Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Hakelius

Nyheten slår inte bland aktivister på Instagram

”Det där kommer inte heller att slå bland alla instagrammande klimataktivister. De kommer aldrig att köpa att vi kan rädda världen genom att odla vår trädgård: ta det lugnt, sluta skrika, ha lite trevligt och plantera träd”, skriver Johan Hakelius.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Expressens krönikör Johan Hakelius.

Vissa nyheter återkommer gång, på gång, på gång.

Andra klarar knappt av att bli nyheter, trots att de är det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jordens undergång är, ironiskt nog, en av de mest populära evighetsnyheterna. Just nu mer än på länge. Det beror delvis på att så många vältrar sig i vällusten i att dagligen bli utskälld av den skandinaviska motsvarigheten till unga Wednesday i familjen Addams. Men mest beror det på att vi lever i en stökig period. I sådana perioder vinner operaestetiken: Rejäla crescendon, djupa tragedier och, förstås, Götterdämmerung.

Den mest underrapporterade nyheten den senaste dryga veckan.

Det är ingen slump att Dagens Nyheters kulturchef – han säger sig ha fått ”klimatväckelsen” – är svag för Wagner. Och vår Wagnerlika offentlighet förklarar också den mest underrapporterade nyheten den senaste dryga veckan.

Forskare i Zürich har räknat ut att två tredjedelar av den koldioxid som tillförts atmosfären genom mänsklig aktivitet kan bindas i nyplanterade träd. Vi skulle kunna komma ned i halter som ligger i nivå med de som rådde under tidigt 1900-tal. Då planteras träden enbart på platser där de kan växa väl och inte på mark som används för att odla mat eller till stadsbebyggelse.

Det är fullt möjligt.

Det är ingen småskalig plantering. Ungefär 900 miljoner hektar, världen över. Ungefär samma yta som hela USA. Gratis är det inte heller. Minst 300 miljarder dollar. Å andra sidan är det inte mer än att Jeff Bezos, Bill Gates och Warren Buffett skulle kunna stå för fiolerna. Bara hälften av den årliga amerikanska försvarsbudgeten. En tredjedel av vad socialförsäkringarna kostar den amerikanska staten varje år. Ett kap, i de här sammanhangen.

Men det vore bra att sätta i gång att plantera träd.

Visst finns massor av praktiska problem: Hur ska man locka markägare att plantera träd? Vad kostar sådana lockbeten? Hur vänder man utvecklingen i tropikerna, där den går åt fel håll? Men i grund och botten är det en riktigt god nyhet: Vi behöver inte uppfinna maskiner som suger koldioxid ur luften. De finns redan. De kallas träd. Vi måste inte införa diktatur, skrota civilisationen, eller ompröva allt vi tror på.

Men det vore bra att sätta i gång att plantera träd.

Den här nyheten blev en blänkare från TT, som skrev av brittiska Guardian. Inte mer. Goda nyheter platsar inte när Wagner står för dramaturgin.

Den främsta kritiken verkar gå ut på att trädlösningen är alldeles för bra och enkel. Trädplantering KAN inte duga som bot på Ragnarök. Det är för futtigt. Ett alltför trevligt sätt att rädda världen.

Vad ska de då göra av ångesten, skammen, försakelserna och hysterin?

Det är ungefär som med den brittiska tidskriften The Idler. Dess hela idé är att vi borde slå av på takten. Vi behöver inte ha bråttom. Vi behöver inte heller ständigt veta vad som händer överallt. Gjorde vi färre saker en aning långsammare och struntade i att ständigt vara uppkopplade, skulle vi ha det trevligare. Dessutom, påpekar The Idler, skulle det minska koldioxidutsläppen rejält. Vårt ständiga stressande hit och dit, våra sociala medier, våra bitcoins och allt annat i den digitala ekonomin, slukar enorma mängder energi.

Det där kommer inte heller att slå bland alla instagrammande klimataktivister. De kommer aldrig att köpa att vi kan rädda världen genom att odla vår trädgård: Ta det lugnt, sluta skrika, ha lite trevligt och plantera träd.

Vad ska de då göra av ångesten, skammen, försakelserna och hysterin?