Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt

Det finns roligare saker att göra för dina pengar

Jag har jobbat för mycket, sovit för lite och tränat som vanligt och fått en fånig låsning i höften. Naprapaten ber mig hålla emot när han lägger tryck på vänsterarmen och utbrister ett intresserat "Jahaaa" när han känner motkraften. Sen trycker han på en öm punkt här och stryker några muskler medhårs där, jag håller emot igen och han smackar belåtet: "Intressant!".

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag fattar ingenting. Jag vet inte ens vad metoden kallas, den är ännu inte i det vetenskapliga finrummet men sägs vara framtiden. Orsaken till problemet behandlas, inte bara symptomen. Jag skickas hem med tre övningar att utföra på sovrumsgolvet och sen ska vi se om det blir bättre.

Det känns redan bra. I 60 minuter har jag legat på en brits medan en levande människa ägnat mig sitt odelade intresse och dessutom fått i gång endorfinerna genom knådning av helt kravlös asexuell karaktär.

Redan nu skiner solen alltså ljusare än före behandlingen.

Det är därför jag inte vill förstå upprördheten över Hannahs och Amandas "Hers"-piller i små burkar som mer liknar godiset man köper på knallemarknaden med etiketten "Bakispiller".


Det är ingen nyhet att kosttillskott sällan har effekt på hälsan utom för dem som äter en begränsad diet, lider av sjukdom eller vill bli gravida. Marknaden för desamma växer ändå rekordartat och omsatte 2016 hela 4,3 miljarder undantaget produkter för viktkontroll.

Vi vill uppenbarligen ta kontroll över våra sömnlösa, glåmiga och ohållbara liv. En enkel lösning är att köpa piller för några hundralappar eller anti-rynkkrämer som lika gärna skulle kunna ersättas av några rejäla smörjningar med den överblivna olivoljan från lunchsalladen, eller magneter, drömfångare, tungskrapor och svindyra bär från fjärran länder som innehåller samma "aktiva" ingredienser som sill och potatis.

Men om någon enda stackars mamma på gränsen till nervsammanbrott känner sig tillfälligt stärkt av den sociala pillergemenskapen "Hers", så låt tron leda vägen mot lindring. Placebo är en verklig medicinsk effekt och hälsokostmarknadens enda uppgift är ordets egentliga betydelse, "att behaga". Det finns inget köptvång. Däremot är det förbjudet att skönmåla olika substansers faktiska effekt. Det är möjligen där det börjar köra ihop sig för Hannah och Amanda.

Podcastprofilerna Amanda Schulman och Hannah Widell har lanserat kosttillskottet ”Hers”.
Foto: Cornelia Nordström

Men ibland måste man bara stå på benen, och även i den djupaste förnekelse jäser insikten om vad världens alla mystiska, svindyra, hummande terapeuter söker efter med sina inkännande händer. En veckas kravlöst påsklov med tio timmars sömn, friska promenader och några timmars stirrande på den (smäll) feta småfågeln i syrenbusken på landet, vars namn jag inte vid mitt liv kan komma ihåg, fick höftleden att bete sig som en nysmörjd cykelkedja. Efter en arbetsvecka i andnöd knakar det igen.


De förvärvsarbetande pillerknarkande småbarnsmammorna behöver också vila. De behöver partners som delar hushållssysslorna glatt och solidariskt, och som utan motprestation klappar dem mjuka en utmattad halvtimme i soffan när barnen har somnat. Handpåläggning stärker bevisligen immunförsvaret visar experiment på cancersjuka möss, som rimligtvis inte kan ha haft någon läkande förväntan på healaren. Det handlar mindre om magisk kraft och mer om att tillfredsställa de mest grundläggande djuriska behoven: närhet och vila.

Kosttillskottet "Hers".
Foto: Produktbild

Den som lyssnar inåt får oftast svar.

Det finns ändå roligare saker att göra för pengarna än att köpa piller på burk.

Jobba mindre. Sova mer.

Själv klickade jag hem en fågelbok. Jag tolkar det som ett symptom på begynnande utbrändhet. Eller så har jag äntligen accepterat min ålder.

Skolkommissionen

Jag inser att det finns problem med skolkommissionens förslag med lottning av friskoleplatser till köande, men det finns också något upproriskt i att detta även drabbar de tjusiga friskolorna för barn till föräldrar med sociala ambitioner. Det kommer alltså inte längre att fungera att tjata sig in med fina titlar, nätverkande och hembakat. Likvärdighet är svårt.

Kontanter

Enligt Riksbanken kommer vi att använda oss av kontanter fram till minst 2030, men det blir svårare och svårare. Själv drabbades jag nyligen av den vemodiga insikten att kommande barnbarn aldrig kommer att få uppleva känslan av att trycka ner en krona i myntinkastet, vrida om och bryta av en tand på de stenhårda bubbelgumsbumlingarna som ramlar ur luckan under.

PS.

Jag tror att det finns en placeboeffekt också inom matlagning. Sodavatten i våfflor och köttbullesmet till exempel, är det någon som vetenskapligt märkt någon skillnad på resultatet från satser med bara vanligt vatten?