Jenny Strömstedt

Det finns roligare saker att göra för dina pengar

Publicerad

Jag har jobbat för mycket, sovit för lite och tränat som vanligt och fått en fånig låsning i höften. Naprapaten ber mig hålla emot när han lägger tryck på vänsterarmen och utbrister ett intresserat "Jahaaa" när han känner motkraften. Sen trycker han på en öm punkt här och stryker några muskler medhårs där, jag håller emot igen och han smackar belåtet: "Intressant!".

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag fattar ingenting. Jag vet inte ens vad metoden kallas, den är ännu inte i det vetenskapliga finrummet men sägs vara framtiden. Orsaken till problemet behandlas, inte bara symptomen. Jag skickas hem med tre övningar att utföra på sovrumsgolvet och sen ska vi se om det blir bättre.

Det känns redan bra. I 60 minuter har jag legat på en brits medan en levande människa ägnat mig sitt odelade intresse och dessutom fått i gång endorfinerna genom knådning av helt kravlös asexuell karaktär.

Redan nu skiner solen alltså ljusare än före behandlingen.

Det är därför jag inte vill förstå upprördheten över Hannahs och Amandas "Hers"-piller i små burkar som mer liknar godiset man köper på knallemarknaden med etiketten "Bakispiller".

 

Det är ingen nyhet att kosttillskott sällan har effekt på hälsan utom för dem som äter en begränsad diet, lider av sjukdom eller vill bli gravida. Marknaden för desamma växer ändå rekordartat och omsatte 2016 hela 4,3 miljarder undantaget produkter för viktkontroll.

Vi vill uppenbarligen ta kontroll över våra sömnlösa, glåmiga och ohållbara liv. En enkel lösning är att köpa piller för några hundralappar eller anti-rynkkrämer som lika gärna skulle kunna ersättas av några rejäla smörjningar med den överblivna olivoljan från lunchsalladen, eller magneter, drömfångare, tungskrapor och svindyra bär från fjärran länder som innehåller samma "aktiva" ingredienser som sill och potatis.

Men om någon enda stackars mamma på gränsen till nervsammanbrott känner sig tillfälligt stärkt av den sociala pillergemenskapen "Hers", så låt tron leda vägen mot lindring. Placebo är en verklig medicinsk effekt och hälsokostmarknadens enda uppgift är ordets egentliga betydelse, "att behaga". Det finns inget köptvång. Däremot är det förbjudet att skönmåla olika substansers faktiska effekt. Det är möjligen där det börjar köra ihop sig för Hannah och Amanda.

Podcastprofilerna Amanda Schulman och Hannah Widell har lanserat kosttillskottet ”Hers”.Foto: Cornelia Nordström

 

Men ibland måste man bara stå på benen, och även i den djupaste förnekelse jäser insikten om vad världens alla mystiska, svindyra, hummande terapeuter söker efter med sina inkännande händer. En veckas kravlöst påsklov med tio timmars sömn, friska promenader och några timmars stirrande på den (smäll) feta småfågeln i syrenbusken på landet, vars namn jag inte vid mitt liv kan komma ihåg, fick höftleden att bete sig som en nysmörjd cykelkedja. Efter en arbetsvecka i andnöd knakar det igen.

 

De förvärvsarbetande pillerknarkande småbarnsmammorna behöver också vila. De behöver partners som delar hushållssysslorna glatt och solidariskt, och som utan motprestation klappar dem mjuka en utmattad halvtimme i soffan när barnen har somnat. Handpåläggning stärker bevisligen immunförsvaret visar experiment på cancersjuka möss, som rimligtvis inte kan ha haft någon läkande förväntan på healaren. Det handlar mindre om magisk kraft och mer om att tillfredsställa de mest grundläggande djuriska behoven: närhet och vila.

Kosttillskottet "Hers".Foto: Produktbild

Den som lyssnar inåt får oftast svar.

Det finns ändå roligare saker att göra för pengarna än att köpa piller på burk.

Jobba mindre. Sova mer.

Själv klickade jag hem en fågelbok. Jag tolkar det som ett symptom på begynnande utbrändhet. Eller så har jag äntligen accepterat min ålder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag