Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Hakelius

Hamid Zafar behöver dras in – snarare än spottas ut

Skoldebattören och utbildningschefen Hamid Zafar har skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella under pseudonym, visar en granskning av DN.
Hamid Zafar i januari 2019...
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ JOHAN JEPPSSON
...när han utsågs till ”Årets svensk” av nyhetsmagasinet Fokus.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL

Det ska fan vara den som utser Årets svensk.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är alltid ett väldigt tryck från motsvarigheten till dem som ville ge Astrid Lindgren Nobelpriset i litteratur. De vill att Greta Thunberg blir Årets svensk, varje år. Men om man nu tänker sig att priset inte är till för att utse helgon.

Jodå, jag var ordförande i juryn som utsåg Hamid Zafar, nyligen examinerad från välkänd till ökänd, till Årets svensk 2018. Det var då, det. Och innan ni börjar rya: vi kollade efter osmakligheter i hans garderob. De vi frågade sa att inget fanns där. De hade fel.

Vad är det med folk? Hur orkar de sitta hemma om kvällarna, hitta på konstiga alias och lufta sitt undermedvetna i den träskigaste av offentligheter? Trots ett intressant jobb. Trots stora framgångar. Trots erkännanden.

Allt det och ändå: ”sionisthundar”, ”sodomiter”, ”juver”. Antisemitism, homofobi och misogyni i samma trista förening som alltid.

Vad är det med folk?

De två vanligaste svaren: Sociala medier blir lätt en fulhetstävling. Och vi har haft stor invandring från muslimska länder med starka antisemitiska traditioner.

Och visst. För tio år sedan mätte Forum för levande historia vad de kallar för ”konsekvent antisemitism” i Sverige. För befolkningen i sin helhet hörde fem procent till den gruppen. Bland dem som räknade sig som muslimer rörde det sig om 39 procent. De flesta som kan något om saken räknar med att läget blivit värre sedan dess.

Luftar man sitt judehat på nätet är det inte Israels fel, inte islams fel, inte svensk integrationspolitiks fel, utan ett val av en individ med ansvar för sina handlingar.

Sverige är uselt på att hantera den här importerade antisemitismen. Det finns en undvikande eller till och med ursäktande ton, därför att invandrade muslimer uppfattas som en svag grupp. På så sätt smetar antisemitismen av sig på alla de muslimer som inte hatar judar.

Men muslimer är också individer. De har ansvar för sina val. Man blir inte automatisk judehatare av att vara muslim. Islam är lika lite som kristendom en ursäkt för antisemitism. Luftar man sitt judehat på nätet är det inte Israels fel, inte islams fel, inte svensk integrationspolitiks fel, utan ett val av en individ med ansvar för sina handlingar. Är man välutbildad och väl integrerad i samhället är ansvaret desto större.

Hamid Zafar verkar ha långt kvar till att acceptera det. Han skyller på ”ungdom”, trots att han var fullvuxen, eller ”värdekonservatism”, som om antisemitism hade med det att göra. Det är nedslående. Zafar var en person som spred hopp. Han har raserat det.

Men även reaktionerna på avslöjandet skaver.

Mullsjö kommun kunde förstås inte behålla Zafar. Hur ska judiska föräldrar i Mullsjö känna sig trygga med att skicka barnen till skolan? Men i övrigt: det tog ungefär en timme efter avslöjandet till det första kravet på att Zafar i efterhand skulle fråntas utmärkelsen Årets svensk. Det är en rätt talande tanke i all sin gestikulerande löjlighet.

I något slags nyviktoriansk ordning verkar många mena att lösningen på Zafars övertramp är att radera honom från samhället nu, retroaktivt och i framtiden. Isolera honom, så att han inte kan sprida omoralisk smitta. Och sedan fortsätta som vanligt.

Sådant handlar mer om krishantering av twitterstormar, eller signalverksamhet, än om problemet i sig. För vi kommer inte åt den växande antisemitismen genom social distansering. Vi behöver tvärtom gå i närkamp med den.

Vill vi veta vad det är med folk kan vi faktiskt kräva att Hamid Zafar gör sitt för att svara på frågan. Han behöver snarare dras in, än spottas ut.

Frida Boisen tävlade med Hamid Zafar i "På spåret". Nu ska programmet klippas om efter avslöjandet om Hamid Zafars hatiska kommentarer på nätet.