Jenny Strömstedt

LOT-avdrag - för lärare som offrar sig för framtiden

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Studentmottagningar och avslutningskonserter står som det iskalla försommarregnet i backen. Inte ens min svenskamerikanska ungdomsvän har tid att prata i telefon från det välmående samhället norr om Los Angeles. Hon har just bakat 157 brownies som ska transporteras till barnens skola där det är ”Uppskatta läraren vecka”.

Alla föräldrar, läs mammor, pyntar klassrummen med blommor och låter barnen skriva hyllningsdikter för att lärarna ska förstå att utan dem blir deras barn inget. I just denna kommunala skola ställs det höga akademiska krav på kollegiet. Å andra sidan får de en ständig respekt tillbaka, samt några relativt meningslösa men trevliga girlanger.

I Sverige samlar vi till en flaska olivolja en gång om året (kvar från klassreseförsäljningen). Sen blir vi förbannade på allt de inte gör.

Till exempel bör lärare alltid skicka veckobrevet på kvällstid så att det inte försvinner i dagens mejlflod, samt se till att få läskvitto. De som inte öppnat dokumentet ska gärna påminnas inför matsäcksdagar trots att det för säkerhets skull satts upp plakat på entrédörren med 300 punkter stor text.

 

Försvunna ytterplagg är ett läraransvar och om barnet inte dyker upp på skolan på utsatt tid, alltså barn äldre än tretton, är ett omedelbart telefonsamtal till båda vårdnadshavarna en så kallad hygienfaktor som en revisorspappa uttryckte det. Trots att barnet har mobiltelefon och bör kunna kontrollera av nyss nämnda nära vuxen.

Mobiltelefoner är för övrigt ett gissel som måste konfiskeras - av lärarna som ändå får förstå det nödvändiga i att avsätta tio minuter av varje lektion åt telefonhantering. Lärarna ska självklart sörja för att barnen får tillräckligt med rörelse, musik, konst och ekologisk mat. Rimligt är också att barnen lär sig simma, trä på en kondom, ta sig upp ur en isvak samt sy stjälkstygn innan de fyller femton.

Allt detta ska dessutom betygssättas enligt en ny skala som får föräldrar att ringa långa förvirrade samtal på kvällstid när läraren egentligen hade tänkt glo tio minuter på Sverige-Island. Kanske handlar samtalet om matrisen för skriftliga omdömen till exempel i slöjd: ”Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val. Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial”. Ett kryss där är tydligen betyget C. Jaha? Varför inte B? Nähä.

 

Att lära ut värdegrunden i ett demokratiskt samhälle känns verkligt viktigt. Men det är här gränsen mellan föräldraansvar och lärarens uppgift blir ännu luddigare. Enligt lagen har skolan skyldighet att få stopp på nätkränkningar som har anknytning till skolan, även om de sker på fritiden. Nu menar skolinspektionen att lärarna ska ut och surfa på Fejjan samtidigt som de rättar 30 uppsatser om Antiken, för att ha koll på drabbade elever och mobbare. Mulitasking by tvång.

Vuxna bör visst finns där unga är. Men, lätt andfådd efter den långa uppräkningen av läraråtaganden, ställer jag samma fråga som skolfolk ställt sig länge: Själva plugget då?

Lusten att förmedla kunskap om stenåldern och Ludwig Wittgenstein, algebra och sillens inre organ? Hur ska den få tillräckligt med näring när pedagogen är upptagen av att ge kramar och ramar och skriva VAB-intyg? Nej, just det. Regeringen har visst insett att intygsskrivande är ett ineffektivt sätt att jaga fuskare och vill befria lärarna från just den uppgiften.

Men varför inte strippa arbetsbeskrivningen lite till? Eller helt enkelt ge skolorna råd att återanställa rejäla elevvårdsteam med kuratorer, psykologer och massor av fritidsledare som kan vara bryggan mellan abdikerade föräldrar och pedagoger som inget annat vill än att barnen ska lära för livet.

Eller så går man motsatt väg och inför LOT-avdrag. Lärare Offrar sig för Framtiden. För en skatterabatterad peng kan lärarna erbjuda både hemtransport av barn från skola samt socialt arbete i hemmiljö.

Jag proklamerar härmed en ständigt pågående ”uppskatta läraren vecka ”. Låt stå!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag