Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

Så förväntar sig inte britter att kungafamiljen beter sig

Hertigparet backar från sina roller i det brittiska kungahuset.
Meghan och Harry.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Meghan och Harry.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Den brittiska överläppen darrar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ni vet hur det var: hela imperiet byggdes på jämnmod och självkontroll. Stiff upper lip. En sann engelsman förlorade aldrig fattningen.

Som i Monty Pythons version av Zulukriget 1879. Perkins har förlorat hela benet. Avbitet av myggor, tror han. Man vill ju inte blåsa upp saker genom att tala om lejon.

Gör det ont?

”Svider lite.”

Det är förstås en klassfråga också, som allt annat brittiskt. Känslor, eller åtminstone att uttrycka dem, är vulgärt. Common. Det är sådant pigor läser om i dåliga romaner.

Det här är själva bakgrunden. Mot den utspelas dramat då tronarvingens andre son, Harry, och hans fru Meghan i praktiken säger upp sig. Mestadels därför att de känner sig sårade över att alla inte varit snälla mot dem.

Hur skulle det gå? Skulle brittisk rasism sticka fram sitt fula tryne?

När Meghan Markle dök upp i den brittiska kungafamiljen talades det en hel del om att hennes mamma är afroamerikan. Hur skulle det gå? Skulle brittisk rasism sticka fram sitt fula tryne?

I efterhand är nog det ärligaste svaret att de som haft svårt att låta bli ämnet, är de som oroat sig för att det ska bli ett ämne. Däremot verkar alla ha underskattat problemet med att bjuda in en amerikan till den brittiska kungafamiljen. Amerikaner, särskilt sådana från Kalifornien, gillar folk som darrar på överläppen i offentliga känslodemonstrationer.

Det är den konflikten som har nått något slags avgörande punkt.

Man skulle kunna tänka sig att inget annat par vore så väl lämpat för offentligheten. Harry har charmat kamerorna från barnsben. Meghan har varit tv-stjärna. Men det är just här någonstans som problemet uppstår. De har hanterat offentligheten som moderna kändisar. Alla de behjärtansvärda ändamål som Hollywoods stjärnor bubblar om i sina tacktal, har också Harry och Meghan gjort till sina. Och precis som när Hollywoods alla stjärnor håller brandtal om klimatet och världsfattigdomen, efter att just ha klivit av sina privata jetplan, har de inbjudit löjet.

Sedan, när löjet kommit och knackat på i form av kritik, skämt och en del rena påhopp, har de blivit sårade. De har visat upp hur sårade de blivit. Det har väckt ännu mer löje, för så förväntar sig inte britter att kungafamiljen beter sig.

Stiff upper lip.

Han behåller allt han har nytta av, men avsäger sig plikterna.

Det som händer nu kanske får Meghan och Harry att känna sig bättre till mods, men det gäller knappast resten av kungafamiljen. I praktiken har den blivande kungen William, Harrys bror, nu fått sin egen Edward VIII. Han behåller allt han har nytta av, men avsäger sig plikterna. Precis som den abdikerade Edward, hertigen av Windsor, kan Harry nu göra lite som han vill och samtidigt fortfarande vara kunglighet. Det kommer garanterat att bli ett problem. Den avhoppade brodern kommer att konkurrera med den som stannat kvar. Han kan göra det i stora, medieflörtande gester. 

Brittisk press kan vara skoningslös och britterna har sin beskärda del av nätmobbare. Men hur skulle världen ha agerat för att Harry och Meghan inte skulle ta illa vid sig? Bara le och vinka uppmuntrande, oavsett vad hertigparet tar sig för?

I så fall har de kastat om rollerna mellan kungahus och allmänhet.

Den som verkligen förvandlade sin kungliga roll till modernt, känsloutlevande kändisskap var förstås ingen amerikan, utan prinsessan Diana, Harrys mor. Hennes fanclub är fortfarande stor och okritisk. Men hon var fel person på fel plats. Både för sig själv och för kungahuset.