Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Hakelius

Dissen av ansiktsmasker räddar oss från revolution

”Mitt i all makt- och tröstlös väntan har vi fått ett tryggt och tillfredsställande fokus för våra åsikter: ansiktsmasken”, skriver Johan Hakelius.
Foto: shutterstock
Anders Tegnell vid en av Folkhälsomyndighetens pressträffar.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Man borde ha bildat fackförening medan tid var.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den här pandemin är en prövning. Vi som ägnat decennier åt att uttrycka åsikter om allt möjligt, tävlar plötsligt med en hord amatörer.

Först obehöriga lärare, nu detta.

Alla ska killgissa om pandemin och många av dem gör det dessutom gratis. Botten är på väg att gå ur marknaden. Ändå syns inte ens en ansats till stödpaket för kolumnister från regering, EU eller riksbank. Ingen ställer sig ens på balkongen och applåderar vårt mödosamma arbete.

Det som verkligen skakar om det professionella självförtroendet är att amatörtyckarna – många av dem experter – verkar ha så nära till fasta övertygelser. Själv har jag, för en gångs skull, svårt att tycka något alls.

För låt oss vara lite ärliga.

Viruset verkar rulla på, oavsett vad man gör. En del skickar ut militären, andra ger lösa ”rekommendationer”. Folk blir sjuka och dör i båda fallen.

En del stänger ned skolor, andra gör en poäng av att hålla skolorna öppna. Viruset puttrar på oavsett vilket.

En del bötfäller alla utan ansiktsmask, andra säger att det ”inte är förbjudet” att bära mask. Spelar det roll? Säkert. Men på det stora hela verkar det gå bättre för vissa länder och sämre för andra, utan några särskilt tydliga mönster. Resten är mest just kill- eller för den delen tjejgissningar.

Just när man tror man vet var man har Tegnell kommer en ny siffra... och plötsligt står Tegnell i ett annat hörn.

Man kan skriva ett begränsat antal kolumner om att det är bra att tvätta händerna. Till och med ett begränsat antal kolumner om att vuxna människor vill att regering och ett koppel myndigheter påminner dem om att tvätta händerna. Vad gör man sedan?

Nappar på Anders Tegnell, kanske. För jag tror att han har en plan.

Inte vad gäller själva viruset, förstås. Tegnell må vara sinnebilden av vit, medelålders man, men det intellektuella fotarbetet lever upp till helt andra, mer rytmiska rasstereotyper. (Jo, man får skriva på det sättet igen. Det är en del av den antirasistiska identitetspolitiken.)

Just när man tror man vet var man har Tegnell kommer en ny siffra, en ny undersökning, ett nytt besked och plötsligt står Tegnell i ett annat hörn. Man hinner inte ens se hur han tog sig dit.

Det enda Tegnell hållit fast vid är vad man kanske närmast kan kalla ett förakt för ansiktsmasker.

Det är det som är planen.

Någon på Folkhälsomyndigheten måste ha gått igenom forskningen och kommit fram till att det är viktigt för den mentala hälsan, kanske till och med för samhällsordningen, att folk har något att klamra sig fast vid i osäkra tider. Något begripligt och konkret.

Till exempel en ansiktsmask.

Där har ni planen. Viruset gör det virus alltid gör. Vi måste vänta ut det. Under tiden ser Anders Tegnell till att vi inte helt tappar greppet. Han gör det genom att dissa den intuitivt självklara fördelen med ansiktsmask. Vi fastnar direkt.

Kan det verkligen stämma? Alla andra säger ju något annat?

Vi får ett mål och en fråga av hanterbara proportioner. Sedan behöver Tegnell bara lägga ut små krokar då och då, när glöden börjar falna och blickarna börjar vandra. Mitt i all makt- och tröstlös väntan har vi fått ett tryggt och tillfredsställande fokus för våra åsikter: ansiktsmasken.

Det är genialt, även om det gör alla till amatörtyckare. Kanske räddar Tegnell oss från revolution.


LÄS MER: Regeringens mörka bild: Covid är det nya normala 

LÄS MER: Smittan lamslår byn: ”Folk är livrädda” 

LYSSNA: Verkställande utskottet, avsnitt 36: En mycket svensk skandal 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON