Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt

En allmän värnplikt
löser flera problem

Allmän värnplikt är inte så effektivt för försvaret, men väl för ungdomarna, skriver Jenny Strömstedt.
Foto: Sara Strandlund

Redan i måndags inträffade årets deppigaste dag enligt en högst ifrågasatt matematisk formel som innefattar både väder, förfluten tid från julafton och månadslön på kontot.

Annars tycker jag att det går att deka ner sig i dystopiska tankar vilken minut som helst.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Utöver den egna fnasiga vinterhyn och inkassot från elleverantören ökar den sociala segregeringen i samhället. Ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög. Människor blir allt fetare. Högerextrema rörelser vinner mark genom att spela på rädslan för ett utsuddat Sverige i tider av global gemenskap och i stormens öga blir alla invandrade män sexuella trakassörer.

På ett mer familjärt plan klagar delar av vuxengenerationen på de yngres oförmåga att hantera motgångar och lära sig veta hut. Jag har inget statistiskt underlag som stöder det senare påståendet, och vad som är hut har alltid varierat genom tiderna. Men jag vet att det finns en gräns för hur många ytterligare attacker på jobbiga ungar och dess slöa föräldrar som jag har lust att ta del av i mitt sociala medieflöde.

Inga alls.

På folk- och försvar härom veckan presenterades en undersökning som visade svenska folkets inställning till återinförandet av allmän värnplikt. Nästan sju av tio, 68 procent, tycker att det är en mycket eller ganska bra idé. Bara 18 procent är emot.

De som är allra mest för är äldre gubbar.

Följaktligen tycker jag själv att det är en fullkomligt lysande idé!

Inte för att det är det lär vara särskilt effektivt för det svenska försvaret att massutbilda en sisådär hundratusen 19-åringar om året till att ligga i buskarna och skjuta på ryssen om, eller när, den kommer. En yrkesarmé är ständigt uppdaterad och kan mobilisera mycket snabbare. Regeringen har tillsatt en utredning som bland annat undersöker alternativet att införa allmän värnplikt vid sidan av en professionell armé.

Men betänk allt det goda som skulle följa i bakvattnet på tio månaders värnplikt för alla efter avslutad skolgång: Där skolan inte längre är en samlingsplats för unga med olika bakgrund kan umbärandena under värnplikten svetsa samman konstellationer som i vardagen passerar varandra utan att se, och om de såg varandra skulle fördomarna vecklas ut som en ogenomtränglig blöt hästfilt från ett militärt överskottslager. Det finns en anledning till att företag vars personalgrupper har problem med gruppdynamiken tar hjälp av pensionerade militärer för att bygga sammanhållning.

Värnplikten ger också en möjlighet till utbildning, till diskussioner om normer, värderingar, etik och moral vilket är vad opinionsbildarna skriker om i tider av rädsla och förvirring. Samt för en tonårsmamma extremt attraktiva kurser i ämnen som att bädda sin säng, komma i tid, gå till bussen i tid, plocka upp blöta handdukar från golvet, diska och gå ut med soporna, respektera andras behov av till exempel sömn, utföra hushållssolidariska handlingar utan att få ekonomisk kompensation samt avgiftning från modehets. Uniform kan i perioder vara en befrielse.

En värnplikt för både män och kvinnor skulle också kunna bli en paus. En snabb andhämtning från vuxenvärldens krav på beslut om framtid, eller ett konstruktivt år i samhällsnyttig verksamhet i stället för nedbrytande arbetslöshet.

För den unga som vill förbättra sin hälsa finns goda möjligheter till träning och hjälp med kost. Militär träning är redan ett poppis fitnessalternativ i de mest medvetna kretsar. Ju mer jag tänker på det desto mer framstår det som ett årslångt konfirmationsläger med tema sport, kultur och samhälle och där Gud ersatts av ÖB.

Det enda orättvisa är väl att det bara är ungdomen som får en chans till räddning om de så önskar. Vi övriga får framleva resten av våra liv som de degiga, slarviga och moraliskt flytande individer vi möjligen redan är.

Det kommer att komma en ljusnande framtid. Om än ej vår.