Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt

Lyssna inte på dem som säger att allt var bättre förr

Man vet att det är en skolavslutning i Sverige när de unga solisterna sjunger Veronica Maggios ”Jag kommer”, skriver Jenny Strömstedt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Man vet att det är en skolavslutning i Sverige när de unga solisterna sjunger Veronica Maggios ”Jag kommer”, lärarbandet spelar ”White wedding” (jag hoppas att de inte förstått textens innebörd) och eleven som håller niornas avslutningstal inleder med att berätta målande om åren på pundarskolan med knark, slagsmål och betong innan det blir gråtmilt vackert på slutet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tiden talar, tänker jag som gammal människa längst bak i lokalen och lipar, ja igen, för att ungdomarna ännu är frimodiga, obrutna och så mycket smartare än vi någonsin var i samma ålder. De är så kloka att de sedan småbarnsåren vägrat att bada utan solskydd, trots att ingen av dem orkat läsa hela texten till Baz Luhrmanns berömda Class of 99’ (heller).

Så, till alla er unga som just tagit sommarlov 2019 – Tack!

Tack för att ni är globala medborgare som navigerar världen, inte minst i era telefoner och tv-spel och skapar nära band med kompisar på andra sidan jorden utan att någonsin ha setts i verkliga livet. Möten på sociala medier är också det verkliga livet, har ni lärt oss som fortfarande argumenterar oförstående att äkta umgänge måste ske i fysiska rum på dagtid, trots att vi själva tillbringade timmar med örat tryckt mot svettiga bakelittelefonlurar. 

Tack för att ni stirrar undrande på den som frågar en tjej om hon träffat någon mysig kille, och utan att göra en affär av det påpekar att kär det blir man i människor och varför är det ens så viktigt att tala om kön hela tiden? Inte heller lyfter ni på ögonbrynen om någon tillber en gud ni själva inte tror på så länge utövandet respekterar att mänskliga rättigheter också är kvinnors och barns rättigheter. 

Det har ni också lärt ut, att säga ifrån direkt när det gör ont och skaver i stället för att stå ut och bli passivt aggressiva, kanske för en hel livstid. Ni är så mycket bättre på känslor. Jag ser unga män gråta och tala om psykisk ohälsa med sina vänner och unga kvinnor ta allt större plats i sina kroppar precis som de är. Det är inte konstigt att man blir rörd inför detta när föräldragenerationen fortfarande brottas med sina känslor inför både svaghet och oförmåga att bryta normer.

Jag vill tacka er för att ni trots att den rika vuxenvärlden i generationer slafsat i sig från jordklotets smörgåsbord, slängt resterna lite varstans och sedan rapat ljudligt och somnat vid förhandlingsborden, ändå orkar mobilisera er i kampen för en hållbar värld också för oss. Vi måste tala om att Greta får för mycket uppmärksamhet, säger en gubbe med mycket pengar och makt på ett tjusigt kalas, men vet att han är mest rädd att förlora sina pengar och sin makt. Tack alla unga aktivister för att ni använder kraften i uppmärksamheten att fortsätta förmedla klimatforskarnas budskap, trots motståndet. 

Sen är ni modigare än vi och går i en skola som låter er att argumentera mot auktoriteter och resonera över problem era föräldrars generation fortfarande inte ens formulerat, med eller utan avslutad högskolexamen. Tack.

Tack för att ni inte tappat allt förtroende för framtiden trots att ni möts av trötta fördomar och mästrande idéer om hur allt fungerar, och tack för att ni inte skjuter alla vuxna som förstört bostadsmarknaden och sett till att ni kan flytta hemifrån först om ni vinner en miljon på lotto. Det är så ni många problem vi lämnat åt er.

Så, när prestationsångesten drabbar och framtidstron svajar, lyssna inte på de som säger att allt var bättre förr, utan bli de ledare ni är och vet att ni är bättre rustade än någon tidigare generation att lösa problem och samexistera med andra människor. 

Ni är så bra. Ni kommer att göra det bra och egentligen vet jag att ni sjunger ”Jag kommer” på skolavslutningen eftersom ni vet exakt vad den handlar om.

Tack!

Warrens motto: ”Jag har en plan”

Den amerikanska demokratiska senatorn Elizabeth Warren är en av dem som tagit upp kampen om nomineringen som presidentkandidat 2020. Hennes motto översätts till svenska med ”Jag har en plan”.  Det är med andra ord Warren och Jönssonligans Vanheden man kan lite på för action i världen.

Polisanmälde trutarna

En man i Varberg skulle njuta av sin nyinköpta mjukglass, när ett gäng trutar flög förbi och kidnappade glassen. Då blev mannen vansinnig och polisanmälde fåglarna.

Varbergsbon säger att han förstod att de inte kan ställas inför rätta, men att han var så förbannad. Detta ger mig en öppning att polisanmäla:

1. Truten som retbajsar oavbrutet på utombordaren på båten.  

2. Vildsvinet som bökar upp gräsmattan under äppelträden samt 

3. Katten Kerstin som i natt lade sig och sov på min hals vilket gav obehagliga kvävningsdrömmar. 

Snart vänder det

Inte för att jag vill vara sån men sommarsolståndet 2019 inträffar fredagen den 21 juni klockan 17.54, på midsommarafton alltså. Snart vänder det. 

0