Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

Januariöverenskommelsen byggde på ett självbedrägeri

S gruppledare: Regeringen överväger att avgå.
Statsminister Stefan Löfven (S) och C-ledaren Annie Lööf vid en partiledardebatt i riksdagen.Foto: FREDRIK WENNERLUND. / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND.

Det höll ett knappt år.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett nyval står inte för dörren. Socialdemokraterna vill inte ha det. Moderaterna vill inte ha det. Kristdemokraterna trodde kanske att de ville ha det, men har antagligen ändrat sig efter de senaste opinionsmätningarna.

Liberalerna och Miljöpartiet vill hellre spela rysk roulett med fem kulor i revolvercylindern än ta ett nyval. Frågan är om ens Sverigedemokraterna vill ha nyval. Det är inte bra att toppa för tidigt. Partiet vill inte smutsa ned sig med ansvar och kompromisser, som alla andra, förrän det växt färdigt.

Ett nyval blir det, med andra ord, bara om alla spelar sina kort så illa att de hamnar där mot sin vilja.

Allt Vänsterpartiet vill är att motbevisa den där lilla retliga formuleringen

Regeringskris på riktigt blir det knappast heller. Vänsterpartiet är inte ute efter att ge Moderaterna och Sverigedemokraterna makten. Allt de vill är att motbevisa den där lilla retliga formuleringen som Centern var osmarta nog att envisas med i januariavtalet. Den om att Vänsterpartiet ”inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”.

”Inte?”, säger Jonas Sjöstedt nu: ”vi får väl se”.

Han gör det inte för att han måste. Stämningen är rätt god inom Vänsterpartiet. Han gör det för att det är dags att påminna regeringen om att den bygger på ett självbedrägeri: att en rödgrön 33-procentsregering kan bedriva Centerns åttaprocentsliberalism, som om det fanns 51 procents stöd för den i riksdagen.

Inte ens inom Centern är övertygelsen särskilt stark

Frågan, den om Arbetsförmedlingen, är välvald. De flesta socialdemokrater håller antagligen med Jonas Sjöstedt i sak. Inte ens inom Centern är övertygelsen särskilt stark om det fiffiga i att blixtsnabbt vända upp och ned på Arbetsförmedlingen. Det är mest den interna dyrkan av Annie Lööf som gör en reträtt svår. Den, och det tröstlösa i att försöka få idéns arkitekt, den omvittnat tjurskallige Martin Ådahl, att ändra sig.

Det är därför man ändå kan säga: det höll ett knappt år.

Resultatet av det som nu sker kan ta form på olika sätt, men i grund och botten kommer det att innebära att Januariavtalet med dess 73-punktslista måste öppnas för omförhandling. Och omförhandlingen sker i ett läge när ingen av de inblandade har särskilt bra kort på handen.

Centern har låst in sig så hårt att de inte trovärdigt kan hota med att gå någon annanstans. Än mindre nu, när Moderaterna närmat sig Sverigedemokraterna. Centern sitter i sosseburen.

Socialdemokraterna, å andra sidan, faller allt djupare i opinionen. Om inte januariavtalet omförhandlas riskerar det att bli ett självmordsbrev. Men de är samtidigt beroende av Centern för att bli vid makten. Och att Centern samtidigt målat in sig i både ett parlamentariskt och ett nyliberalt hörn, gör inte förhandlingarna lättare. Djur i bur kan vara särskilt farliga.

Liberalerna som parti hotar att spricka

Liberalernas ledning väntar antagligen bara på ett tillfälle att kunna säga att Socialdemokraterna brutit avtalet, för att själva kunna bryta med det. Liberalerna som parti hotar att spricka när det sker.

Ingen är herre på täppan.

Vänsterpartiets lilla uppvisning blir kanske inte mer än ett skrämskott. Men även om det blir så kan ingen längre låtsas att den här regeringsöverenskommelsen är stabil. Den bygger inte på något, vid sidan av idén att stänga ute ett annat parti. Det räcker inte. 

Januariavtalet är fortsättningen på decemberöverenskommelsen. Förr eller senare slutar det på samma sätt.