Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Hakelius

Tjockhet har blivit en ny folkrörelse

Det är väl ändå tjockheten som folkrörelse som har återväckt idén om sockerskatt, skriver Johan Hakelius.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det talas mycket om anorexia, men man ser inte särskilt mycket av den. Särskilt inte utanför Stockholm. Ett och annat undantag, förstås, men på den korta tid jag kan överblicka verkar i stort sett alla, inte minst tonårstjejer, ha blivit tjockare. Kungliga balettskolan har svårare att hitta lyftbara dansöser.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jodå, jag har också blivit tjockare, om ni undrar. Det var länge sedan jag blev lyft.

Många har blivit ”kroppspositivistiska” också, vilket betyder att tjockheten ska visas upp som en superkraft, eller hur man uttrycker det i hysteriskt bejakande kretsar. Själv är jag övertygad kroppsnegativist. Det är tillräckligt förnedrande att jag själv måste uppleva min kropp. Att trycka upp den i ansiktet på andra vore inte bara oförskämt, utan direkt sadistiskt.

Men det är väl ändå tjockheten som folkrörelse som har återväckt idén om sockerskatt och läskskatt, trots kultursidornas fortsatta vältrande i självsvält som romantema och alla anorexiadokumentärerna i radio. Det är Livsmedelsverket som äntligen vill komma till skott och beskatta läsk. Det brukade bara vara Göran Greider som, sin vana trogen, gjorde samhällsproblem av sin personliga kroppshydda. Nu har Babben Larsson hoppat på samma tåg. Man kan till och med ana en axel från vänster till höger, för Greider har också fått medhåll av Anna Björklund, kolumnist i den andra tidningen. Hon brukar stämplas som konservativ.

Alla behöver en nanny, skriver Björklund.

Och kanske det. Fast man undrar vad det för nanny, när den parallella diskussionen gäller gräs. Och där går det åt andra hållet.

Det brukade bara vara Gärdesfestromantiker, Peps Persson och en och annan inflyttad amerikan som ville legalisera marijuana. Nu vill flera partiers ungdomsförbund och valda delar av Svenska Dagbladets ledarsida göra det. Bland journalister är det snarare kontroversiellt att vända sig mot legalisering.

Det är tillräckligt förnedrande att jag själv måste uppleva min kropp. Att trycka upp den i ansiktet på andra vore inte bara oförskämt, utan direkt sadistiskt.

Visst, Livsmedelsverket trycker inte på för just detta – den som stöder det ena behöver inte stödja det andra – men nog är det ändå intressant att sockerskatt och ganjalegalisering får fäste samtidigt?

För att gå tillbaka till det här med nannys: det finns en aning av brännvinsklut över det hela. Ni vet, en tygtrasa doppad i brännvin som ansvarig uppfostrare gav hungrigt och ledset barn att suga på, för att få lite lugn och ro. Ska vi förbjuda sockret kanske vi behöver legalisera marijuanan. Som tröst.

Eller så är det ytterligare ett exempel på hippiefieringen av samhället. Jag vet inte om ni har lagt märke till den, men den sker på bred front och under vetenskaplig och moraliserande täckmantel. Sveriges Radio sänder en hel serie om astrologi. Halva mänskligheten har slutat äta djur. Psykedelia är på väg tillbaka bland techmiljardärer och kulturjournalister. Yoga är obligatoriskt. Årets julklapp 2022 var ett ”hemstickat plagg”, för guds skull.

Det enda skälet att vi inte märker att vi alla är på väg att bli hippies, är att vi alla är på väg att bli hippies. Och då blir det förstås på det här sättet.

Socker = stora multinationella utsugarföretag i slips. Usch.

Marijuana = sköna små organiska hemodlare med kul mössor. Hurra.

Har någon, förresten, hört talas om en hippie med anorexia? Var de inte bara smala, helt enkelt?

Om tjugo år ser vi alla ut som vinthundar, alldeles utan diagnos. Hur vi luktar vågar jag inte gå in på.

Johan Hakelius är politisk chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus och kolumnist i Expressen sedan 2016.


Tidigare uppgavs i texten att Kristdemokratiska ungdomsförbundet vill legalisera marijuana. Det stämmer inte, KDU är inte för en legalisering.