Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jenny Strömstedt

Hennes ord gör mig skräckslagen

Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagas av flera för att ha sexuellt trakasserat kvinnor i flera årtionden – med branschens tysta medgivande.Foto: ARNOLD JEROCKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ibland är den sundaste reaktionen denna: att rusa ner på det mest befolkade torget i den största staden, slita sitt hår till skallen är lika kal som en tecknad matadors och skrika rakt ut: Men för i helvete, FÖR I HELVETE!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är inte lätt att vara kvinna. 

Det är inte lätt att vara människa överhuvudtaget men i diskussionerna efter avslöjandena om Hollywoodmogulen Harvey Weinsteins sexuella trakasserier av anställda, skådespelerskor, assistenter, beundrare och i princip alla personer med vagina som han ansågs ha ett yrkesmässigt övertag på, blir det outhärdligt.

Historien har så många dimensioner och är tröttsamt universell, i evighet, amen.

En superproducent på 65 år har enligt vittnesmål tafsat sig fram de senaste 30 åren med branschens tysta medgivande. Eller vad vet jag. Gwyneth Paltrow bad sin dåvarande pojkvän Brad Pitt att be Weinstein sluta. Seth MacFarlane halvt hängde ut Weinstein i ett skämt på Oscarsgalan 2013 när han berättade vilka som nominerats till bästa kvinnliga biroll. ”Grattis, ni behöver inte längre låtsas att ni är attraherade av Harvey Weinstein”. 

 

LÄS MER: Hustrun lämnar Harvey Weinstein 

 

Praktikanter på hans bolag har fått rådet att aldrig befinna sig ensamma med honom i rummet och flera kvinnliga anställda kom överens om att ta alla möten med ytterkläderna på. För säkerhets skull. Men ingen ville skrika högt att kejsaren var naken eftersom det är enklast att göra affärer med påklädda människor, och vem lämnar ut sig inför en publik som vägrar se?

Makt är den viktigaste förklaringen till att samtidens ryggmärgsreaktion inför berättelser om sexuella övergrepp fortfarande är misstro. Könsmakt.

Den är så gammal och unken att inte ens kvinnor urskiljer stanken utan tror att det är de själva som luktar. Den före detta Sverigedemokraten Hanna Wigh har mötts av så stor skepsis att hon fått sitt hem vandaliserat.  En känd kvinnlig tv-profil slutshamear målsäganden i våldtäktsmål efter fällande dom. När handbollsproffset Linnéa Claeson lägger ut hårresande konversationer med sexuella kränkningar från okända på sitt Instagramkonto är en vanlig kommentar att ”hon bett om det”.  Inte minst modeikonen Donna Karan, god vän med Weinstein och hans numera exfru, fick frågan om vad hon anser om anklagelserna och svarade: ”Hur presenterar vi oss själva som kvinnor? Vad är det vi frågar efter? Ber vi om det genom att visa upp vår sensualitet och sexualitet?”.

Den föredetta SD-politikern Hanna Wigh berättade att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier av en partikollega. Hon trodde att hon skulle få stöd av partiet – men blev i stället utsatt för smutskastning och skepsis.Foto: SVEN LINDWALL

Man häpnar. Donna Karan, som uppenbarligen blev mer än förvånad över reaktionerna, bad snabbt om ursäkt och påstod att uttalandet var taget ur sitt sammanhang. Men den som lyssnar på den oklippta intervjun blir än mer skräckslagen eftersom Karan övertydligt, om och om igen, upprepar att kvinnor har sig själva att skylla.

Med andra ord. Kvinna äger fortfarande inte rätt till sin kropp. Män är djur och överdelen på en patte får man hålla för sig själv om man inte vill ha en hand innanför trosorna.

Det ironiska i historien är att nöjesindustrins dammiga herrklubb också har makten att bestämma bilden av kvinnan i en hel värld. 2017 är hon visserligen både hjälte, svin och vanlig medelmåtta, men fortfarande vacker, smal, ung och tillräckligt sexig för att sälja film åt Harvey Weinstein och hans kolleger. Därmed kommer den som lever upp till anställningskraven att få skylla sig själv om hon råkar illa ut eftersom hon ”bett om det”.

Fula och frigida avfärdas. De sexiga snäckorna får jobb och blir samtidigt lovliga byten. Se där, en klassisk kvinnofälla.

Den som sextrakasserats riskerar följaktligen ytterligare en twist på historien om hon berättar: ”Hon har knullat sig till jobbet!” Herrklubbens provocerande goda självförtroende förvandlar varje möte till ett oemotståndligt jämlikt erbjudande till de begåvade unga kvinnorna, när det i själva verket handlar om en trött mäktig man med hängmage som bokar ”jobbmöte” och i varje droppat namn och projekt insinuerar att om du inte ställer upp kommer din karriär krasas sönder på samma sätt som isen i min fruktansvärt dyra Margherita. 

Jag kommer för övrigt ihåg hur jag på besök i Hollywood förespeglades av en annan man att det kanske fanns en mikroskopisk chans att få intervjua Harvey Weinstein. Jag var i den korta stund när allt fortfarande var möjligt mycket imponerad av samtliga inblandade. 

Makt har en tendens att förblinda. 

Det är mycket obehagligt.

 

Fattigpensionärer

Antalet fattigpensionärer har ökat dramatiskt, och det gäller främst kvinnor som varit hemma med barn eller jobbat deltid för att sköta hushållet. Några har också skilt sig. Det gäller att se om sitt eget hus, men det kryper i kroppen varje gång jag hör talas om snåla partners som inte delar med sig alls vid en separation med barn. Där det inte finns lag finns det kanske omtanke?

 

Skoljympa

Komikern Soran Ismael tycker inte att man ska ha idrott i skolan. Jag håller med om att unga ska slippa strippa inför mobbare och andra. Men lägg i så fall ner den diktatoriska duschhysterin. Ingen har väl dött av att lukta svett på en engelskalektion eller två. Eller lägg gympan sist på dagen. Eller bygg privata bås. Mvh, det är bättre att må bra än dåligt.

 

Biggest loser

Biggest loser VIP är över och oavsett vem som vann - Ullaredshjälten Morgan Karlsson är Sveriges folkhälsoguru. Från en öppet fientlig inställning till gymmet, till krympt kagge, schysta värden och ett fortsatt liv, men med prillan kvar under läppen. Det går!