Johan Hakelius

Små rullväskor är
min nya intolerans

Publicerad

Lite hörsägen: jag läste någon som citerade någon annan som hade skrivit något om hur intoleransen frodas i vardagen. Alltså i den delen av våra liv som inte är resursstark och inkännande nog att organisera workshops om värdegrunden.

"Ain't that the truth", tänkte jag.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu vet jag förstås inte vad ursprungskällan egentligen hade på hjärtat - jag skrev ju att det var hörsägen - men jag gissar att det inte hade så mycket att göra med mer spektakulära intoleransyttringar. Inte bögknackning, kvinnoförnedring, rashat, eller ens islamofobi. Jag gissar att det handlade om intolerans mot just vardagliga saker. Ni vet: folk som går mot rött. Läppförstoringar. Skäggolja. Folk som inte går mot rött. Folk som svänger sig med amerikanska uttryck.

Ain't that the truth. Min grej är väskor.

Inte ryggsäcken, även om den är en klassiker. Ryggsäcken är en böld av konstitutionell dumhet. Så fort puckeln är på, glömmer ryggsäcksmupparna bort den. Den är en bula av bortträngda minnen, som bärarna vägrar att erkänna. Istället ska skiten knuffas i ansiktet på omgivningen. På restauranger och bussar. I köer och affärer. Säger man något vänder sig alltid ryggsäcksmiffot om, förvånad. Varför ha något emot att få en laddning svettiga yogakläder och en låda halväten bulgurlunch upptryckt i nyllet? Och det finns alltid något kräkframkallande rejält, nedlåtande och självgott över ryggsäcksbärare. Den som har en synpunkt på deras väskval är automatiskt en tillgjord surpuppa. En långfärdsskridskolös onaturlighet.

Jojo. Vardagsintoleransen ökar. Ain't that the truth.

 

Men jag förirrar mig i min intolerans. Det är, som sagt, inte ryggsäcken jag menar. Min nya intolerans är rullväskan. Inte den stora, som alltid väger 23 kilo och får en liten orange skamlapp - "HEAVY" - av sträng markpersonal. Nej, de små rullväskorna. De som på millimetern fyller flygbolagens krav på handbagage.

De kommer längs trottoarerna som skräniga kajflockar, skriver Johan Hakelius om de små rullväskorna.Foto: Olle Sporrong

Inskjuten ordningsfråga: Om man inte lyfter en väska genom att hålla den i sin hand, är det då handbagage? Är det inte lika missvisande som att amerikanerna kallar sin rugby "fotboll"?

 

Nå. De kommer längs trottoarerna som skräniga kajflockar, de små rullväskorna. Gäng av konferensdeltagare drar dem. Medelålders män på flykt från sina familjer, känslor, drömmar, själar. Män vars enda mål i livet är att kunna flyga, utan att behöva vänta vid bagagebandet. Som blir lyckliga när de kan passera alla dönickar som måste stå där och glo på andras bagage, varv efter varv.

Men de rullväskade männens korta lycka passerar också förbi och försvinner, precis som bagaget. Varv efter varv.

 

Och vid deras sida, i kajflocken: duktiga flickor i marinblå byxdressar, försiktigt hornbågade och råkoll på debet och kredit. Uppspelta av att vara på kick-off och kanske, bara kanske, låtsas de någonstans långt därinne att de är flygvärdinnor. Ljudet av hjulen mot gatstenarna dunkar: New York, Monte Carlo, Paris, Buenos Aires ... Men de är på Drottninggatan, Fridhemsplan, Valhallavägen ... De är på väg till ett hyggligt budgethotell, inom revisionsbyråns ramar.

Jag står inte ut.

Vardagsintoleransen ökar. Det är nog bra för balansens skull. För man är ju så förbannat värdegrundad, reko, öppen, fördomsfri och vidsynt i alla avseenden som verkligen räknas, eller hur?

Ain't that the truth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag