Jenny Strömstedt

”Godhetsknarkarna”
fortsätter att samlas

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu har det gått en vecka och knappt en dag sedan terrordådet på Drottninggatan. Många har uttryckt sina känslor sedan dess och själv skrev jag ungefär en timme efter dådet följande på Twitter: ”Vi har talat om att det kan komma att hända. Ändå - känslan just nu är stor svart sorg.” Inget märkvärdigt alltså. Bara som jag kände.

Efter några minuter kom svar: ”När godhetsknarkande programledare gör precis allt för att Sverige skall bli invaderat av terrorister så blir resultatet så här:”

Bifogat fanns en bild från attentatsplatsen.

Ungefär samtidigt får Henrik Schyffert en fasansfull bild på en av de avlidna skickade till sig i Twitterflödet med andemeningen att offret beror på hans inställning till öppenhet.

Eftersom samma anklagelser sedan dess delats ut till majoriteten som någon gång uttalat sig för ett Sverige där människor ska kunna få asyl från krig och förtryck, och efter att Ingrid Carlqvist twittrat ut sitt: ”Det är något allvarligt fel på svenska folket. De borde vara rasande, inte kärlekstörstande” så är jag tvungen att skriva denna alldeles för självklara, ja rentav infantila, text för att försöka förklara för åtminstone ett enda troll om meningen med ”godhetsknarkandet”.

Till att börja med: att tro på godhet är inte samma sak som att tycka att terrorism är bra. Jag skulle vilja säga att det är varandras absoluta motsats ungefär som snäll är motsatsen till dum, liv till död och lycka till olycka.

Att tro på människors kraft och möjligheter oavsett klass, kön, nation eller religion är inte samma sak som att ställa sig vid gränsen och önska hit terrorister.

Ytterst få (jag kan inte svara för att där inte stod någon enstaka galning med märkliga böjelser, det förstår ni säkert) av de som krokade arm på Sergels torg under kärleksmanifestationen drömmer om fler brott mot människor.

Det var därför de kom till manifestationen. Fredlighet är motsatsen till brottslighet.

Däremot drömmer ”godhetsknarkarna” om att fortsätta leva i ett samhälle där viljan till fred och frihet är större än den till konflikt och förtryck.

Aggressioner gör livet surt, både de pyttesmå vardagliga på Twitter och i bilkön, och de stora obegripligt våldsamma i världen.

Aggressioner skapar psykisk ohälsa, våld och rädsla. Godhet föder generositet, kärlek och samhörighet. Att göra gott, det är vetenskapligt bevisat, får människor att må bättre än att göra illa. När så många människor som möjligt är goda mot varandra så blir färre benägna att vara dumma. Livet blir alltså bättre för fler om vi är snälla mot varandra och det är en av flera anledningar till att ”godhetsknarkarna” tror på att hjälpa människor som flytt undan krig och konflikt.

Om det jag skriver ändå är svårt att förstå kan man kan jämföra det med hur mycket roligare det är på jobbet när kompisarna är snälla och hjälper till, än om de snackar skit bakom ryggen och sprider rykten om att man förskingrat kaffekassan.

(Den som verkligen har förskingrat kaffekassan måste polisanmälas. ”Godhetsknarkarna” tror dock att det med samlad godhet går att upptäcka den som lockas att sno fikapengarna innan det händer. Kanske spelar hen på hästar eller känner sig utanför och kan få hjälp eller omplaceras innan brott begås.)

Sammanfattningsvis är godhet inte samma sak som att bli utnyttjad och låta skurkar stjäla, förstöra och döda. Att begå brott är fortfarande att vara dum och ”godhetsknarkarna” tycker om gott, motsatsen till ond. Det är därför de inte kallas ”ondhetsknarkarna”.

Så nej, drömmen om ett öppet Sverige med rum för mångfald är inte drömmen om terrorism. ”Godhetsknarkarna” kommer dock fortsätta att samlas på gator och torg för att ingen ännu har bevisat att dumheten och aggressiviteten är bättre på att utrota ondskan. De är helt enkelt torsk, på godhet.

Manlig p-gel

Det har sagts vara på p, eller jag menar g, så många gånger men nu är det manliga preventivmedlet snart här! En gel som under minst två år stoppar spermierna att ta sig till befruktningsstället. 2018 ska försöken starta och sen bör det väl ta ett par år till innan medlet når marknaden, vilket kan behövas för världens män ska vänja sig vid meningen ”Injiceras mellan pung och anus”, och kvinnorna äntligen kan klättra ner från gynstolen.

Påsktrafiken

Det har varit för många tragiska dödsolyckor i trafiken den senaste tiden. I morgon och på söndag är det stora hemvändardagar igen. Kör försiktigt, för sjutton! Sänk farten när det är tjälskott i vägen. Håll avstånd. Sms:a inte i bilen. Stå ut när den tristaste låten kommer i spellistan och byt när ni stannar och fikar. Gör med andra ord inget av det jag lovat mig att aldrig mer göra i bilen.

Påskafton

Idag är det påskafton. Det brukar klagas på allt godis som vi tuggar i oss på påsken. Men varför förneka oss sötsaker just denna dag av de 365 man kan välja avhållsamhet. När man tänker efter är i övermorgon ändå alltid en annandag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag