Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jens Liljestrand

Riktiga karlar som hånar godhet och coolhetsposerar

”När Turkiet cyniskt beslöt att skicka tusentals flyktingar rakt på den grekiska gränsen beslöt någon särdeles hjärtlös PR-människa hos Moderaterna att visa fram sin store ledare som en krallig alfahanne”, skriver Jens Liljestrand.
Foto: Moderaterna
Joakim Lamotte i SVT:s studio.
Foto: Skärmdump / SVT

”Godhetsposörer” är sedan några år ett vanligt tillmäle för vänsterliberaler som i

offentligheten prålar med sin kamp mot rasism, klimatförändringar och Donald Trump. 

Rättvist, kanske – men minst lika pinsam är den auktoritära högerns iver att brösta upp sig och posera som tuff, manlig och kallblodig.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Låt oss först slå fast ett orubbligt faktum: Ulf Kristersson är inte den biffiga typen. Han är 169 centimeter lång, därtill tunn och spenslig, rör sig inte grovt och klumpigt, snarare med den före detta elitgymnastens kattlika mjukhet. Möttes vi i en mörk gränd hade jag inte förväntat mig en aggressiv attack; snarare hade jag kanske hoppats att få se honom elegant kila upp för närmsta stuprör.

Men när Turkiet cyniskt beslöt att skicka tusentals flyktingar rakt på den grekiska gränsen beslöt någon särdeles hjärtlös PR-människa hos Moderaterna att visa fram sin store ledare som en krallig alfahanne: fotograferad underifrån, bistert stirrande in i kameran, med armarna i kors och jaktmössa och rubriken ”Stärk gränsen!”.

Den som bara såg bilden – den lades ut på Facebook – hade kanske föreställt sig att det var ryska Spetsnaz-förband eller vildsinta IS-terrorister som denne sammanbitne kraftkarl ville stoppa, inte desperata flyktingar som plaskar i Medelhavet. Bilden togs snabbt ner men bilden av Tuffe-Uffe i Barbourjackan lär bli ikonisk.

Lika skamlig var naturligtvis bilden som partikollegan Tobias Billström lade upp strax dessförinnan, en teckning där han jättelik och bredbent står på en sexfilig motorväg och vaktar Sveriges gränser. Höjd 50 meter över de små leksaksbilarna är han den gudalika gestalt i grå kostym och blå slips som ska hindra världens alla asylsökande att nå fram till vårt svenska paradis och söka skydd undan svält, krig och terror.

Det outsägligt pinsamma och fåniga i denna typ av coolhetsposering – ett begrepp jag härmed myntar som högerns variant på den ”godhetsposering” som vänstern länge har beskyllts för – för tyvärr tanken till den topptrio i Alternativ för Sverige som under den katastrofvarma sommaren 2018 poserade som brandsläckare. Oavsett politisk inriktning är det givetvis hedervärt att bistå i släckningsarbete, problemet var bara att det inte längre brann på den plats i Jämtland där de ”hjälpte till” (många noterade att de unga hjältarna hade klädsamma sotfläckar i ansiktet och på sina gula reflexvästar, medan deras chinos, skogshuggarskjortor och blonda sprayfrisyrer var skinande rena). Återigen: viljan att framstå som manlig, tuff och handlingskraftig blir till en pose, en identitet, en låtsaslek i en värld som för många framstår som ohanterligt farlig, grym och kaotisk. Återigen: ynkligheten, ytligheten, ihåligheten.

Direkt plågsam blev coolhetsposeringen när journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte häromdagen bar en svart skyddsväst – perfekt mot den vita t-shirten – under en tv-sändning. Nu ska det sägas att Lamotte naturligtvis klär sig hur han vill, och som alla oberoende journalister har han sitt varumärke att skydda, det märkliga är högerns iver att försvara hans tokroliga maskerad.

När Expressens Magda Gad på Twitter förklarade att hon under de senaste två årens arbete i Afghanistan, Syrien och Irak inte har använt väst en enda gång, attackerades hon inte bara av de sedvanliga trollen utan också av moderaten Hanif Bali, som påpekade att Säpovakterna utanför riksdagen minsann också bär skyddsväst.

En fråga: när blev det relevant att jämföra utbildad säkerhetspersonal, män och kvinnor som dagligen riskerar livet för våra folkvalda, inklusive Bali själv, med en swishtiggande pellejöns?

I den takten lär det inte dröja länge innan vi får se nästa machomoderat åka ner till Grekland och posera i flytväst medan kustbevakningen strax intill kastar tårgas på femåringar.

Som riktiga karlar gör.