Nu drar Socialstyrelsen tillbaka den kritiserade broschyren "Information till dig som är gift med ett barn". Broschyren innehåller praktisk information om hur man ska gå tillväga om man kommer till Sverige och är gift med ett barn. Foto: SOCIALSTYRELSEN / TT NYHETSBYRÅN SOCIALSTYRELSENNu drar Socialstyrelsen tillbaka den kritiserade broschyren "Information till dig som är gift med ett barn". Broschyren innehåller praktisk information om hur man ska gå tillväga om man kommer till Sverige och är gift med ett barn. Foto: SOCIALSTYRELSEN / TT NYHETSBYRÅN SOCIALSTYRELSEN
Nu drar Socialstyrelsen tillbaka den kritiserade broschyren "Information till dig som är gift med ett barn". Broschyren innehåller praktisk information om hur man ska gå tillväga om man kommer till Sverige och är gift med ett barn. Foto: SOCIALSTYRELSEN / TT NYHETSBYRÅN SOCIALSTYRELSEN
Bara en idiot tror att man kan tillåta vad som helst. Men bara en lika stor idiot tror att det är en framkomlig väg att förbjuda och åtala allt som avviker från "svenska värderingar", skriver Johan Hakelius om Socialstyrelsens kritiserade broschyr. Foto: HAMPUS HAGSTEDTBara en idiot tror att man kan tillåta vad som helst. Men bara en lika stor idiot tror att det är en framkomlig väg att förbjuda och åtala allt som avviker från "svenska värderingar", skriver Johan Hakelius om Socialstyrelsens kritiserade broschyr. Foto: HAMPUS HAGSTEDT
Bara en idiot tror att man kan tillåta vad som helst. Men bara en lika stor idiot tror att det är en framkomlig väg att förbjuda och åtala allt som avviker från "svenska värderingar", skriver Johan Hakelius om Socialstyrelsens kritiserade broschyr. Foto: HAMPUS HAGSTEDT
Johan Hakelius

Att gapa om en broschyr har inget att göra med problemet

Publicerad

Man får inte gifta sig med barn i Sverige, det vet nästan alla, men "alla" har blivit fler och yvigare på sistone. Och då skiter det sig direkt.

Sverige i ett nötskal. Eller kanske snarare som en påse nötter.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

År 1843 förbjöd Charles James Napier änkebränning, sedvänjan att bränna den levande änkan på mannens likbål, i Sindhprovinsen i nuvarande Pakistan. Några hinduiska präster bad honom tänka om och respektera de lokala traditionerna. På det svarade Napier:

”Men mitt land har också en tradition: när män bränner kvinnor levande, så hänger vi dem och konfiskerar all deras egendom. Mina snickare ska därför resa galgar från vilka alla berörda kommer att hängas, när änkan förtärts av elden. Låt oss alla handla i enlighet med våra nationella traditioner.”

Det Napier hade var självförtroende. Det är precis vad vi saknar. Det syns förstås i Socialstyrelsens vänliga broschyr "Information till dig som är gift med ett barn". Men det är minst lika tydligt bland alla de valårsskraja politiker, alla ministrar och twittrare, alla ledarskribenter och professionellt harmsna, som tack vare Socialstyrelsens broschyr kunnat unna sig en renande eruption.

 

LÄS ÄVEN: Johan Hakelius: När hunden är borta händer något

 

Det står i broschyren att barnäktenskap inte är tillåtna i Sverige och att det är ett brott att utnyttja någon under 15 år sexuellt. Men "tonen" är fel, säger ni.

Vad ska det stå i stället?

Att det är JÄTTEOTILLÅTET att gifta sig med barn?

Ska bilden på omslaget vara mindre färgglad?

Napier stormade inte om broschyrer. Han tog sig an verkligheten. Och den svenska verkligheten är att vi har öppnat våra gränser för folk från andra kulturer. Det innebär att vi har importerat sedvänjor som är främmande. Vi måste förhålla oss till det. Bara en idiot tror att man kan tillåta vad som helst. Men bara en lika stor idiot tror att det är en framkomlig väg att förbjuda och åtala allt som avviker från "svenska värderingar".

Det är det som är problemet. Inte "tonen" i en broschyr från Socialstyrelsen.

Det finns antagligen omkring 150 fall av barnäktenskap i Sverige. Vad vill ni upprörda göra åt det? Vill ni tvångsmässigt skilja paren åt? Vill ni propsa på skilsmässa eller åtal? I det fall de underåriga fruarna fött barn, vill ni ta barnen ifrån dem? Vad vill ni?

Björklund? Billström? Szyber? Hallengren?

Vi har en skyldighet att bevaka de bortgifta, underåriga flickornas rättigheter. Vi har också en skyldighet att ta hänsyn till vad som är bäst för dem själva. Det kommer att variera från fall till fall. Det är inte kulturrelativism, det är den verklighet vi själva skapat. Att tro att de här relationerna går att förbjuda bort, är däremot kulturabsolutism i sin dummaste form. Och att gapa om en broschyr som tar sig an verkligheten, har inget alls att göra med problemet.

Det Charles James Napier lär oss är inte att kulturskillnader kan förbjudas bort. Det han lär oss är att vi behöver självförtroende i mötet med avvikande kulturella seder. Då kan vi dels vara tydliga med gränserna, dels gå rakt på de faktiska problemen, i stället för att spela meningslös indignationsteater.

Klarar vi inga avvikelser skulle vi aldrig ha släppt in någon. Nu har vi gjort det. Då får vi faktiskt sluta löjla oss och erkänna att vi står inför en mängd svåra avvägningar.

 

LÄS ÄVEN: Johan Hakelius: Fixeringen vid att rösta har krympt demokratin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag