Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

Därför kan det vara din plikt att inte rösta

Malin Björk (V), Soraya Post (Fi), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Tomas Tobé (M), Sara Skyttedal (KD) och Peter Lundgren (SD) inför SVT:s slutdebatt mellan partiernas toppkandidater till EU-valet.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jag vet. Men ta ett djupt andetag och ansträng dig lite. Det är ändå ett val vi talar om.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man röstar av tre skäl.

Det första är att påverka politiken. Det kan vi kalla det idealistiska skälet. 

Det andra är att det känns som en plikt. Det kan vi kalla det moraliska skälet. Det tar politiker till när de är nervösa över lågt valdeltagande.

Det tredje är att godkänna överheten, eller vad man nu vill kalla dem som styr och ställer. Det kan vi kalla systemskälet. Det är därför politiker vill ha högt valdeltagande. Ju fler som röstat, oavsett på vad, desto större legitimitet och makt har de som väljs.

EU-parlamentsvalet sker i morgon. Det är ett märkligt val. Inget av de här tre skälen talar för att man bör rösta i just det valet.

Det finns inget land i Europa där medborgarna accepterar att i väsentliga avseenden styras av politiker som valts av medborgare i andra länder

Även om alla svenskar skulle rösta för samma parti, skulle ”svenskpartiet” inte få mer än knappt tre procent av rösterna i parlamentet. Om vi börjar med systemskälet innebär det att varje svensk som röstar i det här valet godkänner att lämna ifrån sig mellan 97 och 98 procent av makten till resten av Europa.

Struntprat, säger ni. Samma resonemang gäller en vanlig svensk valkrets i ett riksdagsval. Inget konstigt med det.

Javisst. Det är precis det som är poängen. De flesta svenskar accepterar att Sverige är en politisk enhet, av historiska och kulturella skäl. De köper att styras av andra svenskar. Vi har en demokrati ihop. Samma sak skulle kunna gälla i EU. Men så är det inte. Det finns inget land i Europa där medborgarna accepterar att i väsentliga avseenden styras av politiker som valts av medborgare i andra länder.

Det här är ett skäl till att valkampanjen till EU-parlamentet blir så underlig. Stefan Löfven kan å ena sidan säga att EU-parlamentet ska se till att andra medlemsländer tvingas att driva den migrationspolitik som han gillar, men å andra sidan ska bara svenska väljare få bestämma över svensk arbetsmarknad, eller svensk abortlagstiftning. Centern kan säga att de är för ett decentraliserat EU, men samtidigt vara del av den partigrupp i parlamentet som driver på mest för ett ”Europas förenta stater” där svenskt inflytande skulle bli ett par dryga procent.

Märkligt, eller hur?

Har man inget problem med att Sverige blir en ynklig valkrets inom EU är allt det här ointressant

Nu begriper de flesta politiker att man inte kan ge stor makt till ett parlament som saknar legitimitet, utan att demokratin urholkas. Så de flesta av dem vill inte släppa iväg viktiga beslut till EU-parlamentet. På områden där de ändå gör det, garderar de sig med brasklappar som gör att medlemsstater inom EU inte ska köras över.

Det är klokt, men det innebär att det idealistiska skälet att rösta – att påverka politiken – är urholkat vid EU-parlamentsval.

Inflytande och legitimitet måste gå hand i hand. Det ena utan det andra skapar obalans. Det slutar i missnöje, misstro och, i värsta fall, revolutioner.

Vilket för oss till pliktskälet.

Har man inget problem med att Sverige blir en ynklig valkrets inom EU är allt det här ointressant. Då gäller systemskälet, vilket möjliggör det idealistiska skälet och då kan man också se det som en plikt att rösta – det moraliska skälet.

Men tror man inte på Europas förenta stater, faller systemskälet och därmed det idealistiska skälet. Då gäller inte det moraliska skälet heller. Det kan inte vara en plikt att stödja något man på goda grunder är emot.

Det kan däremot vara din plikt att låta bli att rösta i morgon.