Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Johan Hakelius

Måste vi vara lika tråkiga som det här landslaget?

Expressens krönikör Johan Hakelius.
"Politik är inte bra för människor. Det är en slutsats av Almedalen. En annan är att fotboll är ännu värre", skriver Expressens krönikör Johan Hakelius. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jonas Gardell. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Vi ska trots allt leva tillsammans i det här landet. Då kan vi inte önska varandra besvikelse och olycka, när vi tröttnat på varandras egenheter", skriver Johan Hakelius. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT SPORT TT NYHETSBYRÅN

Nej, jag längtar inte efter en förlust i eftermiddag. Vi ska trots allt leva tillsammans i det här landet. Då kan vi inte önska varandra besvikelse och olycka, när vi tröttnat på varandras egenheter. 

Så, inte längtar jag efter en förlust i eftermiddag. Inte riktigt. Bara nästan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det handlar, som vanligt, om plågan av att stå utanför majoritetskulturen. I tisdags eftermiddag gick jag sida vid sida med min fru i Visby. Vi var nästan ensamma. Varenda suppleant i styrelsen för varenda kommunala värmeverk i hela Sverige var på plats, för att delta i Almedalsveckan. Men gatorna låg öde. Alla satt och stirrade på skärmar. Då och då hördes jättelika kollektiva inandningar från obestämda platser i rummet. 

Jag kände mig som om någon med andningsmask och gummihandskar snart skulle komma och ta mig till en leprakoloni på Gotska Sandön. Politik är inte bra för människor. Det är en slutsats av Almedalen. En annan är att fotboll är ännu värre. Och vet ni vad som är värst? Det är när det ska ledas i bevis att fotbollen är så mycket mera. Inte bara ett knappt dussin personer på vardera sida av en gräsmatta, som försöker ta sig till andra sidan. Konst. Filosofi. Symbolism. Något slags jävla metafysik. Ja, förlåt. Jag hetsar upp mig. 

Låt mig ta ett exempel ur just den här tidningen. Jonas Gardell. Jag har inget emot karln. Han gör, med all säkerhet, så gott han kan, precis som alla vi andra. Men den där artikeln om det svenska fotbollslandslaget häromdagen… Ni kan bläddra fram den själva. Här är slutklämmen: "För segrar vi gör vi det tillsammans. Förlorar vi gör vi det tillsammans. Nyckelordet är tillsammans. Vi ska klara det här. Tillsammans. För vi är Sverige". 

Jag menar – "frikyrkorörelsen, nykterhetsrörelsen, idrottsrörelsen, arbetarrörelsen" – finns inga gränser för hur högtravande man får bli av en boll och elva svettiga svenskar? Gardell drar till och med fram du-och-jag-Alfred ur drängstugan, för att förklara hur svenskt det här landslaget är. Det är väl det närmsta Fadern en sekulariserad svensk kan komma, sedan vi gjorde oss själva föräldralösa genom att upplösa Gud fader. Och det apropå en bollsport med tvivelaktiga anor.

Det är väl här trasjoxandet på kultursidorna får sin förklaring. Till och med där har de begripit att det behövs något slags "vi". Men nationen får dem att skruva på sig. Det där med "svenska värderingar" blir bara jobbigt när man går på middag. Och att backa upp monarkin känns alldeles för ovant. Återstår landslaget i fotboll. Den enda ofarliga definitionen av Sverige. Men det är just det. Gardell igen: "Och just det är den saga jag vill ta med mig från detta VM. Att vi kan klara det. Om vi håller ihop. Om vi jobbar tillsammans. Om vi är ett lag och inte bara en hop med enskilda stjärnor." 

Jamen, skärp dig, Jonas! Hur radhusbögig får man bli? Var är faran, spänningen, påfågleriet, originaliteten? Måste vi vara lika tråkiga som det här landslaget för att vara svenskar? Kräver gemenskapen att vi låter moder Svea kväva oss med sin flamskyddsmärkta, allergisäkrade folkhemskudde? Ett land av truliga backar. Säkra hem, säkra hem, säkra hem i evighet. Vinner det här landslaget en gång till kommer det bara att bli värre. Men inte hoppas jag på förlust. Tror jag.

 

LÄS MER: Här hittar du alla Johan Hakelius krönikor  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!