Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt

Svenska skolor lika segregerade som bussarna i Montgomery 1955

En dag i december 1955 vägrade Rosa Parks finna sig i raslagarna i den amerikanska Södern. Hon reste sig inte för den vite mannen på bussen. Detta blev startskottet för bussbojkotten i Montgomery som så småningom ledde till att de rasistiska busslagarna upphävdes.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Storvretskolan i Botkyrka.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM

Studentflaken öser fram genom gatorna och när som helst får man en fisljummen mellanöl i frisyren och det är så vackert med ung frihet och framtid att jag blir tårögd. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Samtidigt, den sura eftersmaken när tutandet avtar i fjärran, som dagen efter billigt vin under vita mössor. Nästan två elever av tio blir inte ens behöriga till gymnasieskolan när de går ut grundskolan, och det är ingen dold hemlighet att det spelar roll i vilken skola du går.

I Stockholm är de lika segregerade som bussarna i Montgomery 1955. 

Alla med barn i skolan vet bortom statistik och rapporter vilka plugg som är stökiga, som lockar klimatkramare, hipsters eller nördar, som ger glädjebetyg eller har ”good enough” som skoltrött mantra. Inte minst är det ingen hemlighet var de nyanlända placeras och var den välpolerade svenskfödda framgången odlas.

En bekant streber bakade tårtor till rektorn på en eftertraktad finskola...

Elitens duktiga barn går på Campus Manilla, Viktor Rydberg eller friskolor med internationell inriktning för att nämna några, dess mindre högpresterande avkommor sätts på privatskolorna som fanns redan före friskolereformen eller en stabil kommunal dito hemma i den välbärgade förorten. En bekant streber bakade tårtor till rektorn på en eftertraktad finskola och firade med champagne när tårtan, och möjligen den fina yrkestiteln, bidragit till en omkörning i kön som ska vara omöjlig att forcera.

Rätt adress, rätt skola, rätt undervisning, rätt människor och därmed rätt framtid. Så fungerar eliterna i världen och den fortfarande goda tanken med skolpeng och fritt skolval var att unga skulle kunna välja oberoende av föräldrarnas bostadsadress och ekonomi.

Alla skolor är finansierade av oss tillsammans. Men i andra änden av stan finns de bortglömda barnen i skolor som sedan länge sett starka elever fly och ledningar tappa taget om de som behöver mer stöd än genomsnittet. Statistiken har länge skrikit att skolvalet fungerar dåligt för de med sämst resurser, de som springer skoljoggen i gummistövlar och foppatofflor för att alternativet gymnastikskor inte finns, som Federico Moreno beskriver i sitt reportage från sin gamla skola Storvreten i Botkyrka. Jag läser det med hjärtat utanpå och undrar varför vi vet, alla vet, men har så svårt att förändra innan det gått för långt, innan barn förlorat tron på både sig själva och framtiden.

Med vilja och möda finns visst inga hopplösa analfabetbarn, och ingen hopplös skola.

I Storvreten satte Skolinspektionen skolan under en särskild tillsyn och bytte ledning. En lärare beskriver hur kommunens plånbok plötsligt öppnade sig under tillsynen. Enligt kommunen har arbetet lönat sig och utvecklingen har vänts. 

Med vilja och möda finns visst inga hopplösa analfabetbarn, och ingen hopplös skola.

Samma vecka som reportaget publiceras hamnar Storvreten på polisens lista över utanförskapsområden. Det behöver inte vara stigmatiserande, tröstar en talesperson för myndigheten, utan tvärtom bra. I Smedby i Uppsala ledde larmet till framgångsrik samverkan och ekonomiska satsningar och nu kvalar området inte längre in som utsatt. 

Men det sorgliga med både Skolinspektionens åtgärder och polisens kategorisering är att det måste gå riktigt illa för att förändring ska ske.

Alla vet ju. 

Just nu vet de som har barn i otrygga skolor där undervisningen fungerar dåligt att det är just så, men inte alla har förmågan att förändra situationen. Med bara foppatofflor i garderoben krävs det dessutom orimligt med kraft och mod att springa skoljoggen runt Djurgårdskanalen med kamrater som inte ens reflekterar över ett par nya Nike. 

De hinner inte vänta på att någon kommunal skolchef kommer på att skolan är en verksamhet där alla elever är lika stora investeringar, och som kan ge rikligt med utdelning om kvalitén på undervisningen är bra och skolmiljön tryggad. 

Utan åtgärder är resultatet både mänskliga tragedier och en ekonomisk flopp. 

På Campus Manilla hämtas studenterna med båt efter utspringet för fortsatt färd på Saltsjön under en klarblå sommarhimmel. Föräldraföreningen betalar.

För andra handlar det fortfarande om möjligheten att gå ut med godkända betyg.


Baktalat fordon

Det finns de som anser att elcyklar är det dummaste som har uppfunnits. Att svenskarna är tjocka och bör tänka på klimatet och cykla med benkraft. Som hängiven elcyklare sedan många år vill jag meddela att elcykeln bara till en tiondel ersätter vanlig cykel, och till 90 procent har avhållit mig från bil, taxi och proppfulla t-banevagnar där andra nu fått plats. Nästa person som vid ett rödlyse fräser ”el är fusk”, kommer att få en flärp i bakhjulet.

Weinstein – igen

Harvey Weinstein ligger redan ner, men Madonnas avslöjande i New York Times att han under inspelningen av ”Truth or dare” sexflirtade även med henne, visar återigen på vissa mäns obrutna självförtroende, och bristande självinsikt. ”Jag var definitivt inte intresserad”, säger Madonna. Ibland är fan den som inte kan ge sig.

Heja Sverige!

På tisdag spelar Sverige sin första match i fotbolls-VM i Frankrike 2019 och jag önskar dem publikrekord, skrikande fans, tifon, vinst varje gång – och riktigt, riktigt feta bonusar. Heja Sverige!