Jens Liljestrand

Tänk om kvinnor i hijab hade dödat isbjörnarna

Publicerad

Tänk om kvinnor i hijab hade dödat isbjörnarna. Tänk om lömska imamer satt och fördärvade korallreven. Tänk om en kvadratmeter permafrost tinade varje gång en ensamkommande man ljög om sin ålder.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ja, tänk om de senaste tio årens migrationspolitik bar skulden för allt det där jobbiga som du inte vill tänka på i sommar. Det trista faktum att planeten inom ett par generationer kommer att vara obeboelig för människor.

Kanske skulle debatten se lite annorlunda ut då.

För det märkliga har inträffat att vi har ett klimathot som både globalt och här hemma underlättas av människor som kallar sig konservativa. Konservatism är till sin natur en sund ambition att slå vakt om det invanda och vara skeptisk till förändring. Dess idégrund är den högst respektabla inställningen att trygghet måste gå före revolution.

Men det fascinerande med många av dagens konservativa är deras totala, paradoxala likgiltighet inför den apokalyps som 99 procent av alla forskare har skrikit sig blåa i ansiktet om i åratal.

Jag förundras över att så få av den blåbruna högerns megafoner – ofta med enorma supporterklubbar i sociala medier – verkar bekymrade över regniga jular, brinnande skogar, stigande havsnivåer, sinande brunnar.

Att Sverigevännernas nostalgiska trånad efter folkhemsidyllen inte inkluderar en längtan efter ren luft, fiskrika vattendrag och somrar utan rädsla för fästingburen hjärnhinneinflammation (tbe), en liten aptitretare inför den brakmåltid av epidemier som kommer att spridas runt världen när ekosystemen kollapsar.

Att den enkla sanningen att 2017 redan är på väg att bli det varmaste året som någonsin har uppmätts (varmast dessförinnan var 2016, dessförinnan 2015, dessförinnan … ja ni fattar) viftas bort som en vänsterkonspiration.

Det är så obegripligt.

Tänk om kvinnor i hijab hade dödat isbjörnarna, skriver Jens Liljestrand.Foto: Brian Battaile / AP U.S. GEOLOGICAL SURVEY

Det innebär förstås inte att den konservativa högern saknar engagemang, tvärtom! De står gärna på barrikaderna för att ge utrymme åt nazister i Almedalen. De nagelfar Brå-statistiken på jakt efter siffror som kan stämpla flyktingar som mördare och våldtäktsmän. Deras världsförbättrariver känner inga gränser när det gäller att hindra bibliotek från att rensa ut rasistiska barnböcker.

Men nämn något om att ett isberg till ytan motsvarande två Gotland häromveckan bröt sig loss från Antarktis. Du lär se hur den desperata glöden i hans blick plötsligt slocknar. Påpeka att de nuvarande flyktingströmmarna från Mellanöstern är en västanfläkt jämfört med det som väntar när hela befolkningar vandrar hitåt, på flykt undan svälten och törsten och krigen (be honom googla ”Darfur”).

Antagligen muttrar han något om att ”det var väl ett jävla tjat” och stirrar apatiskt ner i sin mobil. På sin höjd håller han med om att visst, man borde väl iochförsig men hur ska man ORKA?

Och det är därför jag ibland, i mina mörka stunder, önskar att hela eländet var invandrarnas fel. Eller feminismens, genuspedagogikens, Pridefestivalens och de mörkande, myglande PK-journalisternas fel.

För då, mina vänner, skulle ni få se på fan.

Och förresten. Du som nu tänker mejla några ilskna rader om den här krönikan: du är så välkommen, men fundera gärna ett ögonblick på varför du aldrig orkar mejla till en resebyrå och frågar när de tänker sluta sälja flygresor som dränker dina barns framtid i en klimatspya. Fundera på varför du aldrig riktar din bitterhet mot bensinslukande suvar, eller köttindustrin, eller din granne vars fräsiga motorbåt bränner av 30 liter i timmen.

För det kan väl inte vara så enkelt att de enda nyheter som får dig att reagera är de som göder din rädsla för främlingar?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag