Johan Hakelius

Att avsätta folket och välja ett nytt är inte lösningen

Foto: GRIPAS YURI/ABACA / STELLA PICTURES/GRIPAS YURI/ABACA

Förr eller senare är det alltid det förbannade folket som ställer till det.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I den ideala demokratiska teorin är vi alla ansvarsfulla och rationella medborgare. I verkligheten är vi … tja … som folk är mest.

Ansvarfulla. Egoistiska. Missnöjda. Kompromissvilliga. Lyssnande. Skrikande. I vissa fall dumma i huvudet.

Egentligen är det bara de som propagerar för direktdemokrati som aldrig begripit skillnaden mellan teori och verklighet. Alla andra som haft något att säga till om har förstått att det behövs institutioner som styr, knådar och balanserar folkviljan. Men i Sverige har vi sällan velat tala om det här. Det har känts genant, därför att vi alla lärt oss att tänka som socialdemokrater.

Den socialdemokratiska självbilden är att de är ett parti som representerar folket. Att styra, knåda och balansera folkviljan låter omoraliskt. Politiken ska inte beläggas med begränsningar för den är densamma som folkviljan, åtminstone om vi har socialdemokratisk regering. Att det var precis förädlandet av folkviljan som Socialdemokraterna var så duktiga på i de nu avsomnade folkrörelserna, är en annan historia.

Det har fungerat, för det svenska folket är lydigare än de flesta. Vi gillar att röra oss i flock och är auktoritetstroende. En typisk svensk suckar och går vidare när beslut går emot honom eller henne.

Men vad händer om folk slutar att lyda?

De som försöker använda stormningen i Washington som ett politiskt slagträ har fortfarande inte fattat något.

De aktivister som bröt sig in i kongressen var inte representativa för alla amerikaner, men inte så orepresentativa heller. En opinionsundersökning från YouGov visar att 45 procent av republikanska sympatisörer tycker att det var en bra idé att storma kongressen. Enligt YouGov anser 60 procent av vuxna amerikaner att valfusk förekommit i någon utsträckning. Bland dessa anser 56 procent att fusket varit tillräckligt omfattande för att Donald Trump förlorade vissa delstater.

Även om man tar undersökningen med en hel skopa salt, tyder den ändå på att jättelika grupper amerikaner inte längre sluter upp bakom systemet. Och det krävs ett stort mått förnekelse om man tror att det är något unikt amerikanskt. Var kommer Brexit och Nationella fronten, Sverigedemokraterna och Danskt folkeparti, italienska Lega och polska Lag och rättvisa ifrån?

Nu skrivs det en uppsjö texter som handlar om vikten av att ta avstånd från Trumps stormtrupper och att ta dem på allvar. Det ska vi förstås göra. Men sedan då? Vad gör vi efter det?

De som försöker använda stormningen i Washington som ett politiskt slagträ har fortfarande inte fattat något. De begriper inte omfattningen av det här. Kanske därför att de har dimmiga tankar om folket som teori och verklighet. De verkar tro att allt kan bli som vanligt igen om folk bara twittrar mer ansvarsfullt. De tycks mena att det enda raka är att skära bort vad som i USA, enligt opinionsundersökningen, verkar vara hälften av väljarna, i Sverige kanske en femtedel, tills de skärper sig. Gör man inte det är man en ”nyttig idiot”.

Och visst behöver folkviljan uppfostras. Men hur i all världen ska den här uppfostringen gå till? Ska man beröva folk deras rösträtt? Och hur i all världen ska ett samhälle där så stora grupper utesluts, kunna vara ett samhälle?

Det är alltid, förr eller senare, det förbannade folket som ställer till det. Nu har det gjort det igen. Lösningen? Jag har ingen aning. Men jag är rätt säker på att den inte är att avsätta folket och välja ett nytt.


Rättelse: I den första versionen av krönikan fanns följande formulering: ”Ungefär 56 procent av alla amerikanska väljare – alltså fler än de som röstade på Donald Trump – tror att presidentvalet avgjordes av fusk.” Det är inte korrekt. Den nya, korrekta formuleringen i krönikan lyder: ”Enligt YouGov anser 60 procent av vuxna amerikaner att valfusk förekommit i någon utsträckning. Bland dessa anser 56 procent att fusket varit tillräckligt omfattande för att Donald Trump förlorade vissa delstater.”


LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Demokrati är inget att ta för givet – inte heller i Sverige 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Allt om den vilda coronajulen  

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON