Donald Trump. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESDonald Trump. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Donald Trump. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Jimmie Åkesson. Foto: Nils Petter NilssonJimmie Åkesson. Foto: Nils Petter Nilsson
Jimmie Åkesson. Foto: Nils Petter Nilsson
Marine Le Pen. Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅNMarine Le Pen. Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN
Marine Le Pen. Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN
"Arabiska våren", här en bild från Kairo 2011. Foto: Khalil Hamra / AP"Arabiska våren", här en bild från Kairo 2011. Foto: Khalil Hamra / AP
"Arabiska våren", här en bild från Kairo 2011. Foto: Khalil Hamra / AP
Johan Hakelius

Det tjoades över ”arabiska våren” – nu är baksmällan här

Publicerad

Man blir sällan överraskad av en baksmälla. Den dyker inte upp ur intet, efter en stilla hemmakväll med grönkålssmoothies. Ett minimum av livserfarenhet och ett genomsnittligt grepp om kausalitetsprincipen räcker för att förutsäga sina baksmällor med en exakthet som meteorologer skulle ge högerarmar för.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det leder, som allt annat i dessa dagar, vidare till Donald Trump, USA:s 45:e president.

Jag har sedan ganska länge insett att Trump är en Anna Odell, eller en Joaquin Phoenix. En konstnär, eller kanske snarare ett konstverk. En happening i offentlig realtid, som Phoenix i "I'm still here", eller Odell i "Okänd, kvinna 2009-349701". När tillräckligt många av oss ryckts med tänker Trump kliva fram och säga:

"Se inte på mig, se på er själva. Hur kunde ni ta mig på allvar? Hur kunde ni så snabbt döma ut och baktala era grannar, oavsett om de var muslimer eller Trumpanhängare?"

Trump som konstprojekt

Tänk er vilken intressant nöt det blir att knäcka. Hur ska den amerikanska konstitutionen hantera en president som bara blivit vald på skoj? Det finns inga konstitutionella tillägg om konceptkonst.

Å andra sidan. Dagarna går. Kanske är det här ett allvarligt menat presidentskap. Men även om det är så blir jag allt mer övertygad om att det enda sunda sättet att behandla Trump är som om han vore ett konstprojekt. Då måste vi åtminstone ställa intressanta frågor om oss själva. Så tillbaka till baksmällan.

Hade fel om den ”arabiska våren”

Om man var skeptisk till den tjoande entusiasm som omgav den "arabiska våren" minns man precis hur det var. Radioröster kom med ilskna gliringar om att man var arabhatare. Triumferande deklarerade de att friheten och demokratin nu skulle komma till Mellanöstern och Nordafrika.

Så gick det som det gick. De hade helt enkelt fel. De här länderna saknar demokratisk tradition. Medborgartanken är inte grundad. Flera av länderna är splittrade i klan- och stamlojaliteter. En del har bara hållit ihop, därför att en Sauron suttit i toppen och fräst. Alternativet till förtryck var inte ABF och Jämo, utan anarki och folkmord.

Det var varken kul eller tjusigt att ana att det nog skulle bli så, redan innan det skedde. Men det var rätt.

Obama underblåste upproren

USA:s förre president, den allmänt älskade Barack Obama, tillhörde dem som drömde om att det skulle gå bra. Men till skillnad från missionerande utrikeskorrespondenter kunde han verkligen påverka skeendet. Det gjorde han. Barack Obama underblåste upproren i regionen, inte minst i Syrien och Libyen. Däremot ville han inte satsa amerikanska resurser att tala om för att stödja upproren. Så gick det som det gick.

Baksmälla.

Orsakerna till migrationsvågen

Trumps idiotiska inreserestriktioner är en följd av den naiva entusiasmen för den arabiska våren. Det är baksmällan - den förutsägbara konsekvensen - av en oklok politik. Och det slutar inte där.

Det som skedde, främst i Syrien och Libyen, skapade migrationsvågen som i sin tur skärpte den politiska polariseringen i Europa. Allt det vi nu talar om - Brexit, Sverigedemokraternas tillväxt, Le Pen, Geert Wilders, Viktor Orbán, EU:s kollaps, radikaliseringen bland muslimer, IS - är nära förbundet med entusiasmen för den arabiska våren.

Välkommen till de första fyra åren av baksmälla. De som är förvånade bör fråga sig vad de gjorde i går kväll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag