Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt

Om jag är kvar i tv-studion vid 70 – släpa mig ut

Flera av Demokraternas toppkandidater är en bra bit över 70. Här Joe Biden, snart 77 och Elisabeth Warren, 70, tillsammans med den betydligt yngre Kamala Harris.
Foto: POLARIS
Ingalill Mosander.
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / JOHAN JEPPSSON TT NYHETSBYRÅN

Folkkära journalisten och boktipsaren Ingalill Mosander, 76, fick ett samtal från en projektledare på SVT och sedan var det tack och hej. Boktipsen nedlagda. Kontraktet avslutat.

Protesterna lät inte vänta på sig: ”Ta tillbaka Ingalill! Blir så förbannad på yngre som bestämmer och vill ha ”utveckling”. Mycket av er ”utveckling” är bara skit”, skriver Berit i en av flera tittarkommentarer i samma anda.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Samtidigt, närmre 80 är det möjligen helt OK att lämna plats åt någon av de hundratals lika begåvade yngre som fortfarande har en familj att försörja och pensionsinbetalningar att göra. Sitter jag själv fast i tv-studion likt en jätteproppen Orvar framåt sjuttioårsdagen kommer jag att vara lika chockad som generad, och hoppas att någon släpar ut mig med våld.

Men utveckling och förnyelse är näst efter kvalitet mycket populära ord på landets arbetsplatser. De är också komplicerade eftersom de nästan alltid förknippade med släta runda kinder och en nyfödd blick impregnerad av självsäkerhet, samt ett examensbevis från en pinfärsk utbildning där innovation är själva kärnan. Äldre däremot uppfattas av arbetsgivare som mindre anpassningsbara, flexibla, drivna och initiativrika enligt en tidigare studie från IFAU – Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Ett väl använt intelligent motstånd kan ge både bättre resultat och arbetsmiljö.

På individnivå finns det säkerligen en hel drös omöjliga nejsägare som mår bäst av att gå i pension med omedelbar verkan, de finns för övrigt i alla åldrar, men skulle man inte lika gärna kunna översätta fördomarna så här: äldre uppfattas av arbetsgivare som alldeles för ärliga, gränssättande, analytiska och riskmedvetna?

Samma arbetsgivare som inför sina styrelser och aktieägare skryter om förmågan till förnyelse orkar i själva verket inte anställa arbetskraft som utmanar med för många smarta frågor i kraft av sin erfarenhet, som är alldeles för medvetna om fallgropar och som inte viker ifrån sina värderingar. Det trots att ett väl använt intelligent motstånd i själva verket kan ge både bättre resultat och arbetsmiljö.

Vittnesmålen från högkvalificerade arbetstagare i bekantskapskretsen på jakt efter nytt jobb visar att flera av dem fallit på målsnöret efter långa rekryteringsprocesser. Jobbet gick i nästan samtliga fall till en yngre.

Den bilden stärks av en Novus-undersökning från i våras som visar att en tredjedel av Civilekonomernas medlemmar i åldrarna 45–67 känner sig bortvalda när de söker nytt jobb. Trots lagstiftning fortsätter åldersdiskrimineringen på svensk arbetsmarknad. Konsekvensen blir i stället att en stor andel av arbetskraften som är sugen på att satsa på nya arbetsuppgifter i stället blir kvar på samma gamla jobb där de med stigande ålder får mindre vidareutbildning, färre egna projekt att leda och, inte så konstigt kanske, blir sedda som tråkiga trögisar.

Vem får lust att utmana sig själv och leda förändring i det läget? Tillgängliga forskningsresultat visar, så klart, att det finns en stor outnyttjad eller åtminstone okänd potential i äldre människors arbetslivserfarenheter, kompetens och skicklighet.

Det är roligt att arbeta och utvecklas. Rätt ledarskap ser igenom fördomarna.

I veckan var det tv-sänd debatt i USA. Topptrion av politiska utmanare på den demokratiska sidan är Joe Biden snart 77, Bernie Sanders, 78 och Elizabeth Warren, 70. USA:s president Donald Trump är 73 år.

Det är inte heller bra.

Men det är märkligt hur de sista yrkesaktiva åren för många blir en enda lång nedförsbacke mot ättestupan där arbetsgivarna jublar för varje åldrat fejs som viker in hovarna och börjar odla pelargoner (utom möjligen i bristyrken som lärare och undersköterskor där utmaningen är att människor ska orka jobba kvar).

Det är roligt att arbeta och utvecklas. Rätt ledarskap ser igenom fördomarna.

Ingalill Mosander får för övrigt gärna fortsätta leverera sina boktips på andra plattformar. Jag kommer att lyssna.


Maddes nästa bok

Prinsessan Madeleine öppnar sig i en intervju i tidningen Mama och berättar om sitt föräldraskap och sitt engagemang mot sexuella övergrepp mot barn. Det livar upp att även kungligheter måste jonglera i småbarnsträsket. Det anmärkningsvärda i texten är dock att hon lyckats få alla tre barn att sova hela nätter från 1-2 månader. Folket kräver nu att hennes nästa bok är en handbok i barn och sömn!

Lundellskt

67,67 vad har du tagit vägen nu? Tiden går och plötsligt streamas realityn Familjen Lundell på Dplay och namnet tillhör inte längre mannen på Österlen utan två YOUTUBERS med ett sårigt förflutet och stökiga relationer. Same, same. But different.

Super-bra

Alkoholkonsumtionen i årskurs nio har minskat med två tredjedelar på tio år och i gymnasiet har den halverats. Det är inte ens så att de röker på i stället, enligt CAN som gjort undersökningen. Super-bra!