Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jenny Strömstedt

Att äta sig till en för tidig död är ett val

Hur befriar vi kroppen, samtidigt som vi accepterar att västvärlden håller på att äta ihjäl sig till en gemensam kostnad för oss alla. 

I Sverige är hälften av alla vuxna över 18 år överviktiga eller feta. 

Hälften. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pernilla Wahlgren vill gå ner i vikt genom att äta lite mindre, gör reklam för aptitnedsättande fiberpulver på Instagram och följarna blir arga för att hon vikthetsar. Jessica Almenäs försvarade i våras rätten att vara vältränad, smal och feminist och åkte på däng för att hon uppmanade till ytlig kroppsfixering. Samtidigt säljer tidningarna som vanligt stort inför sommaren med tips som ”Så blir du av med din fluffmage”, och "Biggest loser"-finalen drar en rekordpublik som tittar med fascination på deltagarnas förvandling från feta till mer normativa muskelknippen. Kanske att några glor också för att sanktionera sitt eget förhållandevis lätta trivselplufs i det normativa jämförelsesamhället. ”Så fet är i alla fall inte jag”.

 

Själv tänker jag på vikt minst tio gånger om dagen. Det har jag egentligen ingen lust med, men det finns få förhållanden som är så förvirrade och motsägelsefulla som det till kroppen, och varför skulle det inte vara så när tusentals år av förtryck har upprätthållit ideal som många tjänar grova pengar på. 

 

I dag är ytterligheterna värre än någonsin.

 

En ny generation kroppsaktivister har slagit igenom även i mainstream-media. I Sverige med starka namn som Stina Wollter, Lady Dahmer, Linnéa Claeson och Ebba Nilsson, och de gör något viktigt när de avprogrammerar kroppen från kommersiella normer och dödar sexualiserade och kritiserande blickar. 

De avlivar självhatet och ger plats för integritet och frihet. De är revolution.

Följaktligen bör vikt inte kommenteras. Ändå är det exakt den vi måste prata om. 

 

Hur befriar vi kroppen, samtidigt som vi accepterar att västvärlden håller på att äta ihjäl sig till en gemensam kostnad för oss alla. I veckan bekräftade ännu en undersökning att fetmaepidemin inte visar några tecken på att avstanna. En av tio i världen lider av fetma.

I Sverige är hälften av alla vuxna över 18 år överviktiga eller feta. 

Hälften. 

 

Man behöver inte ens ha ett BMI över 30 för att få hälsoproblem av sina extrakilon längre, säger forskningen. Pommesfriteskropparna ligger också risigt till, de som är smala men ändå består till större delen av fett. Trots att fler dör av övervikt än av svält i dag görs det inga insamlingsgalor för människor med för hög fettprocent.

Men att äta sig till en för tidig död är ett val, och den biologiska kroppen måste få vara ett rum för självbestämmande. Om individen ska kunna bli fri från skönhetsförtryckande normer måste den också få vara fri att slippa hälsokrav. Om vi inte får bestämma över om vi ska äta morötter eller napoleonbakelser, ligga i soffan och se på tv eller hoppa studsmatta, då är ingen fri.

 

Jag förstår därför både ilskan mot Pernilla Wahlgrens förnekande av sin kropp, som bantning fortfarande innebär, samt hennes vällovliga försök att komma i sina gamla kläder med hjälp av bukfyllande fiberdryck, även om det hade fungerat lika bra med morötter för 10 kronor kilot. Det är så evinnerligt svårt att vara hungrig, att neka sig det som är gott och inte ta för mycket av maten man faktiskt måste äta för att överleva. Övervikten smyger sig på den välmående befolkningen, och på oss som sitter på altanen som just lärt oss älska valkarna på magen, de som lätt döljs i en svallande tunika men förhöjer risken för hjärt-kärlsjukdomar. Så händerna fortsätter dras till chipsskålen, via dippskålen till inget finns kvar, eftersom vi inte förmår neka oss njutningen och återigen får vi ångest.  

Vi har förvisso slutat förhålla oss till den perfekta kroppen, men funderar i stället på om den yttersta kroppsliga friheten är hälsan, och att därmed aldrig någonsin mer fundera på vikt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!