Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jenny Strömstedt

Jenny Strömstedt: Hon är inkvoterad viskas det rått

Anna Kinberg Batra. Foto: Sara Strandlund
Alice Teodorescu. Foto: Sven Lindwall
Catharina Elmsäter-Svärd. Foto: Sven Lindwall

Förr i tiden undrade man vem den befordrade kvinnan legat med för att få jobbet.

I dag twittrar man som den borgerliga opinionsbildaren Alice Teodorescu när det gäller spekulationer kring vem som ska bli ny Moderat partiledare: "Låt oss slippa en diskussion där M:s kommande pl:s kön dominerar. Gör en lista på egenskaper och kompetens, hitta SEN rätt person för jobbet".

"Hon är inkvoterad", viskas det rått bakom hennes rygg.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tråkigt I

Franska stjärnskådisen Gerard Depardieu berättade i veckan för en filmtidning att han kan dricka 13-14 flaskor vin om dagen, när han har tråkigt. Det börjar med några glas champagne på morgonen, fortsätter med en halv flaska pastis och två flaskor vin till lunch och så vidare tills han måste ta sig en tiominuters vila och sedan väcka sig själv med lite rosé.

Han hävdar med bestämdhet i samma intervju att han inte blir full.

Må så vara. Men medvetslös?

Tråkigt II

Man tänker ändå att "Paradise hotel"-deltagarna skulle ha lite roligare i sina liv än en förbittrad fransk stjärnskådis som redan sett allt och gjort allt. Men de hade det tydligen också jättetråkigt och rökte därför jättejättemånga cigaretter under vistelsen i Mexico. 10 000 för att vara exakt. Smail Alihodzic, 23, berättar att han drog tre paket om dagen, av ren tristess. Det ångrar han i dag.

Foto: Foto: Johnny Wohlin

Roligt

Jag tänker att landets alla unga flickor och pojkar med bristande självkänsla borde få läsa Björn Ranelids mycket roliga brev till Expressens kulturchef Jens Liljestrand. Det är en symfoni över den förres förträfflighet och en vädjan om att hans nya bok inte ska recenseras.

Pojkar och flickor! Älskar er själva! Skit i vad andra tycker!

Foto: Foto: Alexander Donka Men med ett litet, litet tillägg: Om du skriver en bok och publicerar den så att människor kan läsa den är det stor sannolikhet att någon kommer att tycka något om den. Det är eventuellt själva meningen.

Inkvoterad kan i klartext uttryckas ungefär som lite mindre kvalificerad än gubbarna. Sämre helt enkelt.

Så är det, myser kvoteringsmotståndarna och suckar av lättnad över att Anders Borg slutat på jobbet innan han hunnit förverkliga sitt hot om krafttag mot de ojämställda börsbolagen.


Betyder det också att kvotering därmed bevisat sig vara en usel konstruktion som misstänkliggör kvinnor som tar sig hela vägen till toppen?

Nix. Nej. Inte alls. Det bevisar att det fortfarande är så ovanligt med kvinnor på framträdande positioner i framför allt privata sektorn att det måste vara något mysko med de som faktiskt tar sig fram, vilket i sin tur bevisar att kvotering verkligen är på sin plats. Eller i alla fall ett hot om detsamma.

2013 var det vanligare att en börs-vd hette Johan än att vd var kvinna. I en tredjedel av börsbolagen finns inte EN kvinna i ledningsfunktionen.

Kvoteringsmotståndarna gnuggar också förvirrat händerna över det faktum att det i dag utexamineras betydligt fler kvinnliga akademiker till skillnad mot manliga utan att det förändrat maktstrukturerna nämnvärt i privata näringslivet.

"Men kvotering är väl ändå inte den viktigaste jämställdhetsfrågan", blev jag själv avsnäst av den avgående statsministern i en partiledardebatt.

Problemet med jämställdhetsfrågan är att den är ett kretslopp av kommunicerande kärl där alla måste fyllas på för att nå det första av flera jämställdhetsmål som riksdagen enades om 2005; att fördela makten i samhället jämt mellan män och kvinnor.

Om fler kvinnor tar plats i ledningsgrupperna för börsnoterade bolag får fler kvinnor längre ner i hierarkierna förebilder och föregångare som kan bana väg för dem som kommer efter.

Om pappor stannar hemma med sina barn i lika hög utsträckning som kvinnorna vågar företagen satsa på kvinnlig kompetens lika väl som manlig. Om män och kvinnor får idka yrkesliv på lika villkor kommer både löneskillnader och deltidsträsk på sikt att utjämnas av sig själva.


I dag utför kvinnor sju veckors mer oavlönat arbete i hemmet än männen och jobbar oftare deltid i låglöneyrken. Det hänger ihop med hur många som hamnar i börsbolagens styrelser: Än så länge inte särskilt många.

Egentligen var det fint av Teodorescu att blanda in kön i diskussionen kring de utpekade kandidaterna Anna Kinberg Batra och Catharina Elmsäter-Svärd även om det kändes udda när det gäller de två. Har någon någonsin ifrågasatt deras kompetens? Har någon någonsin funderat över vem de har legat med för att få jobbet?

Politiken och offentlig sektor har på grund av sitt beroende av att hålla samtiden i handen tvingats lyfta in kvinnor just genom kvotering. Ingen har väl glömt Stödstrumpornas effekt på Socialdemokraternas riksdagslista i valet 1994. Varannan damernas fick ringar på vattnet långt efter att strumpan slängts i tvättkorgen.

Offentlig sektor har generellt varit bättre än den privata på att lyfta kvinnor på grund av uttalade mål. Enligt SCB var könsfördelningen i riksdagen 45 procent kvinnor och 55 procent män förra mandatperioden. I regeringen har det i perioder varit ännu jämnare än i riksdagen och bland de högsta cheferna i riksdagskansliet var det precis lika sist man mätte.

Med andra ord: Kvotering fungerar.


Slutligen, med tanke på den förre moderate kommunikationschefen Per Schlingmanns nya bok "Urban Express" om de välutbildade stadskvinnorna som kommer att ta över världen. Vi kanske viskar något helt annat i korridorerna när nästa dam når toppen?

"Äntligen! Jobbet gick till den mest kompetenta!"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!