Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jens Liljestrand

Vart tog pengarna i välfärden vägen?

Regeringen, C och L lovar mer pengar till välfärden.
”Jag tänkte på den i oktober i höstas när det stormade kring bolaget Apotekstjänst, som inte klarade av att leverera material som planerat till en rad sjukhus och regioner”, skriver Jens Liljestrand.
Foto: SHUTTERSTOCK

”Vart tog pengarna vägen?”

Det var en granne som frågade, den där sortens troskyldig, hederlig knegare som det ännu finns ganska gott om i den svenska övre medelklassen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Alla har ju fått så mycket mer i plånboken. Ändå måste man skära i skolan, vården, allt. Så vart tog alla pengarna vägen?”

Jag tänker allt oftare på den frågan. Jag tänkte på den i oktober i höstas när det stormade kring bolaget Apotekstjänst, som inte klarade av att leverera material som planerat till en rad sjukhus och regioner.

Minns ni? Ibland är det som om folk glömmer så snabbt. Men det handlade alltså om att svårt handikappade och sjuka fick inte de hjälpmedel de behövde, Akademiska sjukhuset i Uppsala fick införa operationsstopp, stabs- och krislägen utlystes, dödsfall kunde ha skett. Detta på grund av klantighet och inkompetens hos ett redan hårt kritiserat och uppenbarligen djupt oseriöst bolag som bjöd under konkurrenterna, vann upphandlingen och självklart aldrig borde ha fått komma i närheten av några skattepengar 

Vart de tog vägen? Ägarna kunde notera en rörelsevinst för 2018 på 52 miljoner kronor, men pengarna stannade förstås inte i bolaget utan slussades vidare till Gåshaga kafferosteri på Lidingö. Där hamnade de, rakt ner i kaffekvarnen. Dina och mina pengar gick åt till att täcka upp för miljonförluster i någons gourmetlekstuga, som om det rådde någon akutbrist på kaffesnobberi i landet.

Vilket osökt leder in tanken på det som hände några veckor senare, i november 2019, då Nya Karolinska varslade 550 anställda och sjukhusdirektören med det kaffedoftande namnet Björn Zoëga uppmanade personalen att spara in på fikabröd och inte ringa internt via sjukhusväxeln.

Vart pengarna tog vägen? Det enkla svaret är att byggarna Skanska och Swedish hospital partners holding har plockat ut i runda slängar 2,3 miljarder kronor i vinst och utdelningar. Bara konsultbolaget Boston Consulting Group har sedan 2011 fakturerat sjukhuset 257 miljoner kronor, mestadels utan avtalsenliga fakturaspecifikationer.

Allt detta efter att ha byggt världens dyraste sjukhus med ett så katastrofalt struligt resultat att vårdpersonal drabbats av allergier, akut cancersjuka dött på grund av sen behandling och en patient har avlidit efter att en larmpanel på patientrummet inte fungerade.

Vart tog pengarna vägen? Frågan poppar upp hela tiden. Senast den dag då detta skrivs, tisdagen den 21 januari, kommer en flash på mobilen om att Skånes universitetssjukhus inte kan ta hand om patienter med cancer i levern eller bukspottkörteln inom avsatt tid. Den ökade väntetiden har inneburit att ”vissa patienter, där man från början var inne på en kurativ behandling, har fått övergå till en palliativ vård”, säger en inspektör till Sveriges Radio.

Läs den meningen igen. Läs den två gånger.

Och ställ sen frågan: Vart tog alla pengarna vägen?

När det gäller kriminalitet, bomber och skjutningar ställs krav på politiskt ledarskap och ansvar, det är räfst och rättarting och en skoningslös jakt på syndabockar, statsministern får svettas och svamla i en tv-studio och det är ju fullt rimligt, viktiga samhällsfrågor ska analyseras och belysas ur alla vinklar.

Men när det gäller välfärden är det som om det handlade om något slags naturkrafter, som om landstingens resurser hade spolats bort i en tsunami eller sipprat ner mellan kontinentalplattorna. Tyvärr, sånt som händer, inget att göra åt. Trots att det även här handlar om sorg, död och lidande som drabbar oräkneliga människor, trots att det även här handlar om politiska beslut, om en politisk agenda, en politisk ideologi omsatt i den svenska vardagen, in i samhällskroppen, köttet, blodet.

En sak vet jag: Om Jimmie Åkesson lyckas ställa frågan ”Vart tog pengarna vägen” och ge den ett trovärdigt svar, om han kan utvidga Bullerbyretoriken till att även omfatta välfärden och dess finansiering, så kan han tryggt packa väskorna inför flytten till Sagerska 2022.

Senast.