Jenny Strömstedt

Strömstedt: "Det handlar inte om sex"

Det är det smutsigaste ögonblicket jag varit med om på länge och jag skäms. Även om jag kan dölja mig bakom mitt yrke som journalist och behovet av att ta del av information för att veta vad jag skriver eller pratar om, så känner jag mig genomvidrigt rutten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det kom en länk i ett mejl. Länken ledde till en porrsajt för hemmavideos. Videon som börjar spela visar en kvinnlig svensk riksdagsledamot som filmar sig själv i en sexig situation. När kameran plötsligt sveper rakt ner i ett naket underliv stänger jag av. Men jag har ändå sett den bild som absolut inte var menad för mig, eller de tiotusentals andra för kvinnan okända människor som redan har tittat på filmen.

Filmen var menad för en enda. Någon, som inte är kvinnan, valde att lägga ut den på internet.

Publicering av intima bilder tagna i ett själsligt rum där bara sändare och mottagaren är närvarande, är det mest utstuderat integritetskränkande man kan utsätta någon för utan att bära hand på personen i fråga.

Det handlar inte om sex.

Det handlar inte om att moralisera över människor som använder det urgamla hjälpmedlet bilden för att leva ut sin sexualitet, ensamma eller tillsammans.

Det handlar om makt. Att publicera privata filmer på andra än en själv utan den andra partens tillåtelse kallas för hämndporr och är ytterligare ett bevis på att slaget om kvinnan fortfarande utkämpas närmast huden, nere i underlivet. Makten manifesteras i enlighet med den medeltida ritualen som säger att när Madonnan vänder sig bort blir hon en hora som måste straffas. På engelska heter det "slutshaming".


Men jag som såg kommer inte att straffas. Det är inte heller sannolikt att den som har lagt ut bilden kommer att dömas. Där länder som Israel och visa delstater i USA redan har infört en tydlig lagstiftning som kriminaliserar handlingen att lägga ut sex- eller nakenbilder utan den avbildades medgivande, så minns vi i Sverige den häpnadsväckande formuleringen i Göta hovrätts dom som sänkte skadeståndet för en 17-årig pojke som lagt ut privata bilder på sin dåvarande flickvän. Domen, som kom förra året, påstod att "det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor." Skadeståndsärendet prövas just nu av Högsta domstolen som när som helst väntas komma med sitt utslag.

Men när jag öppnade mitt mejl och klickade på filmlänken deltog jag inte i ett socialt accepterat beteende. Jag deltog i ett kollektivt sexövergrepp och precis som inför många andra sexualbrott står rättssamhället handfallet. Jurister vid insitutitet för Juridik och internet påpekade i en debattartikel i april att svensk juridik kommer att stå handfallen den dagen hämndporrsidor kommer upp på nätet i Sverige. Samtidigt skriver de: Men de viktigaste bristerna står snarare att finna i rättsordningens prioriteringar, effektiviteten och i synen på offers upprättelse.

Om det främsta offret för en bristande rättsordning är den enskilda vars kropp plötsligt delas med alla, så drabbas också kvinnor som grupp. För varje bildövergrepp skambeläggs kvinnor för att de har en sexualitet och en möjlighet att själva välja och välja bort sin partner. Horan i oss alla får skämmas lite till.


Eller som den amerikanska skådespelerskan Jennifer Lawrence uttryckte sig i Vanity fair när hon för första gången uttalade sig kring den "sexskandal" där nakenbilder ämnade för pojkvännen hackats och publicerats på nätet. Hennes första reaktion var att be om ursäkt, innan hon kom till insikt om den kränkning hon utsatts för.

"Det är ingen skandal. Det är ett sexualbrott och lagen måste ändras.

Vi måste ändras".