Johan Hakelius

V tvingas meddela att kejsaren är naken

Annie Lööf måste ha en plan B.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiet tvingas meddela att kejsaren är naken.
Foto: LISA MATTISSON

Ungefär en halvtimme in i Annie Lööfs pressföreläsning i fredags, där hon förklarar att Centern och Miljöpartiet ska diktera migrationspolitiken i Sverige, kan jag inte längre värja mig mot tanken.

Det här måste vara avsett som en provokation.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Inte just det att två ytterlighetspartier vad gäller invandringspolitiken ska få ansvaret för Sveriges gränser. Det är normalkonstigt i det här landet. Nej, det är hela upplägget. Budskapet. Tonläget.

Att ett parti propsar på att det fortsatt ska betraktas som ett ”liberalt oppositionsparti”, samtidigt som det dikterar regeringens politik, måste väl ändå betraktas som lite mer än normalkonstigt? Att bestämma så mycket av regeringspolitiken att en muntlig sammanfattning tar 40 minuter och ändå inte sätta sig i den regering man utser och styr, vad i all friden är det för något?

Sväljer Socialdemokraterna att deras partiledare, i Annie Lööfs beskrivning, framstår som en radiostyrd centeragent?

Det måste vara en provokation. En test av vårt sinne för det absurda. Sväljer folk det här, utan att påpeka det uppenbart märkliga? Sväljer Socialdemokraterna att deras partiledare, i Annie Lööfs beskrivning, framstår som en radiostyrd centeragent?

Det måste vara en provokation.

Kan Annie Lööf ens själv tro att det kommer att bli så? Att Socialdemokraterna snällt och systematiskt genomför Centerpartiets valmanifest under de kommande fyra åren? Kanske tror hon det, trots att hon varit i politiken tillräckligt länge för att veta bättre. Men hon måste samtidigt hoppas att Socialdemokraterna inte tror det. Socialdemokraterna måste tro att de lurat med sig Lööf, genom att lova en massa saker som sedan kan begravas i oändliga utredningar. Annars kommer partiet snart att ha ett inbördeskrig på halsen.

Men efter en halvtimmes föreläsning finns inte minsta signal om att Annie Lööf är medveten om något sådant. Snarare tvärtom. Tonläget är närmast triumfatoriskt arrogant. Hon har tämjt Socialdemokraterna. You're my bitch, Stefan.

Det måste vara en provokation.

Har Centerpartiet blivit så självtillräckligt att det helt förlorat kontakten med omvärlden?

Det är när Vänsterpartiet kommer på tal som jag blir övertygad om saken. Annie Lööf behöver Jonas Sjöstedt och hans kamrater för att förvandla Stefan Löfven till Centerns kasperdocka. Men tassar hon försiktigare här?

O, nej. ”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”, citerar hon ur överenskommelsen.

Det står där, svart på vitt.

Det måste vara en provokation.

Hur i all världen ska Jonas Sjöstedt kunna släppa igenom den här regeringen? Ett parti som ger sitt stöd, aktivt eller passivt, till en regering som har som uttryckligt mål att göra partiet maktlöst, har förlorat sitt existensberättigande. Varför ska man rösta på ett parti, som samtycker till att kastreras? Om Jonas Sjöstedt inte säger nej till detta, är hans politiska trovärdighet därefter noll. Han avskaffar sig själv.

Detta måste väl ändå Annie Lööf begripa? Hon måste väl förstå att hon försatt Jonas Sjöstedt i en situation där han har att välja mellan att rösta nej till Lööfs socialdemokratiska regering, eller begå politiskt självmord?

Det måste vara en provokation. Det måste finnas en plan B, när Vänsterpartiet tvingas meddela att kejsaren är naken. Eller har Centerpartiet blivit så självtillräckligt att det helt förlorat kontakten med omvärlden?