Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jens Liljestrand

Tänk om kvinnor i hijab hade dödat isbjörnarna

Tänk om kvinnor i hijab hade dödat isbjörnarna. Tänk om lömska imamer satt och fördärvade korallreven. Tänk om en kvadratmeter permafrost tinade varje gång en ensamkommande man ljög om sin ålder.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ja, tänk om de senaste tio årens migrationspolitik bar skulden för allt det där jobbiga som du inte vill tänka på i sommar. Det trista faktum att planeten inom ett par generationer kommer att vara obeboelig för människor.

Kanske skulle debatten se lite annorlunda ut då.

För det märkliga har inträffat att vi har ett klimathot som både globalt och här hemma underlättas av människor som kallar sig konservativa. Konservatism är till sin natur en sund ambition att slå vakt om det invanda och vara skeptisk till förändring. Dess idégrund är den högst respektabla inställningen att trygghet måste gå före revolution.

Men det fascinerande med många av dagens konservativa är deras totala, paradoxala likgiltighet inför den apokalyps som 99 procent av alla forskare har skrikit sig blåa i ansiktet om i åratal.

Jag förundras över att så få av den blåbruna högerns megafoner – ofta med enorma supporterklubbar i sociala medier – verkar bekymrade över regniga jular, brinnande skogar, stigande havsnivåer, sinande brunnar.

Att Sverigevännernas nostalgiska trånad efter folkhemsidyllen inte inkluderar en längtan efter ren luft, fiskrika vattendrag och somrar utan rädsla för fästingburen hjärnhinneinflammation (tbe), en liten aptitretare inför den brakmåltid av epidemier som kommer att spridas runt världen när ekosystemen kollapsar.

Att den enkla sanningen att 2017 redan är på väg att bli det varmaste året som någonsin har uppmätts (varmast dessförinnan var 2016, dessförinnan 2015, dessförinnan … ja ni fattar) viftas bort som en vänsterkonspiration.

Det är så obegripligt.

Tänk om kvinnor i hijab hade dödat isbjörnarna, skriver Jens Liljestrand.
Foto: Brian Battaile / AP U.S. GEOLOGICAL SURVEY

Det innebär förstås inte att den konservativa högern saknar engagemang, tvärtom! De står gärna på barrikaderna för att ge utrymme åt nazister i Almedalen. De nagelfar Brå-statistiken på jakt efter siffror som kan stämpla flyktingar som mördare och våldtäktsmän. Deras världsförbättrariver känner inga gränser när det gäller att hindra bibliotek från att rensa ut rasistiska barnböcker.

Men nämn något om att ett isberg till ytan motsvarande två Gotland häromveckan bröt sig loss från Antarktis. Du lär se hur den desperata glöden i hans blick plötsligt slocknar. Påpeka att de nuvarande flyktingströmmarna från Mellanöstern är en västanfläkt jämfört med det som väntar när hela befolkningar vandrar hitåt, på flykt undan svälten och törsten och krigen (be honom googla ”Darfur”).

Antagligen muttrar han något om att ”det var väl ett jävla tjat” och stirrar apatiskt ner i sin mobil. På sin höjd håller han med om att visst, man borde väl iochförsig men hur ska man ORKA?

Och det är därför jag ibland, i mina mörka stunder, önskar att hela eländet var invandrarnas fel. Eller feminismens, genuspedagogikens, Pridefestivalens och de mörkande, myglande PK-journalisternas fel.

För då, mina vänner, skulle ni få se på fan.

Och förresten. Du som nu tänker mejla några ilskna rader om den här krönikan: du är så välkommen, men fundera gärna ett ögonblick på varför du aldrig orkar mejla till en resebyrå och frågar när de tänker sluta sälja flygresor som dränker dina barns framtid i en klimatspya. Fundera på varför du aldrig riktar din bitterhet mot bensinslukande suvar, eller köttindustrin, eller din granne vars fräsiga motorbåt bränner av 30 liter i timmen.

För det kan väl inte vara så enkelt att de enda nyheter som får dig att reagera är de som göder din rädsla för främlingar?