Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johan Hakelius

Då har vi en klass maktlösa människor med politiskt tourettes syndrom

Tio publiceringar fälldes av PON under Metoo. Expressens krönikör Johan Hakelius problematiserar fällningarna och de pressetiska dilemman som kringgärdar rörelsen. Foto: Stella Pictures

Den här tidningen var inte ensam, men den blev åtminstone mest fälld av Pressens Opinionsnämnd.

Ja, den heter så. Även om själva ordet "opinionsnämnd" är lite svårt att begripa. Det låter som "sanningsministerium". Eller "åsiktsverk".

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu tror ni att jag ska hoppa på PON – jo, det förkortas så, även om det låter lite snuskigt – men det ska jag inte alls. Jag har inte engagerats av chefredaktören att slåss för Expressens heder i metoo-ärendet. Det är snarare så, att om ni läser detta så har han släppt igenom en text, som inte direkt kommer att ligga till underlag för att ge honom en av kungens medaljer, oavsett storlek, band eller kedja.

Jag tror nämligen att det gick lite fort med de här publiceringarna. Men vi börjar i andra änden.

Elva metooartiklar granskades. Tio fälldes. En av de springande punkterna – rentav den riktiga sprintern – var att folk som skriver opinionstexter i tidningar eller renoverar badrum i tv inte är "makthavare". I det senare fallet må det vara sant, även om alla som haft en hantverkare i badrummet vet vad maktlöshet innebär. Men i det första begriper jag ingenting.

 

LÄS ÄVEN: Johan Hakelius: Jag misstänker att vi är på väg att rulla bakåt 

 

Är det inte till och med oförskämt att säga till en journalist som dag ut och dag in trumpetar om jämlikhet och feminism och vad det vara månde, att den personen inte är en makthavare? 

Om allt tutande inte leder till att verkligheten ser lite annorlunda ut – och hur ska man annars definiera makt? – varför ägnar man sig då åt att tuta? Då har vi en hel klass maktlösa människor med politiskt tourettes syndrom: de ropar i pressen dagligen, bara därför att de inte kan låta bli.

 

LÄS ÄVEN: Johan Hakelius: En skittrist debatt – när alla vet att de är oärliga 

 

Men, med det sagt, namnpubliceringarna och publiceringarna i metooärenden överhuvudtaget, drevs av inte alldeles sunda krafter.

En är förstås sociala medier: alltid mindre än en handsbredd från ett ofiltrerat medvetandeflöde. I kampanjlägen, särskilt för sådant som anses rättfärdigt, kommer varje tanke att twittras, eftersom reptilhjärnor alltid anser att ändamålet helgar medlen.

Att metoo-journalistiken var ett exempel på problem som bara kommer att bli värre, är jag övertygad om, skriver Johan Hakelius.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det skedde med metoo. Och genast har alla tidningar ett problem.

Det värsta som kan hända en tidning är att bli irrelevant. Då slutar folk att läsa. Och om massor av information, sann eller sådan man vill ska vara sann, publiceras på annan plats, men inte i tidningen, blir tidningen snart irrelevant.

Det här är ett faktiskt problem. Välmotiverad pressetik kan leda till att pressen med etik går under.

Därför tror jag inte riktigt på den här tidningens chefredaktör, när han säger att sociala medier inte påverkar publiceringar av det här slaget. Kanske inte direkt och uttalat. Men definitivt som fond. Annars saknas självbevarelsedrift på tidningarna.

 

LÄS ÄVEN: Expressens chefredaktör Thomas Mattsson: PON klandrar Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Hänt i Veckan, Svenska Dagbladet och Arbetaren 

 

Det var det ena problemet.

Det andra problemet är när journalister får för sig att de är aktivister. Det händer allt oftare. Det slutar alltid illa. Jag vet inte hur stor roll det spelade för Expressen. Det brukar vara värst på tidningar med svag ledning. När det här utspelade sig var den saken betydligt värre på Aftonbladet.

Skälen till PON:s fällningar ger jag inte särskilt mycket för. Men att metoo-journalistiken var ett exempel på problem som bara kommer att bli värre, är jag övertygad om.

Och jag tror faktiskt inte att det finns någon lösning. Välkommen till en råare, hetsigare framtid.

 

LÄS MER: Här hittar du fler krönikor av Johan Hakelius