Jenny Strömstedt

Programledaren hälsade på mig med frasen ”den fula feministfittan”

Publicerad

Är det nu det händer frågar en kvinna på Facebook. 

Me too. Jag också. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Berättelserna om sexuella trakasserier och övergrepp som fyllt flödena i sociala medier den senaste veckan rör vid något mycket större än vad jag trodde var möjligt. Där är hon, några han, anonyma och kända. Där är äldre med upplevelser som för länge sedan förträngts eller omvandlats till skyddande skämt, och tonåringar med färska trauman som fortfarande blöder skam. 

Där är mina egna upplevelser. De som jag fortfarande närmar mig med försiktighet. 10 år och gubben i telefonen låtsas vara skolläkare som vill göra en undersökning. 17 år, studentskiva och så full att jag tappar medvetandet och vaknar till med jeansen neddragna och en man som försöker förgripa sig. Någon stör. Någon flyttar mig. Ändå tänkte jag aldrig ordet övergrepp. Han hjälpte mig ju att leta efter min borttappade sko. 

Vuxen, hårdhudad och stark, men ändå sårbar för de mest verbala våldtäktsattackerna i digital form. Blottarna, tafsarna och de kränkande kommentarerna är för många för att minnas. #metoo har trendat i USA, Israel, Australien, Norge och i Sverige, över hela världen. Meningarna är pölar av sorg, ilska och utsatthet som sipprar genom samhällslagren och de gör mig sorgsen och upprymd på samma gång. 

Varje röst ett nederlag och en seger. I ensamheten bor tvivlen. Tillsammans ruckas maktbalansen. Så, det är nu det gäller. Möjligheten vilar som en tufsig nykläckt fågelunge i mottagarens händer och väntar på att flyga. 

Det är inte säkert att det är mot friheten.

LÄS MER: Hennes ord gör mig skräckslagen 

”Haveriet med hanteringen av Martin Timells trakasserier tror jag är ett arv från kanalens barndom”, skriver Jenny Strömstedt.Foto: EXPRESSEN TV

Medielogiken har lett till vidare exploatering av allas berättelser, som en reproduktion av själva övergreppet. Självklart är det kvinnorna som måste blotta sina trauman för förändring fastän både verklighet och statistik sedan länge visat vad som pågår. Det är som om trafikdöden skulle minskas genom att detaljerat beskriva offrens skador.

Några unga män gör försök till självrannsakan, men andra vänder bort blicken som kanske aldrig förstått. Det var deras tid. Vi spelade med, av rädsla eller självklarhet eftersom samtalet om gränser fördes med skamsna viskande röster. 

Den tiden är nu över. 

Min egen arbetsplats TV4 är en del av historien och haveriet med hanteringen av Martin Timells trakasserier tror jag är ett arv från kanalens barndom. En av grundarna berättade för mig i en intervju år 2000 att TV4 skulle vara ”lite som Singapore airlines. Snygga tjejer för männen att titta på.” 

Hierarkierna var tydliga på 90-talet. Männen var chefer och kvinnorna dekorerade, med enstaka undantag. På personalfesterna flödade spriten. Jag minns dem också. De rödmosiga överförfriskade mediemännen, javisst var det folkliga ansikten, som tog minsta gensvar som intäkt för gränsöverskridande kladd och skamliga förslag. 

LÄS MER: Sociala medier förstör vår självkänsla

Jag minns också den manliga programledaren, alltså inte Martin Timell, som hånskrattande hälsade på mig med frasen ”den fula feministfittan” långt efter att jag och kollegan Kristina Thulin drivit på debatten om att lägga ner Fröken Sverige. Nu är samtiden sedan länge ikapp. På min egen redaktion är alla chefer kvinnor. Ovanför dem är också cheferna kvinnor. Både organisation och kunder vårdar skräckslaget sina varumärken. Men kanske är TV4 som alla arbetsplatser där anständiga män blandas med svin och om svinen har tillräcklig förankring och lojaliteterna är grumliga så blir handlingskraften därefter. Men det är ingen ursäkt. Medberoendet måste brytas. De utsatta bör få upprättelse och förövare bör ta ansvar. Martin Timell har blivit tagen ur tjänst.

Men lika viktigt som att tala om det som har hänt och kommer fortsätta att hända, lika komplicerat är det att offentliggöra varje enskild person som betett sig illa. Tiden kan ha gått. Stjärnor dalat. Förnuft fångats. Skvallertribunalen riskerar att kväva sakfrågan till förmån för lynchmobbens rop på hämnd. Nyckeln som kommer att befria den lilla tufsiga fågeln är inte straffet. Det är de obekväma samtalen som kommer att rädda oss, som kan förhindra övergrepp och hjälpa förövaren att förstå innebörden av sina övergrepp. Kanske vaccinerar vi också oss själva mot utsatthet.  

Det gemensamma, ständigt pågående, samtalet om ömsesidig respekt och lyhördhet är allas ansvar. 

Låt oss ta det. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag