Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Strömstedt

Det bästa med semester är avsaknaden av speglar

”På Twitter handlar det snarare om att Greta ska segla över Atlanten för att delta i klimatmötet i Santiago och det är fel, fast rätt, men fel”, skriver Jenny Strömstedt.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Känslan är alltid att sommaren är slut redan innan kräftpremiären, som inte längre finns, har passerat. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Före semestern talas det om vikten av att varva ned innan den börjar. Men den mödosamma processen att återuppväcka lusten till en kravfylld vardag på speed (bildligt talat) får mycket mindre omtanke. 

Tanken har just blivit trögflytande och dagarna går i stort ut på att gå upp, göra frukost, diska, bada, tänka på lunchen, kanske handla, laga mat, diska, bada, tänka på middagen laga mat, diska och vattna blommorna. Samtidigt har varje passerad semesterdag skjutit ut psyket i periferin och det nya perspektivet gör det svårt att gå i gång på en enda världslig upphetsning utöver väder-apparnas missvisande prognoser. 

Jag försöker ändå med sommarens stora nyhet om misshandelsåtalet mot ASAP Rocky. Det som, om jag anstränger mig, får aktersnurran att hosta till är jenkarnas usla koll på skillnaden mellan politikens och domstolens uppgifter samt Sveriges långa häktningstider. I övrigt funderar jag sorgset på de andra misshandelsfallen, de som avskrivs lika lättvindigt som en cykelstöld. 

Det verkar vara en fördel att bli påhoppad av en världskändis i stället för sin egen partner i hemmet, till exempel. 

Men sen då?

Klimatkrisen måste väl få motorn att börja spinna? Den har vi talat om på våra ”staycations” över grillade halloumis och sinade brunnar och beundrat Greta Thunbergs envetenhet i att väcka världen inför krisens faktum, som att vi även detta år förbrukade jordens årliga förnybara resurser långt före den 31 december enligt en rapport från Global Footprint Networks. Från i måndags lever vi över våra tillgångar. På Twitter handlar det snarare om att Greta ska segla över Atlanten för att delta i klimatmötet i Santiago och det är fel, fast rätt, men fel. 

När hon avvisar kritik om PR-jippo och berättar att besättningen seglar gratis utan reklam på seglen ifrågasätts hon i stället varför det är ok att få betalt för att tära på planeten, medan arbetet att stödja kampen måste vara oavlönat. 

Själv kan jag inte låta bli att tänka på legendaren Hasse Alfredssons devis ”man ska ha betalt när man jobbar”. Det gäller både scenarbetare, undersköterskor och besättningsmän, antar jag. 

Är det inte i själva verket på sin plats att seglatsen betalas just av lämpliga miljöbovar, dock utan att vare sig klistra sin logotyp på Greta eller slippa krav på hållbar omställning. En grön skatteväxling så god som en annan.

Å andra sidan verkar en osminkad instagrambild på Camilla Läckberg iförd den ”bearnaisevolang” många av oss odlat fram under glada grillkvällar, framkalla lika starkt sommarengagemang, om inte mer enligt sajten Bloggbevakning. Som hon ser ut! 

Å tredje sidan retar sig ännu fler på att Camilla Läckberg lägger ut alltför snygga och sminkade bilder på sig själv eftersom när världen blir för stor och hotfull är det alltid kvinnors kroppar som ska nagelfaras och tyglas så att vi har kontroll åtminstone över något. Kraften vänds inåt i stället för utåt. Revolutionen tappar fart, kanske också relationerna. 

Det bästa med semester och gamla sommarstugor är kanske avsaknaden av speglar.

Alla frågor blir obegripligt perifera i sommarens av- och nedkopplade lunk, ändå är tempot kanske det enda rimliga för framtiden. Livet bor och gror utan särskilt mycket ståhej på den plats där det finns människor att bry sig om, samt eventuellt några katter att klappa. Tid i sig skapar både mål och mening när den delas med andra, och umgänge är tämligen hållbart för den som inte missbrukar människor. Rent klimatmässigt lär lunken vara utmärkt eftersom ingen orkar tvätta håret eller handla förrän den sista skrumpna moroten förvandlats till en tveksam röra med lök, till groddad potatis.

Nästa vecka blir allt som vanligt. 

Då gäller det att hetsa upp sig. 

Målet är att varva upp långsamt så att det framåt månadsskiftet går att gå i gång på det riktigt meningslösa, som att det låter för mycket när barn spelar fotboll på IP.

Kaffesvinn

I hållbarhetsdebatten dyker det ständigt upp nya fokus. Det senaste är att vi måste minska brödsvinnet som är femton procent av allt bröd som tillverkas. Då är brödet ändå en vara vi äter upp i högre utsträckning än mat generellt, eftersom matsvinnet i sin helhet är cirka 30 procent. Jag undrar snarare varför ingen gormar om kaffet i botten på kannan som alldeles för ofta skvalpar kvar, fisljummet och bränt. Var tredje kopp slängs. Omöjlig att återvinna, eller? Frysa? Soppa? 

Radiosommar

Sommarpratarna pratar vidare hela vägen fram till skolstarten och det har varit ett bra år. Eftersom jag lyssnat på alla belönar jag mig med en topp fyra-lista, hittills: 

1. Stina Wollter 2. Alexander Mahmoud 3. Sissela Kyle 4. Carina Bergfeldt 5. Jonas Gardell

Höstlista

Slutligen försöker jag samla mig inför hösten genom att göra en topplista på sånt som måste tas itu med före stormen. 1. Städa kylskåpet och slänga rödbetsburkarna från 2013. 2. Deleta 3643 olästa mail från 2016 och framåt. 3. Klä mig i stickat oavsett väder. 5. Köpa bokpapper. Inte för att jag har några skolböcker att slå in, men ändå.