Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jenny Strömstedt

Blondinbellas ex har vunnit årets påfågelpris

Nyheten om Isabella Löwengrips expojkvän blev en av veckans stora snackisar. ”Mätandet av mitt och ditt har utvecklats till en växande masspsykos driven av sociala medier”, skriver Jenny Strömstedt.Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Du bor väl i en sån där tjusig tiorummare frågar Leif över en jobblunch och ser ut som om allt annat vore ett misslyckande. Jag hör mig ta sats för ett ja, vilket är så obegripligt att jag måste kväva ordet i en grumlig hosta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Visserligen är vi lyckligt lottade, alla barn i familjen har numera eget rum, men att likna vår trivsamma lägenhet vid en Östermalmsvåning där man kan stå i ena änden och skrika att maten är klar medan tonåringarna i den andra kan framhärda att de inte hör, även utan lurar, är som att svara på tilltal när någon ropar efter Jesus. Dessutom är det stökigt, jämt. Framförallt har jag inte kört påfågeltricket sedan jag var fattig singel och en rutinerad väninna rådde mig att klippa av HM-lapparna på underkläderna så att de skulle se exklusivare ut om jag hamnade i sällskap. 

Påfåglandet, ett överdrivet viftande med fjädrar för att dölja den genomsnittliga kropp som gömmer sig därunder, drivs av en kombination av mänskliga krumelurer: viljan att höra till, en snedvriden verklighetsuppfattning samt ett skadskjutet ego som desperat försöker hitta något att hålla sig i för att kunna stappla fram. 

Nu står gangsters med grumliga syften på Blondinbellas trapp och vill snacka

Blondinbellas expojkvän har vunnit årets påfågelpris, om man får tro de berättelser som hon själv delar i sin blogg. Det handlar om pengar lånade av ljusskygga investerare, misslyckade aktieklipp, lögner och ett förhållande byggt på så falska premisser att det liknar ett misstänkt sol-och-vårarförsök. Blondinbella skriver: ”Jag var en perfekt pusselbit i hans påhittade liv.” Nu står gangsters med grumliga syften på hennes trapp och vill snacka.

Det är livsfarligt att leva i lånta fjädrar. 

Den tyske pojken Kaspar Hauser som i början på 1800-talet blev världsberömd genom att lura samtiden att han växt upp isolerad i ett skjul utan mänsklig kontakt, dog genom att dra en kniv i sitt eget bröst. Den indonesiska Prinsessan Caraboo som charmade medelklassen i Gloucestershire, England, blev snart avslöjad som pigan Mary Willcocks och slutade sitt liv med att sälja blodiglar innan hon ramlade ihop och dog. Historien kryllar av bedragare. I går hade nya Sunefilmen premiär. Där drabbas Sunes mamma Karin i Sissela Benns lysande tolkning av ett akut behov av en lyxbil för att mäta sig med nyinflyttade Sunes mammas flärdfulla liv, eller till synes flärdfulla liv. Det är så plågsamt att jag tvingas stoppa ner hela huvudet i popcornskålen för att slippa se. 

Den energin hade Paolo Macchiarini, eller Blondinbellas ex, kunnat lägga på att bygga något hållbart över tid

Mätandet av mitt och ditt har utvecklats till en växande masspsykos driven av sociala medier, trots att majoriteten är helt på det klara med att de lockande bilderna aldrig visar hela sanningen. Ändå tycker de flesta av oss någon gång att det är värt att ljuga, ta sms-lån och slå knut på själen för att bli den vi tror att vi kommer bli lyckligare av att vara. Bedragna av våra egna hjärnor piskas vi in i de otillfredsställdas led för att aldrig sluta prestera, och konsumera.

 

LÄS MER: Exet anklagar Isabella Löwengrip för osanning – visar upp sms som bevis 

 

Det är dessutom oerhört arbetsamt att blåsa upp sig själv för att passa i en för stor kostym. Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini fuskade inte bara vetenskapligt utan jonglerade tre familjer samtidigt. Tre partners, tre favoritparfymer, tre svärmödrar, julaftnar, barndomshistorier och olika preferenser om duschdraperiet ska hänga utanför eller innanför badkaret. Den energin hade han, eller Blondindbellas ex, kunnat lägga på att bygga något hållbart över tid.

Med allt fler fiktiva influencers, som den digitala fotomodellen shudu.gram eller Blondinbellas egen Gabrielle Löwengrip är det ändå helt omöjligt att mäta sig. En avatar fastnar aldrig i trafiken eller blir lös i magen. En avatar kan teleportera sig mellan möten, dagishämtning och bruncher utan att bli svettig, och lockar klubben kan hon snabbt byta kläder utan att åka hem, med Photoshop.

Det kommer alltså bara att bli värre. Det enda som kan punktera illusionerna är att alla börjar ljuga ohejdat om sina liv så att ingenting längre går att ta på allvar.

Jag bor alltså i en femtonrummare med raketramp, sjubilsgarage och två hästar i tvättstugan. Så att ni vet vad ni ska strunta i att jämföra er med. 

Lussekatter

I jultider funderar många över sitt bidrag till välgörande ändamål. För den som saknar kontanter eller kroppslig förmåga har en amerikansk man identifierat den perfekta insatsen: sova med katter. Efter att bilder på det sovande sällskapet publicerats på nätet har över 30 000 dollar samlats in till katthemmet. Det räcker till många lussekatter. 

 

Skäringers revolution

Det är inte konstigt om Mia Skäringers föreställning No more fucks to give är magstark för den som tror att de köpt biljett till två timmars Solsidanmys. Men just på grund av sin ärliga kompromisslöshet i mötet med kvinnor över hela landet, är den en storslagen revolution. Det fanns en tid före Skäringers turné, nu kommer tiden efter. Den är mycket spännande.

 

Tack!

Tack ni som förra veckan delade med er av era berättelser om att vara anhörig till en person som drabbats av demens. Jag har läst dem allihop och försöker svara. Gemenskap är ett oslagbart sätt att möta svårigheter.