Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

En gång i tiden skrattade vi svenskar åt sånt här

Greta Thunberg inför mötet med Angela Merkel i Berlin.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
Tyskan Luisa Neubauer i samspråk med Greta Thunberg. De båda ledde gruppen av klimataktivister som i veckan träffade Angela Merkel.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Här har ni Angela Dorothea Merkel:

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Doktor i kvantkemi som talar flytande ryska. Född i Västtyskland, uppvuxen i Östtyskland med allt vad det innebär av Freie Deutsche Jugend och, tids nog, demokratisk opposition. Partiordförande i kristdemokraterna, CDU, i tjugo år och förbundskansler i det enade Tyskland i fyra mandatperioder.

Hon var viktig i förhandlandet av Lissabonfördraget. Som representant för en av EU:s grundarstater och Europas största ekonomi har hon spelat en central roll i varje kris och problem som EU tvingats hantera de senaste femton åren. Hon har gjort det med respektingivande fingerfärdighet. Gång på gång har hon lyckats lirka, medla och kompromissa sig fram till lösningar på konflikter som verkat olösliga. Delvis därför att hon inser att alla politiska lösningar av nödvändighet är tillfälliga. Har man levt i ett totalitärt system, som gör anspråk på absoluta sanningar, begriper man det.

Hon är inte mer än 66, men förkroppsligar ändå en stor del av Europas efterkrigshistoria, från det kalla kriget till dagens oreda.

Här har ni Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg:

Sjuttonårig aktivist, världsberömd genom sin skolstrejk för klimatet, som växte ur ”en svår depression” och ”känslor av meningslöshet” som 11-åring. I sin aktivism har hon återkommit till sina diagnoser – som inkluderar ätstörningar, Aspergers syndrom, tvångssyndrom och selektiv mutism – som tillgångar. Hennes budskap började med en vädjan om att ”lyssna på forskarna”. Med tiden har det fått en kärna som handlar om att alla andra avvägningar måste åsidosättas för klimatfrågan: ”Jag ser världen i svart-vitt och jag tycker inte om att kompromissa”.

Här har ni en rubrik i gårdagens Dagens Nyheter:

”Greta Thunberg gav Angela Merkel ett tydligt budskap”

Det här är ingen gliring åt DN. Det är en tidning som med imponerande precision lyckas ställa sig på den präktiga mittlinjen. Rubriken är en spegling av samtiden. Det är själva poängen.

Det finns en gammal myt om en lokaltidning någonstans i Sydsverige som på ledarsidan ska ha hutat åt Otto Bismarck: ”Tvenne gånger hava vi redan varnat kanslern …” och så vidare. Försöker man hitta texten blir det ett långvarigt projekt. Antagligen är det en skröna och just därför intressant.

Proportioner handlar om mer än storlek på kartan eller historisk betydelse.

Myter av det här slaget uppstår för att klä allmänna föreställningar i ord. I det här fallet handlar det om den genans som svenskar kan känna över att komma från ett land som ibland glömmer bort hur litet och perifert det är. Den fångar en glimt av självinsikt, grundad i något slags känsla för proportioner.

Proportioner handlar om mer än storlek på kartan eller historisk betydelse. Det handlar till exempel om erfarenheter, resonemangsdjup, komplikationsgrad och, jovisst, ålder. Det är proportioner som, i bästa fall, får oss att lägga viss vikt vid långvarig erfarenhet. Det är proportioner som får oss att ta föräldraansvar. Det är proportioner som får oss att känna igen det absurda, då vi ser det.

Eller, att döma av DN:s rubrik: det var en känsla för proportioner som förr fick oss att göra sådana avvägningar.

För inte så länge sedan skulle en majoritet av läsekretsen inte kunnat låta bli att fnissa åt rubriken:

”Greta Thunberg gav Angela Merkel ett tydligt budskap”

Men det var på den tiden vi skrattade åt ”Tvenne gånger hava vi redan varnat kanslern …”


LÄS MER: Greta Thunberg träffar Angela Merkel 

LÄS MER: Greta Thunberg om sina möten med världsledarna

LÄS MER: Johan Hakelius: Utegymmen är ett misstag – hur tänkte byråkraterna?