Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

Polisen måste våga göra sitt jobb med klanerna

Mats Löfving i Ekots lördagsintervju: ”De har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”.
Biträdande rikspolischef Mats Löfving.
Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är från en händelse i Göteborg, där släktnätverket Ali Khan är i blodig gängkonflikt. Den brända bilen kopplas till en skottlossning där nätverket misstänks vara inblandat.
Foto: Jens Adamik

Alla är rädda för något. En del för att gå ut på kvällen. Andra för att använda fel ord.

Det är något nästan rörande fosterländskt med den senaste vändan i diskussionen om kriminella klaner. Och något dödligt förutsägbart.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Vi har inte jobbat med det här begreppet och har inte heller någon dokumenterad siffra”, säger den tillförordnade underrättelsechefen på polisen i Region Stockholm.

”Det är svårt att sätta en etikett som säger att de per definition är att anse som släktbaserade kriminella nätverk med en klanliknande struktur”, säger en kommissarie vid Region Mitt om sina busar.

”Det har alltid förekommit att kriminella varit släkt, till exempel inom svenska rånarligor”, fyller stockholmaren i.

Och så vidare.

Relativisering. Nedtoning. Hårklyveri. Rädsla.

Man skulle kunna få intrycket – särskilt om man lyssnar på Ekots variant av den här historien, snarare än läser till exempel Dagens Nyheters version – att vice rikspolischef Mats Löfving får på tafsen. Att hans egna konstaplar gör uppror mot påståendet om kriminella klaner. Att de ser något helt annat.

Men så är det inte alls.

Invändningarna består mestadels av självklarheter av typen ”alla med samma efternamn är inte kriminella”, alternativt ”alla kriminella har inte samma efternamn”.

No shit, Sherlock?

Vem som helst som sett ”Gudfadern” begriper faktiskt vad det handlar om.

Det de här poliserna visar upp är en fläckavvisande fernissa av nervösa plattityder. Men under den finns, alldeles tydligt, samma problem: kriminella nätverk, som i just den här skepnaden bygger på släktband och familjelojaliteter. Från länder som ofta har svaga stater och starka klaner.

Det är ingen obegriplig gåta. Vem som helst som sett ”Gudfadern” begriper faktiskt vad det handlar om. Och historien om den filmen är förresten en intressant parallell till det vi ser nu.

När Francis Ford Coppola skulle filma Mario Puzos roman fick han mothugg av ”Italiensk-amerikanska medborgarrättsförbundet”. Skildringen av maffian, menade förbundet, förstärkte fördomsfulla stereotyper om italienare. Förbundet skapades och leddes av Joseph Colombo, chef för en av de fem maffiafamiljerna i New York.

Här i Sverige behöver klanerna inte bilda något medborgarrättsförbund för att skambelägga en korrekt beskrivning av verkligheten. Vi klarar det alldeles själva. Uppenbarligen även inom polisen.

Det den här nyheten egentligen berättar är att stora delar av polisorganisationen är så rädd att registrera eller ens tala om släktskap och etnicitet, att det blivit tabu att beskriva vissa kriminella organisationers faktiska struktur. Det har antagligen blivit värre sedan Skånepolisens ”romregister” avslöjades 2013. Ingen polischef vill vara ansvarig för något sådant igen.

Det finns undantag. Polisområdeschefen i Göteborg, Erik Nord, gör till exempel en rak och begriplig analys av problemet i DN. Han konstaterar helt enkelt att Göteborgspolisen har att bekämpa nätverk av det här slaget, med ursprung främst i Mellanöstern. En viss kunskap om varför klanerna uppstått och hur de fungerar är då till hjälp. Vilket förstås förutsätter att man först erkänner att de finns och beskriver dem utifrån hur de faktiskt fungerar.

Vi är alla rädda för något. Det är OK. Men det är inte OK om svensk polis blir så rädd för ord att den blir rädd att göra sitt jobb. 

Ett antal skottlossningar under kort tid har fått polisen att larma om en upptrappad gängkonflikt mellan två grupperingar i Göteborg.

LÄS MER: Federico Moreno: Klanpolitikern röstades hela vägen till riksdagen 

LÄS MER: Morgan Johansson: ”Brotten är egentligen en klassfråga”