Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Hakelius

Grattis till detta? Klass på den idiotin

Följ det senaste om valet i USA.
Joe Biden och Lady Gaga.
Foto: Lady Gaga/Twitter

Europeiska viktigpettrar har alltid klandrat amerikanerna för att de inte röstar i tillräcklig omfattning. Det har snörpts på munnen, rullats med ögonen och suckats djupt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kan man verkligen kalla USA demokrati, har det frågats med försåtligt menande tonfall. Vad är det för hemsk känsla av maktlöshet som gör att ungefär hälften av de röstberättigade inte ens tar sig till vallokalen?

Så grattis, alla viktigpettrar. I år är det amerikanska valdeltagandet uppemot 66 procent, det högsta på 120 år och det högsta någonsin, sedan amerikanska kvinnor fick rösträtt.

Känner ni hur mycket bättre amerikansk politik mår? Känner ni hur sunda, glada och hoppfulla de amerikanska medborgarna blivit, nu när de utför sin medborgerliga plikt vid valurnan? Ser ni den systerliga och broderliga samhörighet, som bara kan födas ur en kollektiv valhandling?

Jaså, inte?

Det skulle förstås kunna vara en slump att världens centrum och självskrivna supermakt förvandlas till bananrepublik samma år som det slår alla rekord i valdeltagande. Det skulle kunna vara det, men det är det inte.

Det vi ser just nu – de grälsjuka folkmassorna som drar fram på gatorna för att protestera mot allt, en president som verkar ha studerat demokrati i Robert Mugabes brevskola, en opposition som hungrar efter hämnd, en press som inte begriper sitt eget land, blekfeta milismän med maskulinitetsproblem, universitetsradikaler med drömmar om kulturrevolution, artister som skäller ut sina fans om de röstat fel, advokater som dygnet runt stämmer och saltar fakturor – allt det där hänger förstås samman med det rekordhöga valdeltagandet. Det är rent av samma sak: tydliga tecken på att något är allvarligt fel.

Det som har hänt och som faktiskt riskerar att förstöra Amerika är en extrem politisering.

Det fanns många skäl till det traditionellt låga amerikanska valdeltagandet. Bland skälen fanns sådant som européer älskade att tala om, till exempel avsiktligt krångel för att skrämma bort fattiga och minoritetsgrupper. Men det européer aldrig ville acceptera var att det huvudsakliga skälet till att amerikaner inte röstade var att amerikaner inte såg politik som nyckeln till sin salighet.

Snacket om att det låga valdeltagandet speglade en känsla av maktlöshet och uppgivenhet bland amerikaner var en europeisk projicering. Det var snarare så att det låga valdeltagandet speglade en spridd amerikansk känsla av att redan ha makt över sitt liv. Livet gick att forma med egna initiativ. Det behövdes inte en massa politiker för att få något gjort.

Det var därför snarare ett sundhetstecken än ett sjukdomstecken att så få amerikaner röstade. De kände inget behov av att ändra samhället i stort. Och det är alldeles uppenbart att det är ett sjukdomstecken att så många amerikaner har känt sig tvingade att rösta i år.

Det som har hänt och som faktiskt riskerar att förstöra Amerika är en extrem politisering. Amerikanerna har förlorat sin grundläggande känsla av tillförsikt. Det är nu de känner sig maktlösa och rädda. Det är därför de går och röstar. Och i händerna på demagoger, radikaler och andra med politiskt tvångssyndrom, mal nu politiken ned det amerikanska civilsamhället. Det ersätts med ett sterilt slagfält av ideologi och propaganda. Politiken har sett till att amerikaner inte ens kan tala med varandra längre.

Och från Europa kommer gratulationer till det höga valdeltagandet. Det är en alldeles särskild klass på den idiotin.


LÄS MER: Mats Larsson: Trump visar vilken usel förlorare han är 

LÄS MER: Så kan Trumps liv se ut om han förlorar 

LÄS MER: BLM-aktivisten ansluter till Ocasio-Cortez grupp