Jenny Strömstedt

Kvinnorna tyckte inte om det, Jan och Staffan

#Metoo-rörelsen har avslöjat er livslögn, det självbedrägeri som alla medverkat till.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Jag ville skriva en tröstetext till Staffan. 

Till Staffan som liknar #metoo vid Stalins utrensningar. Till Jan G som inte vågar kramas och till min kompis Stefan som tycker att nu, nu får det väl ändå lov att vara över.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag ville skriva en text för att lugna Berndt som är pensionär sedan länge och som jag tränar bredvid ibland. Han som kommer fram och lägger sina svettiga händer runt mina axlar och ber mig starta ett upprop under förevändningen att jag saknar komplimanger, nu när ingen vågar uppvakta längre. För det gör jag väl?

Det går inte att bli arg, eller ledsen. Istället ville jag skriva något mildrande till de som aldrig brutit mot lagen men som betett sig som drullputtar, eller vad var det han kallade dem, Staffan. De män som nu oroar sig, gnäller och ålar runt sina motargument men egentligen bara famlar efter fast mark snarare än en kvinna att gripa tag i. Jag vill skriva att jag förstår er. Det är klart att ni protesterar. #Metoo-rörelsen har avslöjat er livslögn, det självbedrägeri som alla medverkat till.

Kvinnorna tyckte inte om det, helt enkelt.


LÄS MER: Allt om #Metoo – det här handlar upproret om


Det är som att ha varit lyckligt gift i tjugo år när frun kommer hem och säger att hon vill skiljas och det var fanimej inte ens kul när vi var på bröllopsresa i Florida 1997. Ajö.

Eller som när en rättrådig humanist med fackligt medlemskap njutit av det flådiga hotellet på den perfekt putsade semesterorten till ett resonabelt pris och förstår först på flyget hem att lyxen är betald av förtryckta gästarbetare.

Eller, och nu är det inte längre bara en liknelse, som minnet av ett ligg där det visar sig att en bara ville fly medan den andra trodde sig dela en gemensam högtidsstund.

Från och med nu gäller det att synkronisera den egna uppfattningen av verkligheten med alla andra som medverkar i densamma, eller i vilket fall visa förståelse för varandras perspektiv.

Jag vet att många män i en äldre generation är vad min kära mor brukar kalla perceptionsstörda (det händer dock oss alla emellanåt, så ta det inte för personligt) och att det därför kan vara svårt att lyssna, och fråga, vilket är det enklaste sättet att förstå andra.

Men jag tror på er. Ni måste också tro på er, att ni klarar av förändring trots att det är arbetsamt när allting inte förblir som det alltid har varit.

Dessutom har det fungerat förut, att människan har lyckats ändra på sig.

Vi slår inte längre våra barn.

Vi skriker inte ”jävla fikus” till domaren när det hettar till på fotbollsplanen.

Det gick bra att sätta på sig hjälm i skidbacken trots att det i många år ansågs förmynderi med allt annat än Stenmarksmössa i störtloppet.

Jag ville skriva en tröstetext till Staffan, som liknar #metoo vid Stalins utrensningar.
Foto: MARTINA HUBER

Trots initialt uppror har vi slutat röka inomhus på krogen och den som slänger returpapper i sopnedkastet blir för evigt brännmärkt både av föreningens ordförande och nästa generation eftersom det påverkar jorden vi är beroende av för att överleva.

Vi är som bekant beroende av varandra. Om den ena halvan av befolkningen visar sig ha underkastat sig den andra halvans sexuella makt i ett årtusende eller två, och hållit tyst om det eftersom straffet varit för stort att tala, men sedan tröttnat så kanske det känns OK att anstränga sig lite för förändring.


LÄS MER: Jenny Strömstedt: Det måste kosta att vara ett svin


Det finns ännu inget som säger att det som brukar benämnas utveckling borde ha avstannat just före #metoo. Särskilt inte när ena halvan är djupt missnöjd med sakernas tillstånd.

Jag förstår att marken gungar.

Men det finns en fortsättning. Det kommer ett lugn efter den uppslitande stormen.

Den gamla mansrollen är död. Dessbättre lever ni fortfarande.

Den som anstränger sig kommer också att få en belöning.

Respekt. Kärlek. Gemenskap. Närhet. Mycket bättre sex.

Er bästa tid kan bli nu, men låt oss sannerligen slippa den snö som föll i fjol.


FILMTIPS

En har förlorat alla sina besparingar på misslyckade aktieråd. En har en man som snott åt sig allt vid skilsmässan efter 30 års äktenskap. Båda jobbar i kvinnodominerade yrken i offentlig sektor. Jag VILL att de ska råna en bank. Sissela Kyle och Lotta Tejle i Enkelstöten är hjärtevärmande och döroliga i miljöer vi sällan ser i såpans värld. Streama redan i kväll!

MATTIPS

I morgon är det första advent, och nu börjar superkombinationsäsongen. Då talar jag inte om utförsåkning utan om smaker. Det är korvar som läggs i lussekatter, julbordspizzor och så småningom wrapsemlor gärna med prinsessmarsipan på toppen. Nu väntar jag med oro på nästa kreativa kombo. Kanske en inbakad semla med grillad chorizo och extra grädde och en skvätt glögg?

STRYKTIPS

Vad säger vi om VM-lottningen? Janne Andersson med vänner klarar allt. 193 dagar kvar. Tjoho!