FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch under mystiska omständigheter. Foto: Okänd / DNFN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch under mystiska omständigheter. Foto: Okänd / DN
FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch under mystiska omständigheter. Foto: Okänd / DN
Nelson Mandela tillbringade 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheid i Sydafrika. Foto: APNelson Mandela tillbringade 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheid i Sydafrika. Foto: AP
Nelson Mandela tillbringade 27 år i fängelse för sin kamp mot apartheid i Sydafrika. Foto: AP
Politikern Aung San Suu Kyi satt i husarrest i 15 år. Foto: REX/SHUTTERSTOCKPolitikern Aung San Suu Kyi satt i husarrest i 15 år. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Politikern Aung San Suu Kyi satt i husarrest i 15 år. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Journalisten NIls Horner förlorade livet under sitt arbete. Foto: Olle SporrongJournalisten NIls Horner förlorade livet under sitt arbete. Foto: Olle Sporrong
Journalisten NIls Horner förlorade livet under sitt arbete. Foto: Olle Sporrong
Narges Mohammadi har suttit i fängelse för sin kamp för kvinnors frihet i Iran. Foto: APNarges Mohammadi har suttit i fängelse för sin kamp för kvinnors frihet i Iran. Foto: AP
Narges Mohammadi har suttit i fängelse för sin kamp för kvinnors frihet i Iran. Foto: AP
Journalisten Ulf Strömberg förlorade livet under sitt arbete. Foto: PRIVATJournalisten Ulf Strömberg förlorade livet under sitt arbete. Foto: PRIVAT
Journalisten Ulf Strömberg förlorade livet under sitt arbete. Foto: PRIVAT
Den saudiske bloggaren Raif Badawi piskades för att enligt regimen ha förolämpat islam på sin blogg.Den saudiske bloggaren Raif Badawi piskades för att enligt regimen ha förolämpat islam på sin blogg.
Den saudiske bloggaren Raif Badawi piskades för att enligt regimen ha förolämpat islam på sin blogg.
Jenny Strömstedt

Ingen kan göra allt – men några offrar mer än andra

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger vi och samlar ihop avlagda vinterjackor till Stadsmissionen och sorterar mjölkpaket. Ingen gör allt men några offrar mer än andra, är också en sanning som blir påtaglig en mil sydväst om Ndolo flygplats i Zambias kopparbälte. Det var här Dag Hammarskjöld, FN:s dåvarande generalsekreterare, och hans medarbetare omkom när deras plan blivit nedskjutet vid på väg till fredsförhandlingar för det krigshärjade Kongo, 1961.

Kongo är fortfarande i krig, ett annat krig lika tröstlöst som de tidigare, men av flygplanskraschen finns inte ett spår i den anlagda parken som består av några buskar och blomsterrabatter med ett stenröse i mitten. Det är ingen annan här och har inte varit på en vecka. En tom chipspåse glittrar förbi i vinden, landar och drar vidare.

Minnesmärket som restes av den Zambiska regeringen har mörknat men bokstäverna på stenen bredvid går ännu att läsa: Livets enda värde är dess innehåll - för andra. Citatet är ett av många från diplomaten och författaren som kallades världens största naturtillgång för sin pliktkänsla och kamp för fred och försoning.

Zaida Catalan mördades på ett FN-uppdrag.Foto: PRIVAT

Hans tragiska slut finns det få svar på varför, trots samtida utredningar och FN-resolutioner. Var det en olycka? Vem ombord var måltavla? Vilken av alla maktfullkomliga krafter som slogs om världens tillgångar under kalla kriget ansåg det nödvändigt att skjuta ner FN:s ihärdigt fredsmäklande generalsekreterare? Någon har läst om en zambier som på sin yttersta dag kallade till sig en präst för att berätta om hur han skaffade fram vapnen till attacken. Ingen vet om det är sant.

Malala Yousafzai kämpade för sin utbildning i Pakistan – då utsattes hon för ett mordförsök.Foto: REX/SHUTTERSTOCK

Dag Hammarskjöld själv måste ha varit väl medveten om vilka han utmanade men åkte ändå. Det tog femton timmar för räddningspatrullen att ta sig till olycksplatsen. Levde han? Hann han ångra antagna utmaningar, han som en gång skrev: Sök ej döden, döden hittar dig. Men sök den väg som gör döden till en fullbordan.

Majhimlen ovanför nedslagsplatsen är hög som en försommardag hemma vid Östersjön. En flock fåglar drar norrut över de nedlagda koppargruvorna och följer man deras riktning är det mindre en än halvmil till gränsen mot Kongo. Det var där, på andra sidan grannlandet, som den svenska människorättskämpen Zaida Catalan mördades på ett FN-uppdrag för bara ett par månader sedan.

Minnesorden efteråt vittnar om en person som liksom Hammarskjöld verkade förstå riskerna med sitt arbete, men vars övertygelse om möjligheterna att skapa en mänskligare värld var större än rädslan att trotsa de som girigt bevakar sina privata påvedömen i ett land som borde tillhöra folket.

Själv är jag rädd för så mycket. För att bli överfallen och instängd i ett litet utrymme. För att göra någon ledsen eller väldigt upprörd. Jag är rädd för att flyga små flygplan och bestiga höga höjder. Mest av allt är jag rädd för att något ska hända mig innan mina barn klarar sig själva, och för att bli missförstådd. Jag är också rädd för att det inte finns tillräckligt med människor som vågar mer än vad jag gör, för utan dem som strider i frontlinjen blir det inte samma kraft i det vi andra faktiskt vågar.Kanske hjälper det att minnas de som funnits och aldrig glömma värdet av de som offrar sig i dag.

De är så många.

De kända som den saudiske bloggaren Raif Badawi som piskats för att enligt regimen ha förolämpat islam på sin blogg, Malala vars brinnande vilja till utbildning både gav henne men för livet och ett fredspris, Narges Mohammadi som suttit i fängelse för sin kamp för kvinnors frihet i Iran, liksom Putins ihärdiga kritiker Pussy Riot, Rita Mahato som dedikerat sitt liv åt att bekämpa sexuellt våld i Nepal, Nelson Mandela, den ryska journalisten Anna Politkovskaja som mördades för sin regimkritik, Nils Horner och Ulf Strömberg, två svenska journalister som förlorade livet under sitt arbete att berätta historierna om människor i världens mest utsatta områden, de som ingen annan annars hör och Aung San Suu Kyi. De för världen okända som befolkar fängelser för sin opposition mot totalitära regimer, som räddar minoriteter undan förföljelse, barn från krig och flickor från slavhandel. Jag nämner bara några.

Ryskan Anna Politkovskaja mördades för sin regimkritik.Foto: AP

Det är det jag tänker på medan svetten bryter fram vid Dag Hammarskjölds monument vid nedslagsplatsen i Ndola. Jag skäms över min egen lättjefyllda futtighet och undrar om skammen ändå är något, och det faktum att vi ändå är där.

Dag Hammarskjöld skrev: Livet kräver av dig bara den kraft du har. Bara en bedrift: att inte fly.

Eurovision

Det är Eurovisionsfinal i kväll och det slutar alltid med att jag somnar med en ostbåge i mungipan utan att ha kunnat skilja alla eurodiscoetnoballader från varandra. Någon ber en sätta poäng och man skriker 18 utan att veta varför. Samtidigt blir jag gråtmild av denna geggamoja av paneuropeisk (australiensisk) gemenskap. Om kass musik är vägen till integration kan jag till och med stå ut med Tjeckiens bidrag på repeat till nästa år.

Hatten av

Min soffpartner Steffo har spelat in en låt. Hatten av heter den och har helt otippat, eller väntat med tanke på artistens självförtroende, seglat upp på förstaplatsen på Spotifys virala topplista. I alla fall i tio minuter. Detta är roligt, framför allt för att låtens budskap som sammanfattas i raden: Jag sjunger för dig som skrattar, och mest åt dig själv. Ett stort opretentiöst lördagsgarv önskar jag er alla.

PS.

Jag glömde en lördagsönskning. Värme. Sol. Riktig vår. INTE HAGEL. En kopp kaffe vid söderväggen där det är så varmt att det räcker med en tunn T-shirt och möjligheten att grilla utan att skrapa is från gallret. Vi säger så, eller hur?

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag