Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Hakelius

Det absurda blir normalt – vem vill vara transfobiker?

Maya Forstater, som menar att ”kvinna” hör samman med att ha kvinnliga könsorgan, fick sparken från en brittisk tankesmedja.
Författaren J K Rowling mötte hårt kritik efter att ha twittrat stöd till Maya Forstater.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Man fick vara generös för att se kvinnliga könsorgan i fittmössorna, de där rosa luvorna som feminister bar för att protestera mot Donald Trump. Men grälsjukan är en stark drivkraft.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fittmössorna är numera bannlysta. De var transfobiska, eftersom de antydde att alla kvinnor har kvinnliga könsorgan.

För att försöka vara begriplig: fittmössorna exkluderade kvinnor med penis. Sådana som okänsliga och oinvigda skulle räkna som män, som önskar att de vore kvinnor.

Meningen ovanför räknas också som transfobisk. Det är en av finesserna med det här ämnet: den som försöker göra sig förstådd bland folk som inte doktorerat i queerteori, kommer oundvikligen att peststämplas. Själva språket har blivit en härskarteknik för att bannlysa avvikande åsikter. Och, som alltid i HBTQ-konflikter, finns nya, spännande akronymer att lära sig.

Vad sägs om TERF? Det betyder ”transexkluderande radikalfeminist”.

Kvinnor som ursäktade sina rosa mössor, förklarades vara TERF:are. I transkretsar motsvarar TERF:are rasister. De vill ju bara försvara kvinnors rättigheter för kvinnor som har kvinnliga könsorgan.

Hänger ni med?

Klassiskt kvinnohat, alltså. Om inte avsändarna vore kvinnor med penis.

Trålar man Twitter kan man hitta målande fantasier om mord, stympningar och misshandel av TERF:are. De flesta som framför dem verkar vara just kvinnor med penis, att döma av formuleringar som ”Terfs can choke on my girldick”, ungefär ”Terfare kan sätta min flickkuk i halsen”.

Klassiskt kvinnohat, alltså. Om inte avsändarna vore kvinnor med penis. Nu är det istället transfobiskt att kritisera formuleringarna. Samma logik gäller kvinnomisshandel: att män fysiskt ger sig på kvinnor. När hatfantasierna mot TERF:are övergått i handling, som när en feminist i sextioårsåldern pucklades på av en grupp unga män i London häromåret, är det inte kvinnomisshandel.

Ni förstår varför, eller hur?

Det var inte män som slog en kvinna. Att kalla unga män för unga män bara för att de råkar vara unga och har penis är transfobiskt.

Den som försvarar en misshandlad TERF:are är själv automatiskt TERF:are.

Fiffigt.

Det var händelser av det här slaget som fick Maya Forstater, feminist och forskare vid en tankesmedja för internationell utveckling i London, att problematisera idén om kvinnor med penis. Om alla själva får bestämma vilket kön de tillhör, oavsett könsorgan, kommer det att urholka kvinnors rättigheter. Kvinnor kommer att hamna i svåra och hotfulla situationer.

Hon fick sparken.

En domstol har gjort klart att Forstaters åsikt att kön har att göra med könsorgan, är kränkande.

Forstater är en radikal vänstertyp. Hon försvarar transpersoners rättigheter att leva som de vill. Men hon menar att ”kvinna” hör samman med att ha kvinnliga könsorgan. Att klä sig som kvinna eller agera stereotypt kvinnligt, gör inte att man blir kvinna.

Nu kallas hon transfobisk. Svenska tidningar – Dagens Nyheter och Aftonbladet, till exempel – upprepar etiketten okritiskt. En domstol i Storbritannien har gjort klart att Forstaters åsikt att kön har att göra med könsorgan, är kränkande.

Harry Potters mamma, J.K. Rowling, tweetade att det var orimligt att ge kvinnor sparken, för att de konstaterar att kön existerar. Nu räknas även hon till transfobikerna. 

Det är elegant. Kvinnor med penis är en nästan perfekt skapelse: det aggressiva översitteriet i offerkofta. En dröm för varje bigott puritan. Och så blir det absurda normalt, med mediernas hjälp. För vem vill vara transfobiker?