Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Hakelius

Allt handlar numera om Faran, Hotet och Slutet

Annie Lööf (C).
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Nyamko Sabuni (L).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Almedalen, ja.

Det var en lättnad att höra att både Nyamko Sabuni och Annie Lööf tar kategoriskt avstånd från nazism, eller hur? Man har ju undrat.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jo, jag vet att man inte får raljera om sådant här, men när politiken börjar likna ett gymnasieval, där principerna alltid går före proportionerna, är det svårt att hålla igen.

Vilket gör att det blivit dags för lunch. Inte vilken lunch som helst, utan Lunchen. Den mellan Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson och ett par handsvettiga portföljbärare på båda sidor.

Busch Thor är alltså en gränsöverskridare, precis som Donald Trump

Det var kanske bara en slump, men bilderna på de lunchande kablades ut bara ett par dagar efter att liknande bilder på Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un nått världen. Jo, ni som läser Fokus har sett mig dra likheten förut, men den tål att upprepas.

”Ebba Busch Thor träder nu över en gräns som vi haft i svensk politik”, sade finansminister Magdalena Andersson. Bush Thor är alltså gränsöverskridare, precis som Donald Trump när han klev över i Nordkorea. Fast inte den där sortens gränsöverskridare och normbrytare som i andra sammanhang hyllas.

De två händelserna framstod inte bara som snarlika utan dessutom, att döma av responsen, som om de vore av ungefär samma gigantiska magnitud.

Historiskt. Isande. Olycksbådande. Vidrigt.

Sådana ord for runt i chattosfären.

Proportioner, som sagt.

Ebba skulle helt enkelt ha hållit sig till fotbolls-VM, den nya säsongen av Big Little Lies och vädret

Annie Lööf, som är ett slags ordningsman i dessa frågor, hjälpte till att reda ut vad som gäller etikettsmässigt: Ebba Busch Thor var fri att äta lunch med vem hon ville, även med Jimmie Åkesson. Hon lade sig inte heller i menyn. Köttbullar med lingonsylt var helt OK. Men att de talade politik var ”anmärkningsvärt och beklagligt”.

Ebba skulle helt enkelt ha hållit sig till fotbolls-VM, den nya säsongen av Big Little Lies och vädret, i den mån det inte räknas som politik numera.

Det är förstås möjligt att en diskussion mellan en kristdemokrat och en sverigedemokrat om landstingens framtid, är ett sluttande plan på väg mot utrotningsläger. Men i mina ögon verkar det en aning fantasifullt. Lite vridet. Kanske till och med vrickat.

Det sägs ibland att politiken numera saknar ”visioner”. Jag håller inte med. En synonym för vision är hallucination och politiken är full av just sådana. Snedtändningshallucinationer, som alla handlar om Faran, Hotet, Slutet. Det finns snart inte en politiker som inte bygger hela sitt budskap på rädsla för ett hot av något slag. 

”Undantagstillstånd”, ett ord som vi brukade förknippa med kommunistdiktaturer, har börjat bli populärt och positivt laddat.

För en del är det nazisterna, för andra invandringen. För alla som vill ha en plats i offentligheten är det klimatet och förstås Sverigedemokraterna. Det är IS-återvändarna och gängvåldet, det är artdöden och torkan och skyfallen och kineserna. Det är ryssarna och Orbán och Soros och judarna och muslimerna. Listan är oändlig.

”Undantagstillstånd”, ett ord som vi brukade förknippa med bananrepubliker och kommunistdiktaturer, har börjat bli populärt och positivt laddat.

Undantagstillstånd för klimatet. Undantagstillstånd för att stävja migrationen. Undantagstillstånd mot terrorismen.

En del av farorna och hoten är förstås problem. Annat trams. Men tonläget. Tankemönstren. Hysterin.

Proportionerna.

Politik handlar om makt. Makt begränsas av skepsis och kritiskt lugn. Panik är ett undantagstillstånd som ger makten frikort.

Det är egentligen allt man behöver komma ihåg.

Proportionerna.