Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

Därför retade Elton John den svenska moralpolisen

Elton John på Vanity Fairs Oscarsfest i år.Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

För några år sedan, när Elton John hade problem med räkenskaperna, dök en kul uppgift upp: killen köper blommor för 50 000 kronor i månaden.

Kul och kul, förresten. Det där påståendet, sant eller ej, fastnade och drogs runt, varv efter varv, i flera månader. Det fanns en omisskännligt sipp underton.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

50 000 kronor! Vilken dekadens! Tänk på dem som ej hava mat för dagen, dem som ej hava tak över sina hufvuden, dem som ej hava den ringaste glädje i sina torftiga liv!

Det var minst lika mycket munsnörp som fnissande. Åt karljäveln färserade lärktungor också?

Men alla vi som har mat, bostad och en och annan glädjestund lägger också pengar på underliga saker utan att blinka. Inte på Elton John-nivå, men det är en skillnad i grad, inte i art. Grabben gillar helt enkelt blommor. Kan han inte få göra det i fred?

Nej det kunde han uppenbarligen inte. Och jag tror att det var just blommorna som provocerade. Hade han lagt 50 000 i månaden på tidningsprenumerationer, eller fallskärmshopp, eller viltvård, hade det antagligen passerat utan anmärkning. Men blommor?

Ett skäl är förstås att vi bara är ett par generationer bort från Drängsverige. I klartext: snittblommor anses bögiga. Men det förklarar snarare fnissandet än snörpandet. Ska man komma åt det senare krävs något mer. Och jag tror svaret finns i ett slags kombination av omvänt klassförakt, stolt andefattighet och illa dold puritanism.

En svensk kan ha trädgård och odla blommor. Det är OK, för det är att anstränga sig fysiskt och vara nära naturen. Det är klart att man kan ha med sig en blomsterkvast - inte för prålig – när man går på middag, för det är ett särskilt tillfälle. Ska man ha gäster får man köpa sig lite dekorativ grönska. Men att köpa snittblommor bara till sig själv är ett tecken på degeneration. Gränsen går vid några tulpaner till våren. Då kan man komma undan med lite årstidsromantik, väl förankrad i det gamla Torparsverige.

Blommor i jord anses mindre provocerande än blommor i vatten

Airen av osunt, tillgjort överklassfjanteri som de stackars snittblommorna belastas med, blir särskilt tydlig om man jämför med de rejäla, rättframma krukväxterna. Ingen svensk behöver skämmas över sina pelargoner, eller sin rosengeranium. Till och med orkidéer kan gå an. Blommor i jord anses mindre provocerande än blommor i vatten.

Elton John gillar helt enkelt blommor. Kan han inte få göra det i fred? (genrebild)Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det har antagligen att göra med att krukväxtskötsel är ett slags trädgårdsarbete. Men jag tror också att det har att göra med den svenska synen på vad som är omoraliskt slöseri.

Snittblommor, till skillnad från välskötta krukväxter, är förgängliga. Man vet redan när man köper dem att de inom några dagar kommer att vara ruttnande biomassa. Det upprör en svensk att se någon lägga pengar på något så obeständigt. Det framstår som utmanande fåraktigt.

Om man vill vara lite erkännsam skulle man kunna spekulera i att det har att göra med svenskens skräck för existentiella frågor. Snittblommor påminner om att allt är fåfänglighet och det skrämmer svensken. Men jag misstänker att det är att överskatta vårt folk. Jag tror svenskar helt enkelt bara är snåla och upprörs av dem som inte är det. Som Elton John.

Jo, och så har vi ju i det här landet en fallenhet för att beskriva moraliserande, mästrande och munsnörp som ”lovvärt engagemang”.

Apropå det: denna text kunde förstås lika gärna handlat om ”flygskam” och moralpoliserna på instagramgruppen ”Aningslösa influencers”.