Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Hakelius

Bara Netflix och gin kan ta oss genom våren

Konspirationsteorier kan exempelvis handla om mordet på John F Kennedy....
Foto: AP APTN
...eller om flygplan, konstaterar Johan Hakelius: ”Tomrummen måste fyllas”.
Foto: STELLA PICTURES/NEWSPIX/ABACA

Naturen avskyr tomrum, påstod Aristoteles. Det är samma sak med hjärnan, i den mån den inte är tomrummet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det har blivit en egen genre, de småputtriga och statusmarkerande tipsen om vad man ska ägna sin coronakarantän åt. Läsa ”Pesten”, eller ”På jakt efter den tid som flytt”, om man räknar med ett utdraget förlopp. Sylta och safta och till sist sätta den där surdegen, femton år efter alla hipsters. Lära sig ett språk. Lyssna igenom musikhistorien.

Det blir förstås mest skärmtid. Netflix och HBO. Twittergräl och trollande för de missbrukare som fortfarande är slavar under lasten. Det, och rastlöst vankande.

Tomrum.

Det är därför den här våren kommer att bli alldeles särskilt prunkande. Tomrummen måste fyllas och inte sedan Zapruder släppte filmen på Kennedymordet har konspirationsteorier haft så fruktbara sinnen att slå rot i. Rena bördiga halvmånen.

Ett exempel: bland de magiska apparna i min telefon finns den man håller upp mot himlen när man ser ett flygplan. Vips vet man allt om planet: modell, bolag, ursprung och destination.

Det är långt mellan chemtrailsen nu. Mest Cessnor och Pipers: sport- och privatplan. Men när det väl dyker upp ett trafikplan är det nästan alltid kinesiskt. Eller åtminstone östasiatiskt. Alltid på väg till någon miljonstad som man aldrig hört talas om.

Hur kommer det sig?

Kineserna håller på med något. Hjärnan är säker.

Vilka sitter på de där planen? Varför? Hur kommer det sig att China Air har frigång, medan Finnair är inlåst i bastun?

Det kan vara så enkelt att jag råkar befinna mig under just den korridor de här bolagen använder. Men en uttråkad hjärna nöjer sig inte med det. Det låter misstänkt likt tomrum.

Kineserna håller på med något. Hjärnan är säker. Antagligen har de lurat oss.

Och var är alla tiggare? Om de åkt hem, hur kom de hem, genom ett stängt Europa? Om de inte åkt hem, vad gör de då? Och var? Om de gör något annat, varför gjorde de inte det redan förut?

Gåtfullt tomrum.

Den senaste veckan har varit full av rapportering från Stockholms restauranger och uteserveringar. Där sitter en medial övre medelklass i alldeles för tät samvaro. Statsministern själv har gjort klart att folkvett gäller, även i den socialgruppen. Men har ni hört något om campingfolket?

Stockholmare känner inte till det, men i resten av landet vet alla hur det är. Det började redan i påsk. Nu är campingplatserna fulla. Där gnuggar sig husvagnarna mot varandra, förtält mot förtält. Där delar överviktiga, sockersjuka och ålderstigna riskgrupper vattenkranar och tvättstuga.

Men har statsministern nämnt det med ett ord?

Är det förtäckt klasshat? I så fall mot vilken klass? Mot stockholmssnajdarna, som man äntligen kan klämma åt där det verkligen känns? Eller vänder sig klasshatet mot campingfolket? Är deras liv mindre skyddsvärda än symboltolkarnas i huvudstaden?

Hjärnan tuggar på för att fylla tomrummet.

Och vår nya folkhälsojunta. Varför håller den dagliga presskonferenser där den dels presenterar detaljerad statistik, dels understryker att statistiken inte går att lita på?

Den släpar efter. Den är baserad på för få provtagningar. Den går inte att jämföra med andra länders. Den kanske ser helt annorlunda ut i morgon. Men exakt 21 personer ytterligare har sedan i går … 

Netflix och gin, mina vänner. Bara Netflix och gin kan ta våra stackars hjärnor igenom den här våren.


LÄS MER: Johan Hakelius: Upplysta liberaler slåss för inskränkta rättigheter 

LÄS MER: Efter turbulensen – vem kan rädda Miljöpartiet? 

LÄS MER: Doldisen leder Löfvens innersta krets – ”som ett krig” 

LYSSNA: Verkställande utskottet, Expressens podcast om politik: ”Kommer januariavtalet lösas upp nu?” 

Expressens politikredaktion gör podcasten Verkställande utskottet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON