Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jenny Strömstedt

I insta-yogivärlden är normkropparna fulländade

Yoga-influencern Gypsettgodess.Foto: Gypsettgodess

2019 är projekt ”beach” ingenting jag ens överväger. Det gjorde jag inte 2018 heller, eller någon enda vår såvitt minnet bär.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kanske var där någon måndag med nya tag men så snart någon ställt fram en skål med vinägerchips har det verkat roligare att äta. Numera är det andra värden än trekantsbikini-kompabilitet som snurrar i huvudet. Hälsa och överlevnad. Man vill ändå stanna på partyt tills lamporna tänds.

”Ät som om din kropp är en Rolls Royce”, säger en kompis och ber mig lyssna inåt, men det enda jag hör är gaserna i magen.

En annan välvillig vän tipsar om att börja yoga. När jag invänder att yoga är mördande långtråkigt till skillnad mot hopp, spring och boll, så invänder yogisarna att just därför MÅSTE jag bli en av dem. ”Det är bra för balansen”. Eftersom det är orimligt att dissa något som aldrig fått en ärlig chans surfar jag in på mina lokala yogashalas instagramsidor för att hitta en lämplig klass för koncentrationsstörda yogaskeptiker med korta hamstrings. 

Hon uttrycker rätten att vara normsexig i det mest kommersialiserade av (porr)uttryck

Snart glider jag vidare i det oändliga flödet av hashtaggar som #letsstartyoga #yogaeveryday #instayoga och till och med #yogagirl, eftersom #yogatant bara används av en dam i Nyköping som gör stående hunden i sitt vardagsrum med en fascinerande stor falloskaktus i bakgrunden. De återkommande orden i insta-yogivärlden är acceptera, älska, energi, inre, flöde och balans. Samtidigt är bilderna försvinnande lika vilken fitnessatsning på beach 2019 som helst, och då talar jag inte om att hälften av alla yoga-influencers verkar dygna på stranden. Normkropparna är fulländade, baddräkterna är högt skurna och skinkorna är lika släta som sandpapprade furulappar med en string emellan. @Jessicaolie, 644 tusen följare som säger att hon ”Delar bitar av mitt hjärta” i sin profiltext, går ner i split i baddräkt skuren upp till armhålorna och har bikinivisning mellan solhälsningarna.

https://www.instagram.com/p/BvpLtDCjORZ/

Samtidigt upprörs hon över att vissa följare sexualiserar hennes yoga. Hon uttrycker rätten att vara normsexig i det mest kommersialiserade av (porr)uttryck och säger samtidigt att de som uppfattar henne just så är felprogrammerade. Jag undrar stilla om det inte längre är ok att skilja på det faktum att människor kan uppfatta en kropp som sexuell beroende på biologi och normer, men att det inte är detsamma som att uttrycka sin reaktion eller påstå sig ha rätt till någon annans sexualitet.

Bläddrar förbi tjugo konton till med människor som står på händerna på broar, matbord, mot träd i Alperna, i italienska gränder och på stubbar i skogen och verkar njuta av sina smala, viga och kontrollerade kroppar.

https://www.instagram.com/p/BvSY4R4gnOH/

Gypsettgoddess, 349 tusen följare som ”Utforskar de ändlösa möjligheterna att leva ett liv som jag älskar, och sedan dela det med er”, står i en präktig spagat i solnedgången med händerna som ett hjärta runt solen. Texten under lyder ”Inga lajks i världen spelar någon roll så länge du inte gillar dig själv.” Bilden har dock stora problem att koppla kärleksbudskapet till min egen stela, småfladdriga kropp.

Sjanaelise är föga inspirerande för en som anser att all sorts hemlagad mat är en del av den inre balansen, och energin

Personligen har jag valt bort alla konton som säljer på att visa upp normkroppar i min instagramfeed. Det är också orättvist med tanke på att mångfald är målet, men bildspråk tränger sig förbi ord när hjärnans undermedvetna får välja målbild, och den som vill älska sig själv måste också få spegla sig i en kravlös variation. Gypsettegoddess är till för andra.

https://www.instagram.com/p/Bwj8aftnNhI/

Sjanaelise, 1,6 miljoner följare, ”Heltids solsökare, yogautövare, kramutdelare, havsälskare och resenär” verkar först lovande men ser ut som en sizezeromodell på catwalken i Paris och är på så sätt föga inspirerande för en som anser att all sorts hemlagad mat är en del av den inre balansen, och energin.

Det sista försöket att känna mig inbjuden i gemenskapen blir en förströdd sökning på #yogaförstela. 53 träffar. Kommunalgrå laminatgolv, gofika och kvinnor i mjuka omatchade kläder. Jag blundar och föreställer mig en kobra där under lysrören.

Sakta börjar det flöda inom mig.

Livsmedelsoro

Taigafästingarna breder ut sig i landet och bär med sig en ännu farligare form av TBE.  Dadlar som vi använder dagligen i smoothies bär med sig hepatit A och en vän fick en amöba av sköljd sallad i påse från livsmedelsbutiken. På något sätt var det mindre oroligt innan alla dessa varningar kom, då när vi fick lite mask hit och några virus dit och fick gå till doktorn när allmäntillståndet försämrades, och så var det inget mer med det. 

Mafia-metoder

SAS-strejken är över. Med tanke på Steve Angellos offentliga oro över så många fans skulle missa återföreningen av SHM på Tele2 på grund av den pågående konflikten undrar vi nu unisont om SAS har börjat lägga sig för Mafian.

Glöm inte blå kuvertet

Tack alla ni som blev världsföräldrar med Unicef på Världens viktigaste kväll i onsdag. Det är en lika fin familj som den egna. Glöm inte att skicka tillbaka det blå kuvertet. Hann du inte med att ringa in under programmet så är det aldrig för sent att vara med och göra världen till en bättre plats för alla barn!