UPPRÖRANDE? Den könsneutrala leksakskatalogen har jagat upp den brittiske journalisten Thomas Pascoe. Foto: BR Leksaker
UPPRÖRANDE? Den könsneutrala leksakskatalogen har jagat upp den brittiske journalisten Thomas Pascoe.  Foto: BR Leksaker
Jenny Strömstedt

Öppet brev till herr Fred Flinta

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dear Thomas Pascoe!

Eller kära kollega på andra sidan Nordsjön.

Jag funderade ett tag på att ringa dig eller åtminstone skriva en enkel tweet. Men eftersom du sprider din odör i en av Englands mer respekterade publikationer The Telegraph kändes det korrekt att i stället författa ett öppet brev. Det handlar om din reaktion på årets svenska leksakskataloger från företagen Toys 'r us och BR (the letters uttalas separately, not like låta som en bil).

Svenska jämställdhetslagar "har skapat en generation förlorade kvinnor", skriver du och hänvisar till de inte överväldigande många bilderna med små pojkar som håller i dockor, drar en dammsugare över parketten och flickor som siktar med låtsasvapen. Så kallade könsneutral reklam. PS 1. Nu kom jag på att du kanske hellre vill att jag kallar dig Fred, som i Flinta, eftersom du verkar övertygad om att vi fortfarande lever i grottor där det inte går att handla tacos, dagis har stängt även före klockan 15.00 och männen är ute och jagar middag.

Flickor vill fortfarande inte skjuta med plastgevär, säger du. (Did I tell you about den berömda världsmästarinnan i skidskytte Magdalena Forsberg?). Pojkar vill inte heller bli prinsessor och det må vara hänt att det fortfarande är en minoritet treåringar som dagdrömmer om könsbyte. Jag kan däremot räkna upp en hel dagisgrupp av långhåriga småpojkar som älskar att klä ut sig. Det får gärna glittra och glänsa. En krona ovanpå är inte heller fel. Jag känner till och med en pappa som brukar sy paljettdräkterna.

Jag förstår om du blir förskräckt. Att du anser att "det svenska experimentet att "behandla kvinnor som män" och tvärtom nu slutgiltigt har urartat. Jag har dock några frågor kring den koppling du ser mellan att småpojkar får leka med dammsugare och en "sexuell nihilism" bland svenska kvinnor. Eftersom samhället inte "tillåter" oss att leka med dockor och vara de moderliga, eller ska jag säga dammsugande, människor som vi är födda till kompenserar vi det genom att ligga runt och visa brösten i tidningarna, enligt dig. Du menar att vi inte ens gillar vår lössläppthet. Det gör ingen kvinna, enligt Fred.

 

Herr Flinta! Det är en intressant tanke att kvinnligheten måste bekräftas via sexualiteten i brist på tydligt moderskap. Jag skulle dock vilja slänga in en liten brasklapp.

Det är tråkigt att dammsuga.

Thomas Pascoe.
Jag vet inte vad du tycker Fred, men är det inte roligare att dela på städningen? Jag kan inte heller riktigt se hur modersrollen skulle naggas i kanten av skumgummipistoler. Vad gäller svenska kvinnors "omoraliska" sexliv ber jag dig nu att hålla i ditt brittiska plommonstop inför det jag tänker säga: lokala hemundersökningar bekräftar att män som delar på dammsugningen får ligga mer. Vad jag vet trivs dessutom svenska kvinnor med sitt omoraliska leverne på samma sätt som de brittiska. Eller förlåt, det kanske är dina engelska väninnors erfarenheter av sina landsmän som givit dig intrycket att kvinnor helst ligger med benen i kors.

Brevet är snart slut men jag vill lägga till en sista chockartad nyhet kring de galna svenska könsrollerna. Det räcker inte med att småpojkar kan leka med dockor. Det är värre än så! Svenska män går upp mitt i natten och bär bekymrat runt på skrikiga bebisar.

 

Fred Flinta.
Svenska män stannar frivilligt hemma från jobbet i flera månader för att rulla barnvagn. De sitter till och med med benen i kors på golvet och sjunger "en liten båt blir ofta våt på magen när det stänker" utan att känna sig ett dugg omanliga.

Svenska kvinnor tjänar förvisso fortfarande mindre än männen men skillnaderna är mindre nu än på Fred Flintas tid, och antalet chefer har stigit till 42 procent de senaste tio åren. Avslutningsvis: När jag, av en slump, googlar på "sexscandal" och "MP" alltså parlamentsledamot och sexskandal, får jag 2 710 000 träffar (då rensade jag för Sverigedemokrater).

När jag händelsevis googlar förvirrad könsidentitet och pojkar, får jag ynka tusen träffar. Inte för att jag vill dra samma förvirrade logiska slutsatser som du gör i ditt debattinlägg. Men känns det inte som om Storbritanniens män är lite "skadade"?

Jag blir jätteglad för ett svar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag