliga med början på 1600-talet. Processen verkar nu gå åt andra hållet, väldigt snabbt.

I det gamla, instängda Sverige var det lätt att veta vilka det gick att umgås med. Det var helt enkelt de som vantrivdes. De som vägrade att acceptera det kvävande normalläget som normalt. De som ständigt bara var en idiot från thinnertrasan, eftersom vilken flykt som helst dög till slut.

Sedan öppnades Sverige. Uppfostrarna fick sparken. Det blev tillåtet att andas.

Jag inser nu att jag misstolkade det hela. Av någon anledning inbillade jag mig att alla de där människorna som fick ribba av att läxa upp sina grannar i folklägret Sverige, hade förändrats. Men det är klart att de inte hade det. De bara väntade. De planerade hela tiden sin comeback. Nu har de fått den.

Skriv inte till mig om att coronaviruset är farligt. Skriv inte till mig om ”folkvett”, om att ”ta ansvar” och om den heroiska vårdpersonalen. Det är inte det den här texten handlar om. Förstår ni inte vad den handlar om, kommer ni aldrig att göra det. Läs något annat. Jens Liljestrand, till exempel: 

”Det nationella nödläget, pliktkänslan, folkvettet”, mantrade han här i tidningen i förrgår: ”Det är dags att gå hela vägen och förbjuda all cigarettförsäljning i Sverige. Som Stefan Löfven högtidligt uttryckte det: ’Den stunden är nu. Den dagen är här.’ Förbjud skiten.”

Man glömmer, men så blir man påmind.

O, herregud.

 

LÄS MER: Johan Hakelius: En fyrkantig myndighet blev livsstilsseminarium 

LÄS MER: Tragedin formade Anders Tegnell 

LÄS MER: Hon vågade skriva sanningen om livet i Wuhan 

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podcast om politik: ”Allt gynnar SD – utom corona” 

Expressens politikredaktion – från vänster Torbjörn Nilsson, Viktor Barth-Kron, Karolina Skoglund, Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld – gör podden Verkställande utskottet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON