Johan Hakelius

En hel generation Gretor älskar att vara extrapoliser

Ung Vänsters ordförande Ava Rudberg.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimataktivisten Greta Thunberg.
Foto: COURTESY OF HULU / AP TT NYHETSBYRÅN

Vi måste öppna en ny front i det allas krig mot alla som vi kallar ”samhälle”.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Könskriget är gammalt. Raskriget nattståndet, utanför Konstfack. Stad mot land har blivit en trulig, lågintensiv konflikt. Höger mot vänster har fallit sönder i inbördeskrig. Transpersoners krig mot kvinnor som tror att kvinnor finns på riktigt, är en exotisk skärmytsling. Kul ett tag, men man tröttnar snart.

Så vi behöver en ny, bred front. Var den ska gå är uppenbart.

Häromdagen berättade en ung människa i radion om sin ångest för corona. Hon satte sig i karantän, utan anledning. Hon tvättade händerna tills de var såriga. Det var synd om henne.

Fakta: ungefär 100 personer under 50 år har dött med covidinfektion sedan pandemin startade. Under 30 år rör det sig om enstaka fall. En stor majoritet av dessa hade underliggande sjukdomar.

Unga människor är alltså inte odödliga. Men näst intill.

Ska man tycka synd om de skräckslagna ungdomarna, trots att covid helt fått dem att förlora proportionerna? Ska man vinka uppmuntrande på två meters avstånd?

Nej, man ska säga åt dem att skärpa sig. Pjoskighet smittar. Det är precis här vi behöver dra upp vår nya front.

Deras motmedel mot rädslan är alltid att förbjuda, tysta ned, moralisera, brännmärka, reglera, läxa upp.

Unga människor är skräckslagna för allt, från virus och klimatet, till att använda något ord som någon minoritet kan ta illa vid sig av. De kanaliserar sin skräck i en blandning av passiv och aktiv aggressivitet mot alla andra.

Unga människor liknar allt mer de där rymdödlorna som vill förslava oss i science fiction-historier. De ser ut som vi, de låter som vi, men under den släta hyn och det tjocka håret döljer sig en avgrund av totalitärt slem. Deras motmedel mot rädslan är alltid att förbjuda, tysta ned, moralisera, brännmärka, reglera, läxa upp.

Vi har att göra med en hel generation Gretor.

Den här unga generationen må tvätta händerna tills de blöder, men de har faktiskt funnit sig väl tillrätta i covidtider, för de älskar att vara extrapoliser. De är så svultna på absolut auktoritet att de behandlar Anders Tegnell som Kim Il Sung.

Den här unga generationen söker sig till universiteten för att förhindra fri debatt. De vill ha ”trygga rum”. Det är en generation som anser att vissa ord och formuleringar är att jämställa med våldsbrott och därför bör förbjudas och straffas. De avkräver folk offentlig självrannsakan, som under kulturrevolutionen. De är gravt allvarliga.

Det här är en ung generation där de som lutar lite åt vänster tycker att det vore en bra idé att skapa ett ”kommunistiskt samhälle”. Folkmorden och förtrycket bekymrar dem inte, eftersom de inte ”levde under den tiden”, som Ung Vänsters ordförande Ava Rudberg, innerst inne antagligen livrädd, uttrycker saken.

Och det här är en ung generation som rekryterar quislingar och generationsförrädare bland oss lite äldre.

Rektorer och redaktörer, professorer och skribenter i medelålder och däröver är livrädda att inte hänga med. Så de ställer sig in och slätar över. Precis som en del människor alltid gör med rymdödlorna i science fictionhistorierna.

Ett tips: det slutar alltid med att ödlorna äter kollaboratörerna.

Vi behöver en ny, bred front mot den unga, skräckslagna totalitarismen. En skoningslös beskjutning av de trygga rummen. Generation mot generation.

Som John Lennon inte sa: kriget har börjat, om du vill det. Överlöpare som inte låter sig fördummas av sin låga fysiska ålder, är välkomna i striden.