Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jenny Strömstedt

Samtycke! Det klingar som himmelska klockor

Fotbollsprofilen dömdes till tre års fängelse i enlighet med den nya samtyckeslagstiftningen.Foto: Swepix

Vi har lämnat de mörka tiderna bakom oss. När julen är över är det som om ljuset återvänder, de svarta björkstammarna klär sig pastellfärger trots hot om snöoväder och fortsatta stormvarningar.

Särskilt upplivad, ja upprymd, blir jag av att vi på det nya året kan konstatera ett begynnande systemskifte som kommer att göra människorna lyckligare, friare och i förlängningen mer sexuellt välmående.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Med näsan i den fällande domen mot den så kallade fotbollsprofilen som anklagas för två fall av våldtäkt mot samma kvinna går det nämligen att dra följande slutsats: Den gamla, på sin tid underförstått hederliga, patriarkala sexualiteten där ett nej inte behöver tolkas som ett nej och unga kvinnor ska vara smickrade över uppmärksamheten gäller inte längre. Tiden då män med hänsyn till sin okuvliga drift kunde kliva in till en sovande väninna, klä av henne och utföra önskade sexuella handlingar eftersom hon ligger där helt orörlig, av skräck, men ändå inbjudande närmar sig ett evigt slut.

Fotbollsprofilen dömdes till tre års fängelse i enlighet med den nya samtyckeslagstiftningen.

Han fattar vad det verkar ingenting.

Att han inte fattar någonting är en påminnelse om synen på sexualitet hos de män som i kraft av sin självutnämnda härskarstatus har tagit för sig, och tagit för givet, medan offrens samtycke fortfarande varit underordnat.

 

Nu verkar det som den lagstiftning som på förhand sågades av både advokatsamfundet och Lagrådet blivit den fot som för länge sedan borde ha satts ned, på offrens sida. 

Bevisen måste fortfarande hålla i rätten. Domare kommer fortfarande att fria när offrets berättelse inte kan styrkas. Men det signalvärde som på förhand hånades av rättsapparaten klingar ändå som himmelska klockor. Samtycke!

Det går inte längre att bestämma själv när det är dags för njutning tillsammans med en annan människa

Dock önskar ytterst få en människas liv krossat på 43 sidor i en dom från Stockholms tingsrätt, vare sig det är förövarens eller offrets. Alla övergrepp är bättre om de aldrig äger rum. Det är därför vi med den annalkande vårens ljus måste sprida ordet om domen mot fotbollsprofilen. Efter århundraden, ja årtusenden av missförstådd makt gäller inte längre bortförklaringar eller snedvridna uppfattningar om män och kvinnors sexualitet. Kunskapen måste kungöras över torg och åkrar så att den sipprar ända in i hypofysen på de mest åldrade dinosaurierna: Det går inte längre att bestämma själv när det är dags för njutning tillsammans med en annan människa. Det måste finnas ett samtycke, annars hamnar du i fängelse. 

 

Domen mot fotbollsprofilen och alla andra fällande domar enligt samtyckeslagstiftningen är en framryckning i jämställdhetens frontlinje, samtidigt får de främre leden inte tappa kontakt med de bakre. När riksdagsledamoten Sultan Khayan upplåter sitt flashbackkonto för att sexskamma en kvinnlig bekant och få henne utslängd ur landet, måste vi påminna oss om att inlägget är en del i den förtryckande synen på kvinnors sexualitet som i förlängningen ger någon annan rätt till deras kroppar.

När kvinnor i Sverige inte får jobba med vad de vill för sina män eller träffa vem de vill för sina pappor är det samma uttryck för äganderätt som gör att en fotbollsprofil tror sig kunna ta för sig som han vill av en ung kvinna på besök i hans hem.

När bilden av kvinnor i offentligheten reduceras till bedömningsbara kroppar fråntas de makten att förbli tredimensionella människor vars samtycke borde krävas för all form av sexualisering, även från de dömande blickarna. 

Befrielsen är nära. Det är långt kvar.

 

Projekt avlusning

En uppgiven mamma kräver på Expressens debattsida att skolorna ska införa obligatorisk avlusning. Om ansvaret vilar på hemmen räcker det med en slö förälder som inte orkar, eller några med dålig ekonomi som inte har råd att prioritera svindyrt avlusningsmedel för att projekt lusfri skola ska haverera. Plus en på den, Maria Celin!

 

Bästa sågningen

Jag vet inte vad professor Agnes Wold tycker om löss, men pseudovetenskap tycker hon inte om. Veckans bästa twittersågning var hennes genomgång av varför stress inte orsakar inflammation i kroppen, utan snarare tvärtom. Utfallet var svar på ytterligare ett ångestframkallande utspel från en livsstilsförkunnare som med sina råd mot stress, framkallar mer stress. 

 

Botemedel

Kultur minskar risken för att bli deprimerad visar en brittisk långtidsstudie på äldre som också tagit hänsyn till ekonomi och social tillhörighet. Själv blev jag botad från minst ett par års depp av att besöka Rembrandts ateljé och sedan se Vermeers Kvinna i blått som läser ett brev på plats i Amsterdam häromveckan. Än så länge har nyöppnade Nationalmuseum gratis inträde. Gå dit, bli lyckligare!