Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt

Jenny Strömstedt: Öppet brev till herr Fred Flinta

UPPRÖRANDE? Den könsneutrala leksakskatalogen har jagat upp den brittiske journalisten Thomas Pascoe.
Foto: BR Leksaker

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dear Thomas Pascoe!

Eller kära kollega på andra sidan Nordsjön.

Jag funderade ett tag på att ringa dig eller åtminstone skriva en enkel tweet. Men eftersom du sprider din odör i en av Englands mer respekterade publikationer The Telegraph kändes det korrekt att i stället författa ett öppet brev. Det handlar om din reaktion på årets svenska leksakskataloger från företagen Toys 'r us och BR (the letters uttalas separately, not like låta som en bil).

Svenska jämställdhetslagar "har skapat en generation förlorade kvinnor", skriver du och hänvisar till de inte överväldigande många bilderna med små pojkar som håller i dockor, drar en dammsugare över parketten och flickor som siktar med låtsasvapen. Så kallade könsneutral reklam. PS 1. Nu kom jag på att du kanske hellre vill att jag kallar dig Fred, som i Flinta, eftersom du verkar övertygad om att vi fortfarande lever i grottor där det inte går att handla tacos, dagis har stängt även före klockan 15.00 och männen är ute och jagar middag.

Flickor vill fortfarande inte skjuta med plastgevär, säger du. (Did I tell you about den berömda världsmästarinnan i skidskytte Magdalena Forsberg?). Pojkar vill inte heller bli prinsessor och det må vara hänt att det fortfarande är en minoritet treåringar som dagdrömmer om könsbyte. Jag kan däremot räkna upp en hel dagisgrupp av långhåriga småpojkar som älskar att klä ut sig. Det får gärna glittra och glänsa. En krona ovanpå är inte heller fel. Jag känner till och med en pappa som brukar sy paljettdräkterna.

Jag förstår om du blir förskräckt. Att du anser att "det svenska experimentet att "behandla kvinnor som män" och tvärtom nu slutgiltigt har urartat. Jag har dock några frågor kring den koppling du ser mellan att småpojkar får leka med dammsugare och en "sexuell nihilism" bland svenska kvinnor. Eftersom samhället inte "tillåter" oss att leka med dockor och vara de moderliga, eller ska jag säga dammsugande, människor som vi är födda till kompenserar vi det genom att ligga runt och visa brösten i tidningarna, enligt dig. Du menar att vi inte ens gillar vår lössläppthet. Det gör ingen kvinna, enligt Fred.


Herr Flinta! Det är en intressant tanke att kvinnligheten måste bekräftas via sexualiteten i brist på tydligt moderskap. Jag skulle dock vilja slänga in en liten brasklapp.

Det är tråkigt att dammsuga.


Thomas Pascoe.

Jag vet inte vad du tycker Fred, men är det inte roligare att dela på städningen? Jag kan inte heller riktigt se hur modersrollen skulle naggas i kanten av skumgummipistoler. Vad gäller svenska kvinnors "omoraliska" sexliv ber jag dig nu att hålla i ditt brittiska plommonstop inför det jag tänker säga: lokala hemundersökningar bekräftar att män som delar på dammsugningen får ligga mer. Vad jag vet trivs dessutom svenska kvinnor med sitt omoraliska leverne på samma sätt som de brittiska. Eller förlåt, det kanske är dina engelska väninnors erfarenheter av sina landsmän som givit dig intrycket att kvinnor helst ligger med benen i kors.

Brevet är snart slut men jag vill lägga till en sista chockartad nyhet kring de galna svenska könsrollerna. Det räcker inte med att småpojkar kan leka med dockor. Det är värre än så! Svenska män går upp mitt i natten och bär bekymrat runt på skrikiga bebisar.Fred Flinta.

Svenska män stannar frivilligt hemma från jobbet i flera månader för att rulla barnvagn. De sitter till och med med benen i kors på golvet och sjunger "en liten båt blir ofta våt på magen när det stänker" utan att känna sig ett dugg omanliga.

Svenska kvinnor tjänar förvisso fortfarande mindre än männen men skillnaderna är mindre nu än på Fred Flintas tid, och antalet chefer har stigit till 42 procent de senaste tio åren. Avslutningsvis: När jag, av en slump, googlar på "sexscandal" och "MP" alltså parlamentsledamot och sexskandal, får jag 2 710 000 träffar (då rensade jag för Sverigedemokrater).

När jag händelsevis googlar förvirrad könsidentitet och pojkar, får jag ynka tusen träffar. Inte för att jag vill dra samma förvirrade logiska slutsatser som du gör i ditt debattinlägg. Men känns det inte som om Storbritanniens män är lite "skadade"?

Jag blir jätteglad för ett svar.

Grisnotis 1: Var det ett Orwellskt slagord?

Lars Isovaara lämnar riksdagen. Foto: Sven Lindwall
Lars Isovaara lämnar riksdagen.
Det har varit en svinig vecka kan man säga. Man får en vag känsla av att George Orwells grisar i Djurfarmen förmänskligats i självaste verkligheten. Om det nu var så att den numera avgångne riksdagsledamoten Lars Isovaara grymtade, och inte bara snyftade, i örat på den utrikes födda vakten, så kan man fantisera om vad han ville uttrycka. Kanske ett av de klassiska Orwellska slagorden. "Alla djur är jämlika, men vissa djur är mer jämlika än andra.

Grisnotis 2: Utländska skinkor?

Ovanstående historia får mig att fundera över SD:s reaktion över nyheten att det råder brist på julskinka. Och att följden blir mer importerade skinkor. Utrikes födda, så att säga.

Grisnotis 3: Hur lojal är egentligen en gris?

En man i Oregon blev i veckan uppäten av sin gris. Det var en mycket sorglig historia.

0