Johan Hakelius

Man skulle vilja veta varför våldsam islamism fått fäste

Publicerad

I våras lanserades idén att handelshögskolor, vid sidan av dubbel italiensk bokföring, mestadels sprider slapp moral. Ni vet: Panamaskandaler, räntesnurror, rovdrift. Jag vågar inte lägga mig i den debatten, eftersom jag själv gått på handelshögskola. Visserligen rovdriver jag bara i undantagsfall, men kanske är jag helt enkelt för lat för att vara omoralisk.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är ingen ny idé att folk som tänker på pengar, även om det bara är i teorin, med nödvändighet blir korrumperade. Det är en gammal aristokratisk tanke. Man talar inte om pengar, som ekonomer ständigt gör. Pengar har man bara. Men det som intresserar mig är en annan sak: att ekonomer ibland talar väldigt mycket och ibland inte alls.

 

Vi har haft perioder i manna- och kvinnominne där varje svar levererats av ekonomer. Och så får vi ett kronförsvar som havererar, eller en fastighetsbubbla som spricker, eller en Lehman Brotherskollaps och plötsligt tar ekonomerna semester. Eller blir vaga och svävande. Ofta på så sätt att de förklarar att problemen inte alls beror på det folk tror. Men de erbjuder inte något trovärdigt alternativ. Av svaren blir ickeförklaringar. Ingen kan skylla islamologer för att någonsin ha tagit samma plats i offentligheten som ekonomer. För att inte tala om våra försynta vänner bland arabisterna och de semitiska filologerna.

 

Antagligen har de en mer balanserad självuppfattning än ekonomer. Det hedrar dem. Men det finns ändå likheter med ekonomskrået. För ju fler islamister som spränger sig i luften, skär halsen av präster eller skjuter prick på konsertbesökare, desto mindre tycker jag mig se av just experterna på islam.

Det är konstigt. För nog skulle man vilja veta vad det kan bero på att den våldsamma islamismen fått sådant fäste? Hur kommer det sig att imamer som är minst lika tokiga som Fred Phelps - den framlidne ledaren av böghatande Westboro Baptist Church i Topeka, Kansas - får hundratusentals, eller till och med miljontals följare på nätet och i verkligheten? Phelps lyckades trots allt bara rekrytera sin egen släkt.

 

Sådana saker borde de som verkligen studerat den islamiska världen kunna hjälpa till att förklara. Men det är som om precis vad som helst - fattigdom, rasism, kolonialism, demografi, kön - duger som förklaring. Bara man inte blandar in det specifikt islamiska. En vag överenskommelse tycks råda om att allt egentligen är Västvärldens fel.

 

Det låter misstänkt likt bortförklarande ekonomer efter en finanskrasch.

Mordoffren för de galna islamisterna är mestadels muslimer. Och massor av fullständigt fredliga muslimer blir dessutom orätt sammankopplade med galningarna. Just därför skulle vi - oavsett vår bakgrund - må bra av att öppet diskutera vad det är som gör att det våldsamma, hatiska och direkt vrickade inte är lika udda inom dagens islam, som Westboro Baptist Church är inom dagens kristendom. Att låtsas att det är en slump att våldsverkarna och hatkrämarna åberopar islam är idiotiskt. Det är detsamma som att lämna granskningen av islam till propagandister, som inget hellre vill, än att dra alla muslimer över en kam.

 

Alla religioner och ideologier behöver synas i sömmarna då och då, för att inte spåra ur. Just nu är det uppenbart att behovet är störst vad gäller islam.

Någon?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag