Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Johan Hakelius

Det är en klok levnadsregel – ha inte sex med fattiglappar

Videon till ”Millionaire Dick” med City Girls.

Jag föreslår att ni tittar på båda dessa videos. Kom ihåg att bli upprörd över rätt film.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag antar att ni sitter där hemma och njuter av City Girls, de senaste stjärnskotten från rappens just nu hetaste delstat, Florida. Bäst i deras nya produktion är antagligen ”Millionaire Dick” som på ett vältaligt sätt lägger fram den kloka levnadsregeln att en kvinna inte bör ha sexuellt umgänge med fattiglappar. Bara miljonärer, som kan betala kvinnan i fråga med designerväskor och bilar, bör släppas in på livet.

Eller, i duons egna ord:

”Got him working over time, just to fuck my pretty ass (damn right)

Black, White, Puerto Rican, Chinese or Asian

I ain’t discriminating, nigga, long as you paying (yeah)

Talking checkings and savings, I need that bag, bitch

Only talk to niggas if they fly, and they mad rich

He wanna fuck, but he gotta be a millionaire

He wanna fuck, but he gotta be a millionaire”

Den som inte är tillräckligt upplyst om återerövring av kulturella koder, sexradikal feminism och könsegenmakt, kan av videons bakbundna, nakna kvinnor, de minimala trosorna, kvinnor som ligger och rullar sig i dollarsedlar, eller åmar sig på motorhuven till en Rolls-Royce och de låga kameravinklarna på nakna stjärtar, få intrycket att City Girls ägnar sig åt något gammalt och unket.

Det är förstås alldeles fel. När City Girls uppmanar sina systrar att byta sex mot Chanelväskor och Rollsar är det tvärtom ett radikalt slag mot patriarkatet. Deras senaste blandband – man släpper inte skivor längre – heter Period. Det kan betyda punkt, som i punkt, slut. Det kan också betyda mens. Kan det bli mer progressivt än så?

City Girls verkar dessutom i en genre, där det är allmänt accepterat att könsrollerna ser ut på det här sättet. Alla kvinnor är horor och hyndor, pengar är gud och den som misstycker är rasist.

Detta leder förstås till Nobelpriset i fysik.

”Nobelpristagare kritiseras för sexistisk Youtube-film”, var rubriken i grannblaskan. Det är laserforskaren Gérard Mourou som för åtta år sedan medverkade i en skämtvideo, som var avsedd att locka studenter.

”Vad som upprör med filmklippet är att Gérard Mourou dansar med flera lättklädda kvinnor i ett laboratorium. I filmen klär flera av kvinnorna av sig och smeker sig själva på brösten”, förklarar Aftonbladet.

Just de där smekningarna är lite svåra att uppfatta. Alla, oavsett kön, har kortbyxor som täcker stjärten och toppar som skyler överkroppen. Det ser ut som en beskedligare musikvideo. Men den tyske forskarkollegan Christian Rödel (som förresten inte fick något Nobelpris) anser att videon är ”väldigt olämplig och obehaglig”:

”Kvinnorna ses som accessoarer i ett experiment som styrs av äldre män som beter sig arrogant.”

Göran K Hansson, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademin klargör att videon inte varit del av underlaget när prisbeslutet fattades. Han understryker:

”Den representerar en kvinnosyn som Kungliga Vetenskapsakademin inte står bakom.”

Mourou kunde förstås ha fått ett kulturellt frikort, ungefär hip-hop och rapartister. Han är trots allt fransman. Men inga sådana delas ut av press eller Vetenskapsakademi i det här fallet.

Det hela är förstås ytterst intressant. Jag föreslår att ni nu tittar på båda dessa videos. De finns på You Tube. Kom ihåg att bli upprörd över rätt film.

https://www.youtube.com/watch?v=4qd2a3PaOx4

 

 

LÄS MER: Här hittar du fler krönikor av Johan Hakelius 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!