Johan Hakelius

Annie Lööf lyckades väva in oss alla i sin dröm

ANNIE LÖÖF (C). ”Det var hon som insisterade på att Vänsterpartiet gratis skulle backa upp Stefan Löfven när han agerade målvakt för Centern”, skriver Johan Hakelius.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Ni vet det där ögonblicket mellan dröm och verklighet när man inte riktigt vill släppa? När man har en fot på varje sida och foten i drömmen känns stadigt placerad, medan fästet för den som hamnat på den vakna sidan redan känns irriterande osäkert. Som om man i första steget klivit rakt i något som en hund lämnat efter sig.

Jag vill att ni ska tänka på det när ni hör Annie Lööf nu. Hon låter lite ilsken och omedgörlig, men hon menar inget illa med det. Hon håller bara på att vakna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man måste ge henne ett erkännande för att hon så länge lyckades väva in oss alla i sin dröm. Det är trots allt en rätt utflippad sak: att hon leder regeringen, utan att sitta i den, med stöd av Vänsterpartiet, utan att det har något inflytande. Lite grand som Cheshirekatten i Alice i Underlandet: ett stort grin, utan någon kropp. Och med hjälp av covid – pandemin har hållit oss sysselsatta med annat – har hon lyckats hålla drömmen svävande i nästan två och ett halvt år.

Kudos.

Fast det är klart att det är jobbigt när ljuden från den vakna världen börjar tränga igenom.

Nu kommer förstås Nooshi Dadgostar, Stefan Löfven, Jimmie Åkesson, ja, alla de vanliga misstänkta, att ta sin plats på scenen. En del av dem kommer att hävda att de är huvudpersoner. Men egentligen vet alla att de bara är statister i den här drömmen som Annie Lööf sugit in oss i. Det var hon som insisterade på att rädda kvar den socialdemokratiska regeringen, trots att den inte har stöd i riksdagen. Det var hon som dikterade att den regering hon inte sitter i måste föra en politik den inte tror på. Det var hon som insisterade på att Vänsterpartiet gratis skulle backa upp Stefan Löfven när han agerade målvakt för Centern.

Det är, kort sagt, hon som har riggat hela den här situationen.

Enkelt uttryckt: håll truten, så att vi kan somna om.

Det är jobbigt att vakna ur en sådan dröm, inte bara för Annie Lööf själv. Dagens Nyheter, till exempel, vill inte heller vakna och tycker helt enkelt att Vänsterpartiet ska acceptera sin roll som passivt stöd för en politik partiet uttryckligen är emot. Enkelt uttryckt: håll truten, så att vi kan somna om.

Var lite hyggligt överseende med den ledarredaktionens vresighet också.

Socialdemokraterna vill till och med att vi sjunker ännu djupare ner i Annies dröm. Deras egna hade börjat grumsa, redan innan Sverigedemokraterna hjälpte Vänsterpartiet att sätta väckarklockan. Utan covid hade det börjat ta form av konkreta krav på att riva januariavtalet i småbitar. Muttrandet var tillräckligt högt för att tränga in som ett störande brus i drömmen. Och så Liberalerna, då. Kanske det första partiet att begå självmord två gånger – först när de gick med i januariavtalet och sedan när de gick ur det – och lyckas båda gångerna.

Ja, det är verkligen en psykedelisk dröm, det här, och det gör ont när den börjar falla sönder.

Hur kommer det att gå?

Riksdagen har egentligen en historiskt solid icke-socialistisk majoritet, 204 mot 143, så man skulle kunna tro att svaret är givet. Men så är det inte alls. För den verkligheten vill inte Vänsterpartiet heller vakna till. När det kommer till kritan är det antagligen en majoritet i riksdagen – inte bara Annie Lööf – som helst vill somna om.

Bara fem minuter till, snälla!

Mitt tips är att den majoriteten får som den vill. Men sömnen kommer att bli lite oroligare, för nu vet de själva att de bara drömmer.


LÄS MER: V-profilerna: Löfven borde ha fattat detta 

LÄS MER: Statsvetaren: Därför händer det här just nu 

LÄS MER: Magdalena Andersson: Jag vill gärna jaga dem i deras mardrömmar