Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jenny Strömstedt

Höstlovet är en evighetslång vecka av dåligt samvete

FÖRÄLDRAFRITT. Vad gör barnen på höstlovet när föräldrarna inte har ledigt?Foto: Shutterstock

Det är bara någon dag kvar till allt är i sin ordning. På måndag morgon kommer matteböckerna återigen ligga vackert uppslagna på skolbänken, gymnastiksalen bada i grönt ljus och den stickande doften av storkök sprida sig över skolgårdar och närliggande allmänningar.

Den mest obegripliga ledigheten på hela året är äntligen till ända. Höstlovet är över.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Begripligheten i höstlovet är att skolans personal måste få tid till vidareutbildning. En begriplighet som är helt obegriplig är att bättre bemedlade familjer måste få möjlighet att mota höstmörkret med en välförtjänt vila på en strand eller i en världsmetropol utan att bryta mot skollagen.

I övrigt hittar jag inga fungerande argument för att barnen ska vara lediga en hel vecka mitt i höstsäsongen när det redan är omöjligt att få semestern att räcka till de övriga fjorton veckorna då skolan är inställd.

Tystnaden talar. Barnet har hörlurar på sig.

Värst är det när fritids inte längre lockar. Barnet är knappt vaket när arbetsdagen måste börja.

”Ja, hejdå”. Föräldern tvekar i hallen.

”Lova att ringa om det är något. Det finns rester i kylen till lunch, eller du tycker kanske att det är enklare att micra en Billys. Det finns cocktailtomater och gurka. Du kan ta av bullarna till mellis. Men kanske hellre en smoothie? Stoppa i fryst spenat så blir det nyttigt, det såg jag på tv.” 

Handen på dörrhandtaget. 

”Förresten, vad ska du egentligen göra i dag?”

Tystnaden talar. Barnet har hörlurar på sig.

”Spelar du tv-spel ensam? Nej ni träffas på servern, så klart.”

Ensamhet är förälderns värsta höstlovsångest.

”Jag har ett möte i eftermiddag som jag kanske kan skynda på. Vill du ta en fika i så fall, en riktig gofika? Om ni inte åker ner på stan som du pratade om i går. Jag kan förresten bjuda på bio om du vill, men inga baconchips”. 

Driva runt på stan är förälderns näst värsta höstlovsångest.

”Du måste äta ordentligt!”

På instagram förmår föräldern inte se något annat än att resten av världen är i London, eller i New York eller på Kanarieöarna

Vi ses när det är mörkt igen och vi är trötta igen, tänker föräldern och skickar en länk till de kommunala höstlovsaktiviteterna, ”Bygg skelett av piprensare!”, som barnet aldrig kommer att öppna. Innerst inne vet föräldern att barnet överlever och att frihet är att växa men det spelar ingen roll. På Instagram förmår föräldern inte se något annat än att resten av världen är i London, eller i New York eller på Kanarieöarna och bygger gemensam energi, framtid och historia. På Kanarieöarna regnar det på bilderna och det känns bättre även om föräldern inte är missunnsam utan bara avundsjuk.

Höstlovet en evighetslång vecka av dåligt samvete.

Det som en gång var ett välmotiverat arbetslov i bondesamhället, blev en rimlig studiedag i anslutning till allhelgonahelgen, som blev till ytterligare en hetsig jakt på orimliga föräldrapoäng när barnen egentligen borde ägna läslovet åt just läsning. Men det sker bara om det finns närvarande vuxna som kan gaffatejpa fast böckerna i händerna på barnen så att de inte tittar på sminkvideos i stället.

Enligt Blekinge läns tidning var det en Nils Johansson, studierektor i Emmaboda som var först med att testa höstlovet, då kallat ”höstlövet”, på sina klasser 1985. Tio år senare slog ledigheten igenom på allvar i hela landet. Det finns skolchefer som på senare år ifrågasatt slöseriet med lediga dagar för barn vars familjer inte kan låta dem vara just lediga, och försökt ändra lovet till långhelger. Men vecka 44 är inritat i läsårskalendern med en lika permanent penna som den barn oftast väljer när de ska rita på tapeten hemma.

Föräldern går därför till arbetet och trycker undan skuldkänslorna över gofikan som åts upp av ett eftermiddagsmöte som aldrig tog slut.

Vid dagens slut strålar skärmljuset ut genom nyckelhålet i ytterdörren.

Bara en dag kvar.

Pensioner

Mögel heter ett klassiskt band från punkens storhetstid som har återuppstått med världshiten ”Mitt orangea kuvert”. Musikvideon anknyter till temat i TV4:s ”Enkelstöten” där två offentliganställda kvinnor bestämmer sig för att råna en bank som hämnd på systemet som ger dem för lite tillbaka – inte minst i det orangea kuvertet. Det är både roande och oroande att Pensionsmyndigheten kände sig tvungna att ringa Mögel för att fråga om låten var reklam för ett privat pensionsbolag.

Det var det inte. Det var verkligheten.

 

Elitsatsningar

Enligt Expressens granskning har storklubbarnas elitsatsningar länge krupit ner i åldrarna i, vilket gör att de enligt modern forskning riskerar att missa talang eftersom barn utvecklas i olika takt. Bara sex procent av 144 svenska herrlandslagsspelare är födda det sista kvartalet på året. Dags för hetsiga pojklagstränare att lyfta blicken från resultaten i knattecupen och börja tänka långsiktigt?

 

USA-val

På tisdag är det mellanårsval i USA. I går släpptes sista säsongen av House of cards. Ring inte. Jag ser på tv. 

LÄS MER: Här hittar du fler krönikor av Jenny Strömstedt